Artikelen

Studio Sport nog lang niet uitgespeeld

Aanstaande vrijdag, 5 april, is het beroemdste sportprogramma van ons land jarig. NOS Studio Sport (inclusief de voorgangers Sport In Beeld en NTS Sport) wordt 60. Hoewel de pensioengerechtigde leeftijd eraan komt, is het einde van dit ‘instituut’ nog lang niet in zicht. De waardering van het publiek blijft onverminderd hoog.

"Sportevenementen hebben vooral samenwerking op lokaal niveau nodig"

De Nederlandse Sportraad kwam gisteren met een advies voor sportevenementen in Nederland. Het voornaamste advies aan minister Bruins is om samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een Nationale Sportevenementenagenda op te stellen en samenwerking, kennisontwikkeling en kennisdeling tussen de partners van deze agenda te stimuleren. Bij meer samenwerking zijn sportevenementen zeker gebaat; je kunt je afvragen of een ingewikkelde samenwerking op departementsniveau de hoogste prioriteit zou moeten krijgen.

Limburg gaat gezamenlijk voor meer sport en bewegen

Limburg is een provincie waar sport, bewegen en vitaliteit hoog op de provinciale agenda staat. Dit jaar geeft de provincie 4,5 miljoen euro uit aan sport. Om dat ook in de komende coalitieperiode zo te houden, hebben negen organisaties de handen ineen geslagen en het online platform www.limburgsportenbewegen.nl opgericht. "Ons doel is dat Limburgers kunnen blijven sporten en bewegen op elk niveau en dat ieder kind mee kan doen", zegt Joris Baur van Huis voor de Sport Limburg.

Ten Boer in balans: ouderen zekerder van zichzelf

Met het toenemen van de leeftijd stijgt het aantal valincidenten. Tegenwoordig wonen ouderen langer zelfstandig en om de dagelijkse dingen te kunnen blijven doen is het belangrijk dat mensen zich veilig en vertrouwd voelen. Veel mensen krijgen, als ze ouder worden, moeite met hun balans. Terwijl juist die balans zo belangrijk is om actief te blijven. In Ten Boer, een verzameling dorpen bij de stad Groningen, is daarom met behulp van een Sportimpuls-subsidie een aanpak ontwikkeld om ouderen valpreventie aan te bieden. Inmiddels doen veertig mensen mee en de volgende groep gaat deze maand van start.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Topsport NOORD, KNVB en BSO WIJS

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Podcast: De Sportbibliotheek (afl. 2)

De sportbibliotheek van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven telt meer dan vijfduizend titels. Het is daarmee de grootste verzameling van sportboeken in Nederland en varieert van bijzondere uitgaven, naslagwerken, biografieën, Panini-albums en vakliteratuur. In deze rubriek bespreekt Dick Holstein de pareltjes uit deze grote boekenkast. In aflevering 1 van deze korte podcast: ‘Gijp’ van Michel van Egmond.

The Stage: eerste scoutingplatform voor meidenvoetbal

In Nederland gaan steeds meer meiden voetballen. Met de prestaties van de OranjeLeeuwinnen en de Nederlandse Eredivisie Vrouwen lonkt voor veel van hen de weg naar een profclub. Toch is het voor ambitieuze voetbalsters vaak onduidelijk hoe ze door die clubs gescout kunnen worden. Met The Stage, een nieuw scoutingplatform voor voetballende meiden, willen voetbalmanagementbureau FlowSports en sportmarketingbureau SportsGen een antwoord geven op die vraag.

Kennisevent "Beweeg het door" voor professionals die beweging stimuleren

Wil jij meer weten over het stimuleren van bewegen? Kom dan naar het gratis kennisevent van Kenniscentrum Sport "Beweeg het door!" op 13 mei in de Amsterdome in Amsterdam! Deze dag biedt inspiratie, kennis, voorbeelden en praktische handvatten waarmee je aan de slag kunt.

Transitie in de sport: meeliften of verandering veroorzaken?

In de eerste Masterclass Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner stond afgelopen dinsdag het thema ‘transitie in de sport’ centraal. Hugo van der Poel (directeur Mulier Instituut) nam de deelnemers van deze vierdelige reeks van masterclasses mee in hoe de huidige georganiseerde sport is veranderd. Joost van Geel (prestatiemanager KNHB) vulde die academische invalshoek aan vanuit de praktijk door te laten zien hoe de hockeybond de sport wil veranderen.

Dit kun je verwachten van het Urban Sports Event op 11 april

Stedelijke ontwikkeling, het opzetten van een Urban Sports scene, talentontwikkeling op maatschappelijk vlak en citymarketing: het zijn zomaar een paar thema’s die voorbij komen bij het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture op 11 april in Eindhoven. Wil je meer weten over de kansen die Urban Sports bieden voor gemeentes en sportbonden? Dan is dit event de uitgelezen mogelijkheid om geïnspireerd te raken door steden die al profiteren van Urban Sports.

Emmense school zet geld werkdrukverlaging in voor dagelijkse gymles

De leerlingen van de Kardinaal Alfrinkschool in Emmen hebben sinds begin dit schooljaar elke dag gymles. En ook nog gegeven door een vakdocent. De school slaat hiermee twee vliegen in één klap. De kinderen bewegen meer en tegelijkertijd wordt de werkdruk van de groepsleerkrachten verlaagd. “Een win-win situatie”, zegt vakleerkracht bewegingsonderwijs Sten Vos.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Kenniscentrum Sport, KNGU en Sport Fryslân

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Podcast: De Sportbibliotheek (afl. 1)

De sportbibliotheek van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven telt meer dan vijfduizend titels. Het is daarmee de grootste verzameling van sportboeken in Nederland en varieert van bijzondere uitgaven, naslagwerken, biografieën, Panini-albums en vakliteratuur. In deze rubriek bespreekt Dick Holstein de pareltjes uit deze grote boekenkast. In aflevering 1 van deze korte podcast: ‘Mysterieuze krachten in de sport’ van Joris van den Bergh.

"Sport in Nederland is geen nationaal gebeuren meer"

Sportmanagement is een internationaal vak. Daarom waren eerstejaars deelnemers aan de Executive MBA Sport Management van Wagner afgelopen week in China voor een studiereis. Deze reis draagt bij aan het vergroten van de internationale blik voor de meegereisde toekomstig sportbestuurders, aldus professor Philip Wagner. "Het is voor ons een logische en inspirerende omgeving om te zijn." Vanuit Nanjing vertellen Philip Wagner en deelnemer Peter Schreuder over hun ervaringen in China.

Carole Thate broedt op actie met De 144

Vorig jaar is Carole Thate gekozen als nieuwe voorzitter van De 144. In het coverinterview in het vorige week verschenen vakblad Sport & Strategie (editie 1-2019) vertelt Carole Thate over de plannen die ze heeft met deze wat geheimzinnige club van ex-topsporters, marketeers, oud-bestuurders en journalisten. De daadkrachtige Thate, die zestien jaar leidinggaf aan de Johan Cruyff Foundation, wil De 144 meer doel en focus geven, om het genootschap ook voor toekomstige generaties leden aantrekkelijk en relevant te houden.