Het jaar dat voetballers een gezicht kregen

14 januari 2017 // Tweets van toen // Door: Jurryt van de Vooren
Het jaar dat voetballers een gezicht kregen
HVV in 1907. Foto uit De Revue der Sporten
Tweet uit 1915: Bok de Korver van Sparta is beroemder dan koningin Wilhelmina!
Sporters, supporters en commercie vormen de magische driehoek voor elke sportmarketeer. Zo zal ook bij de FIFA gedacht zijn toen de organisatie deze week besloot om het WK voetbal in 2026 uit te breiden tot 48 landen. Volgens de eerste schattingen zou dat een miljard euro extra aan inkomsten opleveren, waarbij de rekenwonders er gemakshalve van uitgaan dat de internationale sportwereld er over negen jaar precies hetzelfde uitziet als nu.


De NOS zocht gekscherend al vast uit wat het WK van 2026 betekent voor de verzamelaars van voetbalplaatjes. In het plakboek komen er dan zestien teams bij – een marketingtool op zich. Voor de verzamelaar betekent dat extra werk en uitgaven, voor de uitgever betekent het zestien extra landen om zijn plaatjes te verkopen. Tenslotte zit de verkoopbaarheid van het voetbal juist bij de gezichten van de populairste spelers. Dat is een wijsheid die we in Nederland sinds 1907 kennen, het jaar waarin zowel de eerste voetbalplaatjes werden uitgegeven als het eerste geďllustreerde sporttijdschrift van ons land.


Geen gezicht


Stel je de sport eens voor zonder dat er foto’s of filmbeelden van bestaan. De kranten en tijdschriften schrijven over de wedstrijden van het afgelopen weekend, maar vanwege de beperkte technische mogelijkheden staat daar bijna nooit een afbeelding bij. Het grote lezerspubliek heeft zo geen flauw idee hoe die sporters eruit zien, behalve als ze zelf bij zo’n wedstrijd gaan kijken.


En dan is het 1907 en verschijnen opeens in grote oplage foto’s op de markt van Nederlandse voetballers. Verzamelaar Cees van Nijnatten spaart ze nog steeds en plaatst ze op zijn website Voetballegends.


In 2015 sprak hij hierover met het tijdschrift De Sportwereld: "Die allereerste voetbalplaatjes uit 1907 zaten bij het sigarettenmerk Union.” In die serie zaten dertig plaatjes, onder meer van Bok de Korver van Sparta, Gé Fortgens van Ajax en de voetbaltweeling Anton en Arnold Hörburger van het Rotterdamse VOC. Van die broers hadden ze net zo goed één gezamenlijke foto kunnen uitgegeven, want die leken zoveel op elkaar dat niemand zeker wist wie nou wie was – zelfs hun moeder niet.


Geen prutserige plaatjes


In de zomer van 1907 verscheen ook het eerste geďllustreerde sporttijdschrift op de markt: De Revue der Sporten. Het werd op prijs gesteld, blijkt onder meer uit de reactie van De Haagsche Courant: ‘Er ontbrak iets in de Nederlandsche sportwereld: een tijdschrift, dat van alle takken foto's te zien gaf, geen prutserige plaatjes, op slecht papier, hier en daar verscholen in een blad, orgaan van den een of anderen bond, maar mooie opnamen, duidelijk en op zwaar papier. In die leemte is eindelijk voorzien.’


In dit eerste nummer werd HVV uit Den Haag geportretteerd, de nationale voetbalkampioen van het moment. Dankzij de uitstekende foto’s werden de gezichten van deze spelers opeens bekend in het hele land. En niet alleen de mensen uit 1907 waren blij met deze foto’s, maar ook de sporthistorici van 2017 die deze nu als een onmisbare bron beschouwen.


Beroemde Bok


Met die voetbalplaatjes en het nieuwe tijdschrift begon een nieuwe fase voor de Nederlandse sport met sporters en supporters, die elkaar konden herkennen. En dat gold dan vooral voor het voetbal, dat in de jaren ná 1907 doorbrak als de nationale volkssport.


Zo werd Bok de Korver de beroemdste Nederlander. "Moeder”, zou prinses Juliana rond 1915 eens tegen koningin Wilhelmina hebben gezegd. "Wat staan onze portretten toch dikwijls in de bladen, veel meer dan die van andere mensen.” Moeder schudde haar hoofd: "Neen, Juliaantje. Er is één mens, wiens portret meer in de bladen staat dan het onze. En dat is mijnheer De Korver uit Rotterdam.”

Meer over (tags): Tweet van toen, voetbal
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Tweets van Toen

  • Stel dat Twitter vroeger ook had bestaan. Welk sportnieuws zou dan via de sociale media de hele wereld zijn overgegaan?
     
  • Een serie van sporthistorici Micha Peters en Jurryt van de Vooren, eigenaars van de website Sportgeschiedenis.nl


Laatste nieuws

12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap
7 juli 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
7 juli 2018 // Bonden
6 juli 2018
Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
Pijl
Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France...
6 juli 2018 // Buitenland