Het gras bij Feyenoord heeft nooit heimwee

7 januari 2017 // Tweets van toen // Door: Jurryt van de Vooren
Het gras bij Feyenoord heeft nooit heimwee
Foto van Het Nieuwe Instituut
Tweet uit 1936: Feyenoord heeft na lang zoeken een grasmat gevonden voor zijn nieuwe stadion! Heden is met het transport naar Rotterdam begonnen.
Het beste grasveld in de Eredivisie ligt opnieuw in de Kuip. Dat zeggen de aanvoerders van de desbetreffende achttien clubs in een onderzoek van de VVCS, de Vereniging van Contractspelers. Op een schaal van 1 tot 5 krijgt de Kuip een 4,8 en eindigt daarmee ruim bovenaan.


Zoals gewoonlijk eigenlijk, want het gras in de Kuip staat al tachtig jaar lang bekend als het beste van het Nederlandse voetbal. Zo goed zelfs dat de legendarische Rotterdamse biljarter Piet van de Pol er in 1963 eens een serie neerlegde nadat terreinchef Jaap Barendregt het gras kort genoeg hard geknipt om het als biljarttafel te gebruiken.


Een kind van tedere zorgen


Om dit heilige gras in de Kuip te krijgen moesten de bouwers wel eerst heel goed zoeken, net als naar de ondergrond. ‘Het is een kind van tedere zorgen geweest,’ schreef De Telegraaf hierover. ‘De hoofdconsul van den K.N.V.B. en landbouwconsulenten zijn er aan te pas gekomen.’


Op 9 juni 1936 had Het Rotterdamsch Nieuwsblad goed nieuws, want na lang zoeken was er bij Wassenaar eindelijk een weiland gevonden, dat de zoden kon leveren voor de nieuwe grasmat. De tip werd gegeven door een landbouwconsulent. ‘Heden is met het steken van de zoden en het transport daarvan naar Rotterdam begonnen.’


Drie dagen later werden deze zoden aangebracht in Rotterdam-Zuid. De ondergrond was gevonden op een bollenveld in Heemstede. Alles bij elkaar kostte dit ongeveer 18.000 gulden – in onze tijd ongeveer 180.000 euro.


Vier maanden later was de grasmat gereed. ‘Ze ligt er bij’, aldus Het Rotterdamsch Nieuwsblad, ‘als een tapijt van groene rubber, zoo elastisch, zoo vast en zoo gezond. Misschien bezitten Wembley en Wimbledon in Engeland gelijkwaardige oppervlakten, op het continent is er vermoedelijk geen betere aan te wijzen.’


Gras zonder heimwee


Nog vóór de opening werd het gras van de Kuip dus al beschouwd als het beste van Europa! Dat was een hele prestatie, als we Arjan Knottnerus tenminste mogen geloven, de huidige directeur van grasproducent FieldTurf Benelux.


"Gras dat wordt gebruikt op sportvelden,” zei hij in 1997, "is speciaal geselecteerd. De samenstelling van de toplaag waar het plantje moet groeien is uniek. Dat betekent dat als er zoden van de Veluwe of Brabant naar het Stadion Feijenoord moeten worden vervoerd, een grasplantje emigreert naar grond waarvan de structuur en samenstelling anders zijn dan waar het is ontstaan. Een voetballer kan emigreren, maar vaak krijgt hij na verloop van tijd toch heimwee. Een grasspriet krijgt direct heimwee.”


Waarmee we dus het geheim hebben gevonden van de grasmat in de Kuip: het gras heeft geen heimwee, nooit gehad ook. Het gras wil in de Kuip zijn én blijven, voor altijd.

Meer over (tags): Tweet van toen, Feyenoord
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Tweets van Toen

  • Stel dat Twitter vroeger ook had bestaan. Welk sportnieuws zou dan via de sociale media de hele wereld zijn overgegaan?
     
  • Een serie van sporthistorici Micha Peters en Jurryt van de Vooren, eigenaars van de website Sportgeschiedenis.nl


Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden