Massaal dopinggebruik tijdens Olympische Spelen van 1988

17 december 2016 // Tweets van toen // Door: Jurryt van de Vooren
Massaal dopinggebruik tijdens Olympische Spelen van 1988
Seoul 1988. Foto Wikipedia
Tweet uit 1989: de Sovjet-Unie heeft tijdens de Olympische Spelen van 1988 systematisch doping gebruikt!
De Olympische Spelen van 1988 zijn vooral in de herinnering blijven hangen vanwege het dopinggebruik van atleet Ben Johnson op de 100 meter. Alsof er één valsspeler was, die een fantastisch sportfeest in zijn eentje heeft verpest. Onterecht, want later bleek dat van de acht sporters in de finale op de 100 meter er maar liefst zés in verband zijn gebracht met dopinggebruik. Hieronder ook Carl Lewis, die dit zelf in 2003 heeft erkend.


De Sovjet-Unie werd er later ook van beschuldigd dat ze een uitgebreid dopingprogramma had op deze Spelen. De Telegraaf schreef op 25 maart 1989 over het Sovjet-jongerenblad Smena dat hiervan melding had gemaakt. 


Vlakbij Seoul was het schip Michail Sjokolov afgemeerd met een speciaal laboratorium voor dopinganalyse, ‘een ruimte die waarschijnlijk beter werd bewaakt dan een reactor in een atoomonderzeeër.’ In dit lab konden de sporen van doping uit urine worden gehaald. En als dat niet lukte, werd de sporter snel uit de competitie teruggetrokken, zogenaamd vanwege migraine of een blessure.


Vrouwen worden mannen (en andersom)


Structurele doping door de Russen en hun voorgangers in de Sovjet-Unie kenden we dus al. En er is nog een overeenkomst tussen het verleden en het heden, want een opmerkelijk detail uit het McLaren-rapport is dat er mannelijk DNA is aangetroffen in de urine van twee vrouwelijke ijshockeyspelers – een onomstotelijk bewijs dat de Russen hebben gefraudeerd. Een variant is eerder voorgekomen, toonde Simon Kuper in 1995 aan in zijn boek Voetbal als oorlog.


Na afloop van de finale van het WK voetbal van 1978 tussen gastland Argentinië en Nederland was er een dopingtest. In één van de urinestalen van de Argentijnse spelers werd toen urine van een zwangere vrouw aangetroffen, waarbij we helaas niet weten om welke voetballer dat ging.


Het is bijzonder aannemelijk dat er in opdracht van de Argentijnse dictatuur is gerommeld om te voorkomen dat werd aangetoond dat het gastland met behulp van doping het WK had gewonnen. Wat er in 1978 gebeurde, is alleen geen definitief verleden tijd, maar komt in 2016 nog steeds voor. Vrouwelijke ijshockeyspelers worden mannen; mannelijke voetballers worden vrouwen.


Doping door abortus


Deze beschuldigingen vallen allemaal in het niet bij een verhaal uit 1994 van de Russische ex-turnster Olga Kovalenko over een veel gruwelijkere manier van doping. Jonge Russische sportmeisjes werden gedwongen tot zwangerschap om vervolgens abortus te laten plegen. "De artsen waren er in die tijd van overtuigd, dat het lichaam van een vrouw bij een zwangerschap sterker zou worden doordat dan meer mannelijke hormonen worden geproduceerd”, zo zei Kovalenko op de Duitse tv.


Als de meisjes zelf geen vriend hadden, werden ze verplicht tot seks met hun coach. Bij weigering werden ze uit het team gegooid. Na tien weken kregen de turnsters een gedwongen abortus.


Tot 1994 waren dit slechts geruchten, die al sinds de jaren 50 gingen over vrouwelijke sporters uit de Sovjetunie. In de jaren 70 werden dergelijke beschuldigingen ook geuit richting de DDR en Scandinavië, maar nooit bewezen.


Deze gruwelijke dopingmethode is gelukkig niet opnieuw aangetroffen door McLaren. Laten we het erop houden dat de sportwereld er toch iets op vooruit is gegaan.

Meer over (tags): Tweet van toen, doping
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Tweets van Toen

  • Stel dat Twitter vroeger ook had bestaan. Welk sportnieuws zou dan via de sociale media de hele wereld zijn overgegaan?
     
  • Een serie van sporthistorici Micha Peters en Jurryt van de Vooren, eigenaars van de website Sportgeschiedenis.nl


Laatste nieuws

12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap
7 juli 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
7 juli 2018 // Bonden
6 juli 2018
Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
Pijl
Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France...
6 juli 2018 // Buitenland