Sneeuwwitje wakker gekust

10 juli 2016 // Perstribune
Sneeuwwitje wakker gekust
Het Olympisch Stadion was voor de EK Atletiek uitverkocht tot het laatste kuipje.
Ik zag ze van zeer nabij voorbijgaan in het Olympisch stadion. Twee ‘voorlopers’ met een onverwoestbaar optimisme en navenant sterk sporthart, ook in letterlijke betekenis. Ellen van Langen en Jos Hermens, beiden zelf succesvol in de atletiek (misschien ook daardoor), maar nooit opgehouden de blijde boodschap te verkondigen: ja echt, het is mogelijk tegen de tsunami van gemakkelijk volksvermaak in ‘onverkoopbare’ topsport succesvol te etaleren. 

Twee roepende in de woestijn van cultuurbarbarij, waarover ik al eerder berichtte. Nu op weg om hun plaatsen in te nemen in een tot het laatste kuipje uitverkochte stadion. Van mij had het een troon mogen zijn. Lang geleden werkte ik in een gebouw, waarin ook de redactie van Voetbal International was ondergebracht. 'Wij', van Sport International werden min of meer gedoogd, maar ook wel beschouwd als enigszins parasitair volk dat mocht meeliften op de successen van koning voetbal. Achteraf moet ik wel toegeven dat ‘mijn’ hoofdredactie misschien iets te ruimhartig omsprong met onkosten. Zo herinner ik mij een Tour de France, waarin een eigen kok had plaatsgenomen in ons eigen knusse volgkaravaantje. 

'Keutelsportjes' 

De voetbalcollega’s in Capelle a/d IIssel lieten geen gelegenheid ongebruikt om hun ergernis uit te spreken over de in hun ogen overdreven aandacht voor alle 'keutelsportjes' in SI. Daarbij werd gebruikgemaakt van het alfabet. De A-categorie was vanzelfsprekend bestemd voor voetbal, waarbij geen concurrentie werd geduld. Schaatsen, wielrennen en met enige achterstand ook tennis kregen een B-label. En de overgrote meerderheid moest het doen met de letter C. Zonde van de tijd en vooral alle geld, besteed aan de buitenlandse reportages, waarmee Sport International faam had opgebouwd. Faam in, achteraf beschouwd, te kleine kring, want het maandblad werd in 2006 te grave gedragen. Doodzonde. De kwaliteit werd nooit meer in de verste verte geëvenaard.    

Het heeft bijna 70 jaar geduurd, maar de 'Fanny-mania' van de Amsterdamse huisvrouw die kon vliegen, is terug. Sneeuwwitje is wakker gekust door Dafne en volhardende schatten als Ellen van Langen en Jos Hermens.

Zoals vermeld in mijn vorige 'barbarij-column' keek ik met grote vreze uit naar de Europese atletiekkampioenschappen in een stad die massaal uitloopt voor de jaarlijkse Gay Parade en eventueel successen van Ajax’ godenzonen. Maar atletiek? In mijn boek Sprintkoninginnen verwoorden de ouders van Dafne Schippers heel goed, hoe 'het volk' daarover denkt. "Traint jullie dochter nog steeds?” Alsof je het acceleratievermogen van een sportauto kunt verwerven door zo af en toe een half uurtje te gaan ‘rennen’. Het laatste anglicisme hoort goed bij dezelfde gemakzucht en is een teken des tijds, waartegen ik vergeefs heb gevochten. Iedereen rent tegenwoordig, zelfs oudere meisjes en jongens die eeuwige jeugd nastreven. Trouwens ook tevergeefs.    

De 'Fanny-mania' is terug

En nu dan mijn ongelijk over een groot toernooi in het gevreesde desolate decor van lege tribunes. Helemaal fout, Kees. Zwartkijker! Ik kon wel huilen van blijdschap. Nog mooier dan mijn onterechte azijn-pissen was de eensgezinde mars van oranje naar het erepodium, in het kielzog van koningin Dafne. Geen verrassing voor de echte kenners en een gevolg van pioniers zoals Charles van Commenée (voormalig atleet en chef de mission van NOC*NSF) die in een tijdspanne van ruim een decennium Papendal in een echt topsportcentrum wisten te veranderen. De stropdassen van congresgangers maakten er plaats voor trainingspakken. Echt waar, Nederland is een topsportland geworden. Nog mooier en nooit verwacht: het publiek ziet dat in! Het heeft bijna 70 jaar geduurd, maar de 'Fanny-mania' van de Amsterdamse huisvrouw die kon vliegen, is terug. Sneeuwwitje is wakker gekust door Dafne en volhardende schatten als Ellen van Langen en Jos Hermens. 

De NPO moet nog een beetje aan wennen aan de her-rangschikking van de A-, B-, en C-sporten. Wie gisteren (zaterdag 8 augustus) live wilde kijken, hoe het zevenkampster Anouk Vetter en de estafette verging, was aangewezen op de Duitse Sportschau. Dan moet ik toch weer een verwijzing maken naar mijn eerder vastgestelde Nederlandse cultuurbarbarij. Lezen dus die column, maar nu eerst genieten van pure topsport, zoals de Grieken dat al 2000 jaar geleden konden. Vanaf een afstandje zie ik koning voetbal grommend van jaloezie toekijken.

Foto: Twitter / @Amsterdam2016

 • Kees
  Door Kees Kooman
  Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snelheid': Sprintkoninginnen, van Fanny tot Dafne. Eerder schreef hij boeken over uiteenlopende onderwerpen: sportbiografieën over Fanny Blankers-Koen en Anton Geesink (genomineerd voor de Nico Scheepmakerprijs), Boerenbloed, Eerlijk over later (genomineerd voor de M.J. Brusseprijs). Als journalist rapporteerde hij bij negen Olympische Spelen.


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Loek Groot
  Ook Eurosport zond alle dagen - 's morgens, 's middags en 's avonds - alles live uit. Met Nederlands commentaar en met speciale aandacht voor de Nederlandse atleten en atletes.
  Reactie geplaatst op 11/07/16 om 16:46 uur
 • John Volkers
  zeer eens met de opvatting van mijn SI-collega van vroeger...
  Reactie geplaatst op 11/07/16 om 15:04 uur

Journalisten

John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant
Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant
Hans Vandeweghe
18 juni 2014
Sportjournalist en -columnist De Morgen
Pijl
Sportjournalist en -columnist De Morgen

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid