Dit is het EK waarin veel van wat fout kan gaan in voetbal, ook fout gaat

19 juni 2016 // Perstribune // Door: Hans Vandeweghe
Dit is het EK waarin veel van wat fout kan gaan in voetbal, ook fout gaat
Russische hooligans rellen in Lille met supporters van Engeland en Wales.
Bijna vierhonderd voetbalfans zijn ondervraagd sinds het begin van Euro 2016. Meer dan tweehonderd voetbalfans zijn opgepakt sinds het begin van Euro 2016. Acht voetbalfans zijn al opgesloten in de gevangenis sinds het begin van Euro 2016 en drie kregen een gevangenisstraf met uitstel. Twintig Russische voetbalfans werden over de grens gezet en zaten in afwachting ergens in een gesloten centrum, tussen afgewezen asielzoekers. Leuk is dat: eerst gaan lopen voor Russische bommen en uiteindelijk in Europa in één ruimte met Russische hooligans belandden. 

Maar het meest apocalyptische nieuws van de eerste ronde kwam toch uit Lens: daar waren de scholen dicht toen Engeland er tegen Wales moest voetballen. Laat het even bezinken en lees het dan nog eens: de kinderen kregen geen les, de ouders moesten een oplossing zoeken of zelf thuis blijven, omdat in hun stad een voetbalwedstrijd werd gespeeld. Jammer genoeg een wedstrijd tussen een stel randdebielen en hun achtergestelde, ook al niet te best opgevoede buren: Engeland tegen Wales. 

Team GB of thuis blijven

Als Euro 2016 en de aanstaande Brexit het proces kunnen versnellen om van die archaÔsche home nations af te geraken, dan heeft het toernooi toch iets goeds opgeleverd. Het is belachelijk dat Groot-BrittaniŽ als één land optreedt in alle grote sporten en competities, maar in het voetbal (en in het rugby) als Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland (de laatste nemen we er hier gemakshalve even bij omdat het bij de Olympische Spelen ook samen in Team GB optreedt). Als de Britten uit de EU stappen, zou dat een eerste mooie straf zijn: voortaan is het Great-Britain of het is thuis blijven. Dan komt er bij het volgend kampioenschap maar één bende Hunnen van over het water en dat zal al heel wat overzichtelijker zijn.

Het meest apocalyptische nieuws van de eerste ronde kwam toch uit Lens: daar waren de scholen dicht toen Engeland er tegen Wales moest voetballen.

Oneerlijk amusement

Het blijft verbazen hoe een maatschappij zo verslingerd kan geraken aan oneerlijk amusement waarbij een significant deel van de consument zich ook nog eens schofterig gedraagt. Het voetbal mag zich weer eens bezinnen over haar maatschappelijke kost en de druk die zo'n toernooi legt op het organiserend land en het deel van de bevolking dat geen boodschap heeft aan voetbal. Dat geldt ook voor de Olympische Spelen straks, alleen heb ik daar nog nooit meegemaakt dat de fans van Michael Phelps de fans van Chad le Clos op het gezicht willen slaan. Neen, die staan gewoon naast elkaar te juichen of te treuren.

Dit is het EK waarin veel van wat fout kan gaan in voetbal, ook fout gaat. Zoals het hooliganisme, dat gewoon sluimerde en nooit weg was, maar ook de amusementswaarde of het gebrek daar aan. Veel strijd ja, maar veel soeps? We draaien in de groepsfase aan een gemiddelde van amper twee goals terwijl bij de vier vorige Europese kampioenschappen het gemiddelde altijd rond 2,5 tot 2,75 doelpunten per wedstrijd lag.  

Er wordt niet gescoord omdat er geen zwakke teams meer zijn, luidt de boutade. Natuurlijk zijn er nog zwakke teams, maar er zijn geen teams meer die geen negentig minuten meer kunnen lopen en hun kop er niet voor leggen. Zwakke teams zijn vandaag teams die alleen maar kunnen lopen en verdedigen en geen adem overhouden om aan te aanvallen. In het Frankrijk van Euro 2016 - frisse temperaturen en af en toe regen - zijn die bovendien in het voordeel.

Voetbal eerlijker maken

De volgende tien jaar zal iets moeten veranderen aan de regels. Teams die je alleen met een surplus aan techniek en klasse op een hoopje speelt, vind je niet meer. Iedereen staat georganiseerd. Iedereen van Reykjavik tot Tirana is op en top voorbereid. Iedereen heeft geleerd om alles uit de wedstrijd te halen. Niet iedereen is bekommerd om ook iets in de wedstrijd te stoppen, en rekent op die ene uitschieter zoals IJsland tegen Portugal. Om voetbal eerlijker te maken, zal het moeten streven naar meer goals en daartoe dringen volgende maatregelen zich op: 

  • drastisch: weg met het buitenspel (jawel, Jan Mulder heeft gelijk); 
  • minder drastisch: de verplichting om twee man op de aanvalshelft te houden;
  • makkelijk in te voeren: een categorie 'opzettelijke fouten tegen het spel' in het leven roepen en optellen zoals in het basketbal; drie keer spelbederf op eigen helft = strafschop. 

Het was godgeklaagd hoe de Italianen bij elke gevaarlijk uitbraak van de Belgen aan een speler gingen hangen. Ze kregen drie keer geel, maar wel telkens voor een andere speler, zo link zijn ze wel. Ten slotte moet in de ideale voetbalwereld ook een verbod komen op kinderen van hanenkamspelers die ook een hanenkammetje hebben zoals die kleine van Payet. En een beperking op tattoo's: niet meer dan twee vierkante meter per lichaam.    


  

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Naam
    A great share, I just given this onto a colleague who was doing a little research on this. And he in fact bought me dinner because I diovscered it for him… .. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thankx for spending the time to talk about this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more info? It is highly helpful for me. Two thumb up for this blog!
    Reactie geplaatst op 18/07/16 om 16:25 uur

Journalisten

Henk Hoijtink
10 november 2014
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Pijl
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Willem Vissers
1 oktober 2014
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Pijl
Voetbalverslaggever De Volkskrant
John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant

Laatste nieuws

16 juli 2018
Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
Pijl
Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
16 juli 2018 // Ondernemerschap
12 juli 2018
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
Pijl
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
12 juli 2018 // Ondernemerschap
7 juli 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
7 juli 2018 // Bonden