Verloedering

11 augustus 2014 // Perstribune // Door: Hans Vandeweghe (Sportjournalist en -columnist De Morgen)
Verloedering
Gedachten bij het EK atletiek (Zürich, 12-17 augustus) 

Zeventien jaar geleden rond deze tijd arriveerde ik met een bang hart bij het WK atletiek. Maar dag min één in de perszaal verliep optimaal. Na alle plichtplegingen kreeg een groepje gelijkgestemde journalisten zelfs een rondleiding door de sportinfrastructuur. "Hier zijn de toiletten, hier de kleine perszaal, hier de grote, dit is de perstribune, en hier kan u verpozen. 

Verpozen? We vielen net niet in het water van verbazing. Helemaal alleen voor de slaafjes van het toetsenbord en de paria’s van 400mm-lens was een olympisch buitenzwembad gereserveerd. Zodat we tussen de ochtend- en avondsessie niet altijd heen en weer moesten naar ons hotel downtown. 

Er stonden tafeltjes langs de zwembadrand, er waren ligstoelen, parasolletjes en ook handdoeken. De volgende ochtend – op dag één van het WK – is dat meteen uitgeprobeerd. In de perszaal de daginfo opgehaald èn twee handdoeken, installeerden we ons poolside. De ochtendsessie konden we volgen op schermen, maar met die felle zon was dat niet makkelijk zodat we onze ligstoelen en de parasols wat herschikten. 

Groot was onze verbazing toen we rond de middag een barbecue festijn zagen optuigen. "For free. Courtesy of the organisation. Kortom: tien dagen lang hebben we ons als Romeinse keizers gelaafd aan een overheerlijk buffet, overgoten met lokale wijn (die retsina is niet te drinken, maar de rode Agiorghitikodruif is een aanrader) en veel water. Omdat we elke dag steeds vroeger onze handdoek kwamen leggen, voorzagen ze voor ons vroege vogels vanaf dag drie ook croissants en koffie met een sapje. 

Al snel werd het te heet, zelfs onder de parasol, maar daarvoor hadden we dan weer het zwembad en tegen 17u sleepten we ons met felle tegenzin naar het stadion om toch wat atletiek live te zien. Daar bleek het al even gesmeerd te lopen. De uitslagen van de 100 meter kregen we binnen de drie minuten op onze desk. Zoveel perfectie was nooit vertoond en drie weken later kreeg dezelfde stad de Olympische Spelen van 2004. Dat was Athene en nu past alleen nog schaamte. Niet alleen omdat we daar een heel klein gaatje in de Griekse staatskas hebben gegeten en gedronken, maar ook omwille van onze lyrische teksten over hoe goed de Grieken het wel voor mekaar hadden en of Athene alstublieft snel de Spelen kon krijgen. Zo geschiedde en ook de Spelen in 2004 waren welhaast perfect. 

Dat ze zich daartoe tot over hun nek in schulden staken, dat vermoedden we wel maar – eerlijk – we hadden er geen oog voor. Wij geraakten overal, de sfeer was goed, voor het gezin tickets regelen was ook geen probleem, zelfs niet voor het historische goud van Pieter van den Hoogenband, en we hadden de primeurs: wat wil een journalist nog meer? 

Het deed pijn aan de ogen toen van de week de foto’s verschenen van de Olympische installaties van weleer in Athene. Alleen het atletiekstadion wordt nog gebruikt. Heel af en toe, voor voetbal. De rest is voorwerp voor industriële archeologie of een doctoraalscriptie over white elephants, onnodige sportbouwsels. 

Zürich is geen Athene, Zwitserland geen Griekenland, en een EK Atletiek geen Olympische Spelen. Maar als de grote sportbonden echt zijn wat ze beweren te zijn, hoeders van wereldwijde sociale bewegingen, dan hebben ze nu iets om over na te denken. Het kan niet de bedoeling zijn van Olympische Spelen of wereldkampioenschappen voetbal dat een land of een stad zich tot over de oren in de schulden steekt om de wereld wekenlang een sportfeest te schenken, om daarna de compleet overbodige infrastructuur te laten verloederen.
Foto's: Reuters / Yorgos Karahalis

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Guus van Holland
2 februari 2015
Pijl
Voormalig chef-sport van NRC Handelsblad
Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant
Bert Wagendorp
29 juli 2014
Columnist de Volkskrant
Pijl
Columnist bij de Volkskrant

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden