En de sjeiks beten in het zand

29 februari 2016 // Perstribune
En de sjeiks beten in het zand
Gianni Infantino werd vrijdag uitverkozen tot de nieuwe voorzitter van de FIFA.
Infantino, na infantiele stemming. Dat had een mooie kop kunnen zijn. Wie in godsnaam bij dat FIFA heeft ooit beslist dat de stemgerechtigden één voor één naar voren moesten komen om te stemmen en waar is dat eigenlijk goed voor? Naar het schijnt was er een voorstel om elektronisch te stemmen, maar lag één voetbalbond dwars. Neen, niet Vanuatu of Nepal, maar de Verenigde Staten nota bene. Hun argumentatie luidde: als we elektronisch stemmen, kunnen ze bij de FIFA misschien achterhalen welke land voor wie heeft gestemd. Vreemde redenering, maar ook weer te begrijpen die paranoia, want die Amerikanen zijn natuurlijk allemaal groot geworden met de vreselijke Chuck Blazer, die nu in de gevangenis zit.    

Sommige stemmingen moeten juist niet geheim zijn, maar zo transparant als maar kan: verkiezingen bij sportbonden bijvoorbeeld. Billen bloot, hand opsteken en tellen maar. Wie is voor Gianni? Wie is voor Salman? Het waren er uiteindelijk 115 voor Gianni Infantino tegen 85 voor sjeik Salman en die uitkomst kregen we al in de tweede ronde, zodat de verkiezing uiteindelijk maar een uurtje of vier heeft geduurd.

Geen voetbalkalifaat

Voor Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa geen voetbalkalifaat. U mag dat als anti-Arabisch bestempelen, en dat wil ik dan graag beamen. Meer zelfs, ik heb een vreugdekreetje geslaakt. De internationale pers en de bookmakers hielden nochtans ernstig rekening met een overwinning van de sjeik. Dat had dan weer te maken met het legertje dat voor hem lobbyde, onder aanvoering van een andere sjeik, Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al Sabah. Die is de grootste kingmaker in de coulissen van de sport. De Koeweiti heeft een persoonlijke band met de Russische would be tsaar Vladimir Poetin, en samen hebben ze al menig sportofficial het juiste duwtje in de rug gegeven. Tal van voorzitters van sportbonden, maar ook Marius Vizer als hoofd van SportAccord (opvolger van Hein Verbruggen) bijvoorbeeld, tot die zichzelf in de gracht reed en moest aftreden. Zelfs de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, zou zijn voorzitterschap mede te danken hebben aan een fenomeen dat in de internationale sportcoulissen de NV Sjeiks is gaan heten.

Blatter-kloon

Het is een half wonder dat de sjeiks in het zand beten en dat Infantino heeft gewonnen. Het is alvast een signaal dat het mondiale voetbal de komende jaren op een ander manier zal worden beheerd. Blatter stond voor wereldvreemde arrogantie. Hij hield het midden tussen een despoot en Sinterklaas en deelde geld en postjes uit om zijn machtsbasis te versterken. Sjeik Salman zou niet noodzakelijk een Blatter-kloon zijn geworden, maar hij had te veel boter op zijn hoofd om een rustig presidentschap tegemoet te gaan. Zijn track record inzake mensenrechten zou als een boemerang zijn blijven terugkeren en wellicht ook daarom hebben de onbesliste bonden ultiem toch maar weer voor een Zwitser gekozen, nota bene geboren op enkele kilometer van de thuisbasis van Blatter.  

Veertig landen WK

Overigens heeft Infantino ook nog wel wat werk voor de boeg eer hij voor vol zal worden aangezien. In eerste instantie moet hij genoeg afstand nemen van zijn vroegere baas en voorzitter Michel Platini. Laat die nu maar zijn geld tellen dat hij ondermeer van Blatter heeft gekregen en begin niet over rehabilitatie. Idem voor Blatter. Ze zijn beiden voor zes jaar verbannen van het voetbal. Laat dat rusten.  
Tweede goede raad voor Gianni: hou op met dat gedoe over veertig landen die naar de eindronde van het WK mogen. Zo’n World Cup duurt al te lang. Ten derde: je hebt dan wel het dubbele aan geld beloofd aan de voetbalbonden van over de hele wereld - wat een knappe zet was  en waar je niet meer op terug kan komen - maar koppel dat toch maar aan bewezen prestaties. Van de 115 die voor u hebben gestemd, waarde voorzitter, zijn er minimaal de helft corrupt.      
 

Foto: YouTube/FIFATV


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Willem Vissers
1 oktober 2014
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Pijl
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Kees Kooman
16 mei 2016
Pijl
Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snel...
Raymond Kerckhoffs
12 oktober 2014
Wielerjournalist De Telegraaf
Pijl
Wielerjournalist De Telegraaf, President Association Internationale des Journalistes ...

Laatste nieuws

19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland