Wie wil nog Spelen?

3 december 2015 // Perstribune
Wie wil nog Spelen?
Dit zijn de kandidaten die overblijven voor de verkiezing van de Olympische stad van 2024: Rome, Parijs, Boedapest, Los Angeles. Even zag het er naar uit dat de Olympische zomerspelen van 2024 wel twee of drie keer konden worden gehouden, zoveel steden vroegen het dossier op.

Leest u even mee: Toronto, Sotsji, St-Petersburg, Taipeh, Saudi-ArabiŽ en Bahrein, Lima, Brisbane en Melbourne, Durban en Johannesburg, New Dehli, San Diego, Dallas, Philadelphia, New York City, Tulsa, San Francisco, Guadalajara, Pusan, MaleisiŽ en Singapore, Nairobi, Casablanca, Doha, Istanbul, Bakoe. Die haakten allemaal af nog voor de race was begonnen. Saudi-ArabiŽ en Bahrein werden gevraagd om zich terug te trekken: hun voorstel voor gezamenlijke Olympische Spelen, de vrouwen in Bahrein en de mannen in Saudi-ArabiŽ vond, behalve dan de plaatselijke sjeiks, niemand een goed idee. 

Nooit meer de VS

Stapten wel vol goede moed in de biedingsprocedure, maar werden uitgeschakeld om diverse redenen: Boston en Washington D.C., Berlijn en Hamburg. Zowel Washington als Berlijn werden door hun Nationaal Olympisch Comité niet gekozen als kandidaat-stad, ten voordele van Boston en Hamburg. Op 27 juli van dit jaar sprak de bevolking van Boston zich echter uit tegen de Olympische plannen en op 29 november gebeurde hetzelfde met de plannen van Hamburg. De Olympische Spelen en het Internationaal Olympisch Comité hebben een probleem. Dat werd al duidelijk bij de laatste verkiezing voor de Olympische winterstad van 2022 toen alleen nog Beijing en Almaty overbleven en men uit arren moede met dat wintercircus landde in een gewezen (bloedhete) zomerstad. 

Voor 2024 leek alle ellende van de baan: er was massale interesse van mooie historische steden. Maar kijk nu: op nog goed een half jaar van de eerste van drie selecties - de finale derde is in september 2017 in Lima, Peru -  blijven maar vier kandidaat-steden over. Vier steden uit een democratie, dat wel. En drie Europese hoofdsteden, vol van glorie en historie. Zij nemen het op tegen een Amerikaanse stad die al twee keer de Spelen heeft georganiseerd en het daar de laatste keer zo slecht vanaf bracht dat de langst dienende IOC-leden zich nog de woorden van wijlen IOC-voorzitter Samaranch herinneren: nunca mas Los Angeles, nooit meer L.A. Dat heeft hij in ongeveer dezelfde woorden herhaald na Atlanta in 1996, maar toen klonk het nog erger: nooit meer de VS 

Olympische chantage

Deze aversie tegenover de Amerikanen zal ook het komende anderhalf jaar weer spelen als de kandidaturen moeten worden beoordeeld. Aan de basis liggen een aantal oorzaken. In de eerste plaats de olympische chantage waardoor het Amerikaans NOC 500 miljoen dollar uit de olympische pot krijgt per olympiade, terwijl de andere 205 NOCís samen 819 miljoen dollar verdelen en alle 35 olympische sportbonden het samen ook met 500 miljoen moeten stellen. Ten tweede, de machtsgreep van de Amerikaanse sponsors en met name General Electric met haar zender NBC die naar goeddunken ingrijpt in de aanvangsuren van de voor de Amerikaanse markt meest interessante finales, zoals zwemmen en atletiek. Ten slotte de eeuwige problematiek van privé gefinancierde Spelen: zonder de garantie van staatssteun kunnen die nooit de laatste gaten dichtrijden en zal er altijd wel iets mis gaan, zoals bleek in Atlanta.

Het grootste gevaar voor de Olympische Spelen bestaat in de afwezigheid van geschikte steden waardoor het IOC net als in 1979 niet anders kan dan in zee te gaan met de enige kandidatuur die is ingediend.

Parijs

Van drie Europese steden die voor 2024 meedingen, is Parijs ongetwijfeld de grootste kanshebber. Als het IOC morgen zou kiezen, dan won Parijs in de eerste ronde alleen al omwille van de sympathie en het medelijden na de aanslagen. Sowieso leek de race ook voor de aanslagen gelopen op voorwaarde dat Parijs geen gruwelijke fouten maakte tot september 2017. 2022 is gelukkig aan de man gebracht, 2024 krijgt een mooie stad, maar wat daarna? Zeventien steden hebben al interesse getoond voor de winterspelen van 2026. En wat met de zomerspelen van 2028? De vrees dat alleen nog dictaturen straks kandidaat zullen zijn, wordt tegengesproken door de geschiedenis. En door het IOC: "Wij zijn de FIFA niet.Ē Van de 39 Olympische Spelen (winter en zomer) na de tweede wereldoorlog zijn er vier doorgegaan in totalitaire staten, waarvan één (Zuid-Korea) na de verkiezing een democratie werd. In 2022 voegen we daar met Bejing-on-ice nog een vijfde aan toe. 

Het grootste gevaar voor de Olympische Spelen bestaat in de afwezigheid van geschikte steden waardoor het IOC net als in 1979 niet anders kan dan in zee te gaan met de enige kandidatuur die is ingediend. Los Angeles verkreeg het recht op de Spelen in 1984, deponeerde de Noord-Amerikaanse rechten voor de Olympische symbolen bij het Amerikaans NOC, en toen begon de chantage van het IOC. 

 Foto: Flickr (CC) / Hobvias Sudoneighm

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Guus van Holland
2 februari 2015
Pijl
Voormalig chef-sport van NRC Handelsblad
Bert Wagendorp
29 juli 2014
Columnist de Volkskrant
Pijl
Columnist bij de Volkskrant
Iwan van Duren
25 september 2014
Journalist Voetbal International
Pijl
Journalist Voetbal International

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap