Nul komma nul

27 juni 2014 // Perstribune // Door: Henk Stouwdam
Nul komma nul
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat hervormen. Iedereen – ook u en ik – kon voorstellen indienen. Ideetje van de Duitser Thomas Bach, sinds driekwart jaar voorzitter en opvolger van de Belg Jacques Rogge. Hij loste daarmee een verkiezingsbelofte in. 

Bach heeft zijn project de naam Olympische Agenda 2020 meegegeven. Hij koos voor een brede opzet. Tot 15 april kon iedere sterveling en elke organisatie zijn ei kwijt via een speciaal olympisch e-mailadres. Wilt u hockey van het olympisch programma verwijderen, dan had u volop de kans dat idee toe te lichten. Wilt u dat homorechten eindelijk door het IOC gerespecteerd worden, dan was daar uw kans met een uitgewerkt voorstel te komen. Geen onderwerp was taboe. 

Of alle praktische en ideële wensen ook werkelijkheid worden, zal begin december blijken als de 115 IOC-leden tijdens een buitengewone Sessie in Monaco besluiten over Bachs hervormingen nemen. Hét moment voor sportkoepel NOC*NSF lang gekoesterde wensen bij het IOC voor te dragen, zou je zeggen. Maar hoeveel voorstellen heeft ons nationaal olympisch comité aangeleverd? Wat denkt u? Niet één, nada, nul komma nul.

Maar hoeveel voorstellen heeft ons nationaal olympisch comité aangeleverd? Wat denkt u? Niet één, nada, nul komma nul - Henk Stouwdam


Een belletje naar Papendal leerde dat NOC*NSF binnen ANOC, de koepelorganisatie voor nationale olympische comités (NOC’s), meepraat over olympische veranderingen. En ook binnen het EOC, het Europees Olympisch Comité. Mooi, er wordt door Nederland tenminste meegepraat. Maar waarom zijn geen eigen vergezichten geschilderd? Binnen NOC*NSF wordt toch ook nagedacht over het functioneren van het IOC en de toekomst van de olympische beweging, mag ik hopen.

Er zijn genoeg onderwerpen voor een Nederlandse inbreng te bedenken. Het programma van de Olympische Spelen bijvoorbeeld, al is het maar om de eigen belangen te verdedigen. Je komt niet in de top tien als hockey of schaatsen – ik noem maar een paar willekeurige voorbeelden – eruit worden gekieperd. Of wat te denken van een standpunt over mensenrechten? Hoe moet het IOC daar volgens Nederland mee omgaan? 


Geen rare gedachte na brede en emotionele discussies rond zowel de Zomerspelen in Beijing (2008) als de Winterspelen eerder dit jaar in Sotsji. Het Noors Olympisch Comité (NIF) nam zijn verantwoordelijkheid wel en stuurde een omvangrijk epistel naar het olympische hoofdkwartier in Lausanne. Bijvoorbeeld, de Noren verlangen van olympische gastlanden een strikte naleving van het Olympisch Handvest. Een gemiste kans van NOC*NSF. Wat mild is uitgedrukt. Van een bestuur dat intensief nadenkt over een strategie om niet Camiel Eurlings maar zijn voorzitter André Bolhuis als permanent lid het IOC binnen te loodsen, mag ook denkwerk worden verwacht als het over de toekomst van het IOC en de Olympische Spelen gaat. 

Overleg binnen ANOC is mager, omdat binnen die club alle nationale belangen nooit op één lijn zijn te krijgen. Bovendien heeft voorzitter sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabbah zijn eigen agenda. Het flamboyante IOC-lid uit Koeweit is nadrukkelijk bezig zijn macht binnen het IOC uit te breiden. Oh oh NOC*NSF, is het niet treurig om qua hervormingen alleen herinnerd te worden als het land dat de nationale biertent op Olympische Spelen heeft geďntroduceerd?


Afbeeldingen: Flickr (CC) Bunchesandbits & 88026840@N00

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Raymond Kerckhoffs
12 oktober 2014
Wielerjournalist De Telegraaf
Pijl
Wielerjournalist De Telegraaf, President Association Internationale des Journalistes ...
Henk Hoijtink
10 november 2014
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Pijl
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Jaap De Groot
24 oktober 2014
Chef sport De Telegraaf
Pijl
Chef sport De Telegraaf

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden