Belletje-gelletje

18 juli 2015 // Perstribune
Belletje-gelletje
Chris Froome dinsdag na het behalen van de etappezege naar La Pierre Saint-Martin
Op 9 mei heb ik bij de start van de Giro een verhaal gepubliceerd over het vermeende ketonengebruik door de Britse topatleten en dus ook Sky, met name Froome. Er waren geruchten in het peloton, er was een bron en meer dan één, en ik had mailverkeer met de professor van Oxford die het overigens volkomen legaal voedingssupplement had ontwikkeld. Ik liet in het midden of het effectief werd gebruikt en zelfs of het effectief werkte, al waren wetenschappers meteen mee.    

Een paar dagen later publiceerde ik dat verhaal op mijn Wordpress site. Ik kreeg die week 5,723 bezichtigingen, waarvan 3116 uit Nederland. Op 15 juli, een dag na de Sky-demonstratie in de eerste PyreneeŽnrit had ik ineens 6.600 bezichtigingen, waarvan het merendeel voor dat ketonenverhaal dat inmiddels twee maanden oud was. 3907 uit BelgiŽ, altijd een beetje trager mijn landgenoten, en de rest van een beetje overal. Een dag later: 8807 bezichtigingen, waarvan 7726 voor het ketonenverhaal, 4425 uit Nederland, nog eens 3.000 Belgen en al 400 uit het VK. Ik dacht: nu mag het ophouden, dit verhaal had ik misschien beter niet geschreven en toen ben ik het nog eens gaan herlezen.   

Sorry, maar er is niks mis mee, behalve misschien dat ik onrespectvol ben over hoe Froome er uitziet. Body shaming? Dan moet het maar. Als de big bang of body types in de sport bestaat en we over afzienbare tijd met één kennersoog een atleet aan een sport zullen kunnen toewijzen, zoek dan naar copycats van concentratiekampbewoners en je hebt je Tourpodium.

Ketonen

De helft van dat ketonenverhaal ging ook over dat steeds lichter, steeds magerder en wat de gevaren dan wel waren: osteoporose en bij het minste een breuk. Ik legde de link met corticosteroÔden. Ik had - maar deed dat niet - ook de link kunnen leggen met Cytomel, dat massaal wordt voorgeschreven in de Angelsaksische sport. De reden? Zware training kan leiden tot een minder goed functionerende schildklier, wat dan weer tot gewichtstoename kan leiden. De echte reden? Als je het goed gebruikt, krijgt je metabolisme een zwengel en val je er van af. En neen, het product staat niet op de lijst maar wordt zo frequent gebruikt en dus misbruikt dat het er snel zou moeten opkomen.   

Op een andere plek in deze krant (deze column wordt vandaag, 18 juli, ook gepubliceerd in de Belgische krant De Morgen), staat een verhaal dat Froome wil vrijpleiten van insinuaties en loze beschuldigingen. Ernstige beschuldigingen moeten worden gestaafd met ernstige feiten, zei een collega van Froome ooit. Dat was Lance Armstrong. Froome speelt het slimmer: hij schakelt trainer Paul Vandenbosch in als zijn Belgische spokesman om te ontkennen dat hij ketonen gebruikt. (Niet vergeten factureren, Paul.)

Misschien gebruikt Froome geen ketonen, misschien wel. Misschien weet hij het niet eens, misschien liegt hij. Ik weet wel dat ze bij Team Sky er alles aan doen om procentjes te winnen en als ketonen daar ooit hebben in gepast dan zullen ze die wel hebben geprobeerd. Terecht. Dat treintje bergop is US Postal maar nog beter. Dat is al een procentje. Froome met zijn ovalen tandwiel, weer een paar procentjes. Hier een procent, daar een paar procenten, het telt op en je hebt zo vijf procent gewonnen op de rest. Of de extra marge die epo ooit gaf.

Wat onderbelicht blijft bij Sky, is hun voedingsplan en dat is echt revolutionair. Zij eten niet voor de lol, zij eten niet om te leven, zij eten om te rijden.

Voedingsplan Sky

En dan is er nog dat gewicht. Wetenschappelijk te verklaren, maar zo vreselijk om te zien, al hebben wij in het Westen wel een te hoge tolerantie voor vetzucht. Froome komt uit Oost-Afrika waar de meeste topatleten (m/v) vel over been zijn om zo het hardst te lopen.   

Wat onderbelicht blijft bij Sky, is hun voedingsplan en dat is echt revolutionair. Zij eten niet voor de lol, zij eten niet om te leven, zij eten om te rijden. Ze gooien de tank juist genoeg vol om een bepaalde prestatie te leveren. Gedaan met die copieuze ontbijten waar het oude wielrennen een patent op heeft. Geen dessertje na een goeie rit. Champagne na ritwinst? Ik betwijfel het. Geen energie verspeeld, geen eten. Wie op kop moet rijden of heeft gereden, mag eten. De hond van Pavlov kreeg een belletje, de wielrenner van Sky een gelletje.

Foto: Twitter/ @LeTour

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Elly v.d.Bogaard
    Beste Hr.Vandeweghe, Lees met veel interesse dit artikeltje. Ben sportdiŽtist van beroep en vraag me af of je ook meer weet over het revolutionaire voedingsplan van team Sky? Zou je dat dan met mij willen delen? Met vriendelijke groet, Elly v.d.Bogaard
    Reactie geplaatst op 23/07/15 om 22:02 uur

Journalisten

John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant
Kees Kooman
16 mei 2016
Pijl
Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snel...
Hans Klippus
28 mei 2014
Verslaggever AD Sportwereld
Pijl
Verslaggever bij AD Sportwereld.

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden