Nederland kandidaat voor de Onbekende Spelen

26 februari 2015 // Perstribune // Door: Henk Stouwdam
Nederland kandidaat voor de Onbekende Spelen
We praten over een ongeboren kind. De Europese Spelen bestaan alleen nog maar op papier of Nederland heeft de adoptieformulieren al ingevuld. Wordt het een mooie baby, een lelijke baby of een huilbaby? Niemand die het weet. En toch is sportkoepel NOC*NSF enthousiast over de foetus.    
Op 28 juni, de slotdag van de eerste Europese Spelen in Baku, hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek Azerbeidzjan, weten we wat het nieuwe continentale toernooi voorstelt. Pas dan krijgen we een gevoel bij het multisportevenement, dat Nederland een maand eerder mogelijk voor 2019 toegewezen heeft gekregen. Op z’n zachtst gezegd: een merkwaardig volgorde.

Geen twijfels over de Onbekende Spelen bij André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF. Hij is de stuwende kracht achter de eventuele kandidatuur voor 2019. Als lid van de coördinatiecommissie 'Baku 2015' – zeg maar de gezamenlijke inspecteurs – had Bolhuis al twee jaar zicht op het proces. Gaandeweg is hij steeds enthousiaster geworden, ook al smijt Azerbeidzjan met geld. De eerste Europese Spelen kosten maar liefst 8 miljard euro.

Op Papendal heeft de NOC*NSF-top in samenspraak met het sportmarketingbureau TIG Sports een plan bedacht dat rond de 100 miljoen euro, of iets meer, gaat kosten

Zo megalomaan gaan de Europese Spelen in Nederland niet worden, belooft Bolhuis, die en petit comité bezig is de kandidatuur voor te bereiden. Op Papendal heeft de NOC*NSF-top in samenspraak met het sportmarketingbureau TIG Sports een plan bedacht dat rond de 100 miljoen euro, of iets meer, gaat kosten. Uitgangspunt: een programma met sporten waarin Nederland goed is in louter bestaande accommodaties.

Een origineel plan overigens, dat met instemming van de autoriteit de Europese Olympische Comités (EOC) niet is gebaseerd op één stad, maar op het land. Geruzie tussen Amsterdam en Rotterdam is uitgesloten, omdat Nederland de kandidaat wordt. Tenminste als Bolhuis c.s. voor april voldoende steun krijgen.

Dat zal de komende weken moeten blijken. Bolhuis en directeur Gerard Dielessen trekken als handelsreizigers door het land om steden en provincies tot een partnerschap te verleiden. Wat ze te bieden hebben? Europese sporttoernooien. Wilt u atletiek, wielrennen, judo of hockey binnen uw poorten? Mooi, maar dan zijn ook alle kosten per sport voor uw rekening.Op die manier probeert het duo Bolhuis & Dielessen de sporten verspreid over het land uit te venten. En belangrijker: de kosten te drukken. De totaalberekening: 100 miljoen euro. Bij elke sport extra loopt het budget op. Een scenario van 17 sporten voorziet in een kostenpost van 125 miljoen euro. Tenminste, op basis van de huidige gegevens. De ervaring leert dat grote sporttoernooien doorgaans duurder uitpakken dan begroot.

Hoe zeker is het dat Nederland op 17 mei in Turkije de Europese Spelen krijgt toegewezen? Vrij groot, ook al is er concurrentie van Minsk, Moskou, Kazan, Sotsji en eventueel Liverpool. EOC-voorzitter Patrick Hickey, de Ier die de Europese Spelen er ruim twee jaar geleden doorheen drukte, heeft Bolhuis hoogstpersoonlijk maar dwingend gevraagd of Nederland zich niet voor de tweede editie in 2019 kandidaat wilde stellen. Hij wil voorkomen dat het nieuwe evenement een Oost-Europees speeltje wordt. En voor wat hoort wat.

EOC-voorzitter Patrick Hickey heeft Bolhuis hoogstpersoonlijk maar dwingend gevraagd of Nederland zich niet voor de tweede editie in 2019 kandidaat wilde stellen. Hij wil voorkomen dat het nieuwe evenement een Oost-Europees speeltje wordt

Maar er is nog een reden dat Bolhuis & Dielessen zich zo inspannen voor Europese Spelen in Nederland. Met het mislukken van het Olympisch Plan 2028 verdween niet de wens ooit Olympische Spelen naar Nederland te halen. Zeker niet bij Bolhuis. Hij ziet de Europese Spelen als een opmaat voor een eventuele kandidatuur voor 2028 of 2032. Slaagt zo’n evenement in Nederland dan hoopt hij scepsis over Olympische Spelen grotendeels te hebben weggenomen.

Hoe wenselijk zijn de Europese Spelen in Nederland? Zeg het maar. Het risico van een non-evenement blijft aanwezig. Succes zal van een belangrijk deel van de programmering en de bezetting afhangen. Grote sporten met grote namen, dan is er een kans van slagen. Maar worden de Europese Spelen een podium voor kleine (niet-olympische) sporten, dan lijkt het gedoemd te mislukken.  Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Bastiaan
    Gped stuk over een grote onbekende in Europa, maar in de rest van de wereld al decennia gemeengoed. Zie ook mijn opinie: www.bastiaanbretveld.nl/europese-spelen/
    Reactie geplaatst op 26/02/15 om 10:25 uur

Journalisten

Jaap De Groot
24 oktober 2014
Chef sport De Telegraaf
Pijl
Chef sport De Telegraaf
Raymond Kerckhoffs
12 oktober 2014
Wielerjournalist De Telegraaf
Pijl
Wielerjournalist De Telegraaf, President Association Internationale des Journalistes ...
John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden