Het IOC moet eerst vele harten heroveren

2 december 2014 // Perstribune // Door: Henk Stouwdam
Het IOC moet eerst vele harten heroveren
Moed kan het IOC niet ontzegd worden. In tegenstelling tot veel andere sportorganisaties doen Thomas Bach en de zijnen wél aan zelfreflectie - leest u mee, meneer Blatter? Vooral gedwongen door geopolitieke omstandigheden, zo reëel moeten we zijn, maar toch, het IOC heeft zichzelf dit jaar tegen het licht gehouden en zal zichzelf tot op zekere hoogte hervormen.

Veertig aanbevelingen krijgen de IOC-leden op 8 en 9 december tijdens een buitengewone Sessie in Monaco voorgeschoteld. Of de ruim 100 dames en heren die maar even willen goedkeuren, ter effectuering van, zoals dat keurig wordt geformuleerd, a roadmap for the future

Het IOC krijgt nog meer oog voor duurzaamheid, belooft zich nog beter aan de regels voor fatsoenlijk besturen te houden, zal zich nog krachtiger inzetten voor een schone sport, verruimt maar ietsepietsie de leeftijdsgrens van 70 jaar, wenst geen herinvoering van het bezoekrecht aan kandidaatssteden en biedt bescherming aan homoseksuele sporters – leest u mee, meneer Poetin? Een greep uit de ideële voorstellen, waar niemand tegen kan zijn, zelfs niet het Zwitserse IOC-lid Sepp Blatter uit Zürich.

Het IOC raakt niet de kern van het probleem waarmee het worstelt: een afkalvende geloofwaardigheid van de Olympische Spelen, de raison d'être van het IOC

De kardinale vraag is evenwel: raakt het IOC met de op handen zijnde hervormingen de kern van het probleem waarmee het worstelt? En dat is een afkalvende geloofwaardigheid van de Olympische Spelen, de raison d’être van het IOC. Het antwoord op die vraag neigt naar een ‘nee’.

De westerse wereld gelooft steeds minder in de oprechtheid van de olympische idealen en keert zich steeds massaler af van de Spelen. Via referenda laten westerlingen hun afkeer blijken. Misschien dat het volk nog gelooft in brood en spelen, maar dan niet op de manier waarop het IOC die heden ten dage presenteert.Al dan niet terecht, de heersende westerse opvatting over Olympische Spelen is in meerderheid die van een geldverslindend, megalomaan sportevenement, waarmee multinationals goede sier maken, overheden hun land idealiseren, dictators hun ego oppoetsen en het IOC de kas spekt. 

Het gemeenschappelijke gevoel onder het groeiend aantal tegenstanders: de menselijke maat is verdwenen. Via referenda geeft het volk tegenwoordig een keihard oordeel: Olympische Spelen Nee! Vraag het München, vraag het Davos, vraag het Krakau en vraag het Oslo. Of vraag het de Nederlandse, Italiaanse, Zweedse, Noorse en Oekraïense regeringen, die na enkele simpele rekensommen meedogenloos een streep door al die prachtige olympische plannen in hun land zetten.

Het IOC zal eerst de harten in het Westen moeten heroveren om te voorkomen dat de Olympische Spelen het exclusieve speeltje van de Xi Jinpings, Vladimir Poetins en oliesjeiks van deze wereld worden

Het IOC zal eerst de harten in het Westen moeten heroveren om te voorkomen dat de Olympische Spelen het exclusieve speeltje van de Xi Jinpings, Vladimir Poetins en oliesjeiks van deze wereld  worden. Bij hen speelt geld en mankracht geen rol en wordt al helemaal niet om de mening van het volk gevraagd. U denkt toch niet dat die heren een referendum zullen houden. Onder hun hoede is draagvlak voor Olympische Spelen gegarandeerd. 

Maar het IOC is een mondiale organisatie, die met de Olympische Spelen over de wereld wil toeren. Dan mag medewerking van westerse landen niet ontbreken, vooral niet vanwege de beschikbare kunde en kennis om zo’n megatoernooi te organiseren. Want dat is een ander probleem voor het IOC: de Spelen kunnen maar in een beperkt aantal landen worden gehouden; je moet momenteel toch niet denken aan een Olympische Spelen in pak ‘m beet Egypte, Nigeria, Pakistan, Colombia of de Filipijnen.De Olympische Spelen zijn, om met het erelid Hein Verbruggen te spreken, zo fucking complex, dat de organiserende stad gezocht moet worden in een kringetje van zo’n 25 landen. En dat kringetje zal na doorgevoerde hervormingen niet groter worden. Daarvoor is aanzienlijk meer nodig. Om te beginnen de bereidheid van internationale sportbonden om in te schikken. Maar dat zal niet gebeuren, omdat niet één sport zijn olympische legitimatie wil opgeven. Alleen het idee al. Vraag het de hockeyers, die spontaan in de stress schoten toen zij van het olympische programma dreigden te worden verdreven. 

De Olympische Spelen zijn, om met het erelid Hein Verbruggen te spreken, zo fucking complex, dat de organiserende stad gezocht moet worden in een kringetje van zo’n 25 landen

Een goede zet van het IOC is verlaging van de toegankelijkheid. De barrières voor een kandidaatsstelling zijn danig aangepast. De kandidaatsprocedure wordt goedkoper en het IOC wil dat er vooral gebruik wordt gemaakt van bestaande en tijdelijke accommodaties. Bovendien mag buiten de stadsgrenzen gesport worden. Sterker, zelfs buiten de landsgrenzen. En een olympische stad mag sporten naar wens aan het programma toevoegen.

De vraag is of de 40 hervormingen effect zullen sorteren. De eerste positieve reflex uit het Westen is al merkbaar, want indachtig de verbeteringen hebben zich in Duitsland en de Verenigde Staten al vier steden gemeld voor de Zomerspelen van 2024 en/of 2028. Maar dat zijn wel twee economisch sterke landen. Pas als Olympische Spelen in Afrika worden gehouden praten we verder.Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • John Volkers
    Dus eerst Kaapstad dan wel Durban. Zou mooi zijn. Wij gaan dat als verslaggevers niet meer meemaken, schat ik kijkend naar mijn geboortejaar zo in. Verder veel spijkers op de kop door Henk.
    Reactie geplaatst op 03/12/14 om 19:24 uur

Journalisten

Hans Klippus
28 mei 2014
Verslaggever AD Sportwereld
Pijl
Verslaggever bij AD Sportwereld.
Guus van Holland
2 februari 2015
Pijl
Voormalig chef-sport van NRC Handelsblad
Frans Oosterwijk
2 september 2014
Pijl
Hoofdredacteur Sport & Strategie

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden