De prijs van de olympische focus

21 maart 2018 // Perstribune
De prijs van de olympische focus
Het zit erop, een ellenlang maar voor Nederland succesvol schaatsseizoen, afgesloten met een wereldbekerfinale in Minsk waarvoor vele toppers keurig bedankten. Sorry, de benen willen niet meer, net als het hoofd trouwens. Tijd voor een skivakantie. Toch?

In een olympische winter die meestal al in april aanvangt (voorbereiding is alles) is het uiterst lastig belangstelling te creëren voor de ISU World Cups, zes in getal en tegenwoordig zonder de toevoeging Essent. Nederlanders die hun geld incasseren van goed of minder goed betalende sponsors als Lotto, Jumbo, JustLease, Plantina, Afterpay of Clafis voelen in zo’n seizoen niet de noodzaak tot het einde door te pakken. Dat is een houding voor buitenlanders als de Noren die, zo bleek in de olympische beschouwingen, zelfs hun eigen trainingskampen dienden te betalen.

Na de veelbekeken Olympische Spelen van Pyeongchang, die afliepen op zondag 25 februari, was het klaar voor een topper als Sven Kramer. Hij kwam twee weken later nog uit op de WK allround op het buitenijs van Amsterdam, maar de Friese reus was daar een schim van de grote kampioen van weleer. Hoewel weleer niet eens zo lang geleden is. Vorig jaar was hij, met als hoogtepunt de WK afstanden in Gangneung, nog ongenaakbaar. Die tijd lijkt opeens voorbij. Zou het echt?

In het olympische seizoen moet alles wijken voor de olympische belangen. Die opvatting, vigerend sinds een jaar of 20, neemt bijna lachwekkende vormen aan. Eens per vier jaar stelt de rest van de schaatswedstrijden niks voor en buigt iedereen plechtig voor het olympische vuur en de vijf ringen.

Eens per vier jaar stelt de rest van de schaatswedstrijden niks voor en buigt iedereen plechtig voor het olympische vuur en de vijf ringen
 
Kramer reed na de NK afstanden van eind oktober drie wereldbekers met een beperkt programma (Heerenveen, Stavanger en Calgary) maar richtte zich daarna fluks op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van eind december. Hij verloor in de tussentijd zijn wereldrecord op de 5 kilometer aan de Canadese Nederlander Ted-Jan Bloemen. Na het OKT skipte de kopman van Lotto-Jumbo elke wedstrijdinspanning tot 10 februari, de dag dat hij voor de derde keer op rij olympisch kampioen op de 5 kilometer werd. Zijn vervolgafspraken in Gangneung, op rij 10 kilometer, ploegachtervolging en massastart, brachten niet het gehoopte tweede of mogelijk zelfs derde goud. Het wedstrijddier van voorheen was minder scherp dan vereist.

De andere vaste naam in de Nederlandse nabeschouwingen over schaatsen is al sinds 2006 Ireen Wüst. Ja, ze haalde voor de vierde keer op rij olympisch goud, nu weer op de 1.500 meter die ze in 2010 ook al achter de naam schreef. Je mag het nooit zeggen of schrijven, maar de afwezigheid van Jorien ter Mors op die afstand was uiterst lonend voor Wüst. Ter Mors was slap, misselijk of ongesteld bij het OKT en miste door die offday het ticket om haar olympische titel van 2014 op die prachtafstand te verdedigen. Wie Ter Mors twee dagen na het goud van Wüst op de schaatsmijl naar het eigen goud op de 1.000 meter zag snellen, wist dat deze rijdster de vorm had die op de 1.500 meter ook zeer had kunnen renderen.

Wüst, knap maar niet overweldigend, deed, na een nederlaag op de 3 kilometer, op de halve afstand wat ze moest doen. Wie naar haar luisterde in de dagen voor het begin van het olympische toernooi hoorde een andere Wüst dan de vlakke, weinig geïnspireerde, beetje veel zeurende kampioen van eerder in het seizoen. Ze lag toen in de knoop met zichzelf (haar autobiografie kon wegens stress niet eens uitkomen) en met haar omgeving. Jonge ploeggenoten in Team JustLease gaven aan dat Wüst niet echt het zonnetje in huis was en dat er nauwelijks sprake was van omgang met elkaar, of van overdracht van ervaring. Wüst is Wüst, vooral gek op zichzelf in de jaren dat zij zich mogelijk bedreigd voelt.

Wüst sprak in Pyeongchang voorbeschouwende woorden over al die andere wedstrijden dan de Olympische Spelen. Die interesseerden haar eigen nauwelijks. Het ging haar om de ‘real thing’, het olympische goud. We snapten dat ze zich daarmee op scherp wilde zetten. Maar het neveneffect van zulke woorden is dan ook dat al het andere wat in die vier jaar gebeurt van ondergeschikt belang is.

De ‘grootste olympiër van Nederland’ zou er goed aan doen met een buiging afscheid te nemen

Toen Wüst voelde aankomen dat zij in een verjongde ploeg van coach Rutger Tijssen geen plaats zou krijgen – ze wordt 32 en wil nog twee jaar door – ging die Koreaanse uitspraak tegen haar werken. Ze zei er snel bij dat ze in de komende seizoenen een of twee wereldrecords wilde schaatsen. Want dat is haar nog nooit gelukt. Ik noteerde in 2014 precies dezelfde woorden. Niks van terecht gekomen. De ‘grootste olympiër van Nederland’ zou er goed aan doen met een buiging afscheid te nemen. Nu is zij weer maanden onderwerp van veel gezeur bij het gezelschapsspel ‘Wie weet er een sponsor voor Ireen?’. 

Ik zou daarvoor bedanken en mijn medailles gaan poetsen. Maar toen ik dat vier jaar geleden na de gewonnen wereldtitel allround aan de drukke perstafel aan Wüst voorstelde, pareerde ze mij met de vraag hoe oud ik dan wel was (59) en waarom ik eigenlijk niet met schaatsverslaggeving stopte. Alsof dat iets met elkaar te maken had. Een bekentenis: ik stop nu met schaatsen verslaan, zo bedacht ik me in de aftermath van Pyeongchang. Mijn redactie weet het. Maar ik heb niet de gedachte of verwachting dat zulk een besluit iets zal bijdragen aan de toekomstplannen van Irene Karlijn Wüst uit Goirle.

Foto: YouTube

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Hans Klippus
28 mei 2014
Verslaggever AD Sportwereld
Pijl
Verslaggever bij AD Sportwereld.
Raymond Kerckhoffs
12 oktober 2014
Wielerjournalist De Telegraaf
Pijl
Wielerjournalist De Telegraaf, President Association Internationale des Journalistes ...
Guus van Holland
2 februari 2015
Pijl
Voormalig chef-sport van NRC Handelsblad

Laatste nieuws

18 augustus 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 augustus 2018 // Bonden
17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid