Topteam ja, topland nee

20 december 2017 // Perstribune
Topteam ja, topland nee
De Nederlandse handbalvrouwen: Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan

‘Topland? Ja’, kopte de NRC zaterdag in een analyserend stuk over het presteren van het Nederlands handbalteam bij het WK in Duitsland. Het kwam de ochtend na de ontluisterende nederlaag van de vrouwenploeg tegen het onverslaanbaar geachte Noorwegen dat een dag later, in de finale, toch niet zo onverslaanbaar bleek als aangenomen. 

Frankrijk werd zondag in Hamburg met veel spierballenvertoon wereldkampioen en is met twee wereldtitels in 2017 (in januari de mannen, in december de vrouwen) het echte topland in handbal geworden. Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Hongarije, Montenegro, Rusland en Spanje moeten allemaal een stapje naar achteren doen. Nederland hoort echter niet tot die toplanden in handbal, al doen de klasseringen van de vrouwen (op rij tweede van de wereld, vierde van de Spelen, tweede van Europa en derde van de wereld) anders vermoeden.

Mijn stelling: Nederland is geen topland, maar heeft een topteam. Dat is een unieke lichting van speelsters die door hun jarenlange omgang met elkaar een uiterst sterk teamverband vertonen. Het is één voor allen, allen voor één. Ze versagen nooit; opgeven is een woord dat niet in hun vocabulaire voorkomt. NOAD, schreef ik maandag in de Volkskrant, zou de naam van het collectief kunnen zijn. Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan. Ze zijn bovendien technisch sterk geschoold, grotendeels door hun bezoek aan de Handbal Academie op Nationaal Sportcentrum Papendal te Arnhem. 

In Duitsland heeft dat centrum een grote klank gekregen. Het maakte deel uit van sportcommentaren die Duitse kranten graag in de strekkende kolom op de broadsheet pagina’s afdrukken. Wilt U Papendal spellen, vroeg een Duitse journaliste van Handball Woche. Ja sicher, antwoordde ik. Om daarna de letters te buchstabieren.

Nu is er wel wat gewonnen, tweemaal zilver en eenmaal brons op het hoogste niveau, maar het zou pas echt een verdienste zijn als er in Nederland een professioneel clubsysteem zou ontstaan

Dat Papendal is, zo sprak de voorzitter van het Nederlands Handbal Verbond, Tjark de Lange, eigenlijk een lapmiddel, een noodverband, een opvangcentrum. Omdat de Nederlandse clubs hun verantwoordelijkheid niet namen om topsport te bedrijven en talenten de goede opleiding te bieden, kwam daar in 2006 de Handbal Academie op Papendal. Sjors Röttger en Charles van Commenée zaten aan het tekenbord. Bert Bouwer, zo vaak de aartsvader van het Nederlandse handbal genoemd, was al niet meer betrokken. Hij was bondscoach van Japan.

Die Academie voorzag in de leemte en bewees tegelijkertijd dat Nederland, met de een na langste vrouwen ter wereld (achter Letland), bulkte van het handbaltalent. Ik zag die altijd wel om me heen, in al die jaren sinds 1977 dat ik handbal met professionele ogen mocht gaan bekijken. Ze waren groot en sterk en slim, maar niemand deed er iets mee. We hadden Visa Swift uit Roermond dat de Champions League speelde, maar toen daar het geld op was, kwam er zo’n eerste centraal plan, Meiden met een Missie, dat tot minder resultaat leidde dan gehoopt. Ze hebben toen niks gewonnen, was de correcte vaststelling van het NHV vorige week.

Nu is er wel wat gewonnen, tweemaal zilver en eenmaal brons op het hoogste niveau, maar het zou pas echt een verdienste zijn als er in Nederland een professioneel clubsysteem zou ontstaan. Nu moeten kinderen van 15, 16 jaar het ouderlijk huis verlaten, hun leeromgeving, hun vriendinnen, om handbal te leren, in combinatie met een studie. Dat is niet gemakkelijk. Heimwee speelt een grote, negatieve rol. Turnsters knapten in het verleden af op het internaat, op datzelfde Papendal. Dat werd vervolgens, in 1993, opgedoekt en vervangen door een decentrale aanpak.

Tjark de Lange van het NHV zou graag zes clubs in Nederland zien, gekoppeld aan grote voetbalclubs desnoods, waar op professioneel niveau handbal wordt gespeeld, waar rond de 15 à 20 uur training wordt geboden

Tjark de Lange van het NHV zou graag zes clubs in Nederland zien, gekoppeld aan grote voetbalclubs desnoods, waar op professioneel niveau handbal wordt gespeeld, waar rond de 15 à 20 uur training wordt geboden. Hij is eigenlijk voor het Dalfsen-model, dat financieel onder de paraplu van PEC Zwolle is mogen schuilen. Kan AZ Alkmaar niet zo’n multi-vereniging worden, droomde De Lange hardop. In Twente, nog zo’n handbalstreek, zou zoiets met Heracles of de FC moeten kunnen. In Limburg liggen ook veel wortels van deze attractieve sport.

In de tussentijd probeert het kleine handballand Nederland mee te doen op meerdere vlakken. De droom van De Lange, oud-speler van DES’72 en Saturnus Ridderkerk, is om met een mannenteam op een groot toernooi mee te doen. Dan zit zijn werk bij het NHV erop. Daartoe is als interim-plan bedacht om de jongens handbalacademie op Papendal op te zetten. De synergetische voordelen zijn evident. De academie had in september al moeten openen, maar NOC*NSF had geen kamers beschikbaar. Slaapzalen voor jeugdploegen is een beetje uit de tijd, dat weten we. Maar enige haast in de huisvesting is geboden. Want de academie gaat linksom of rechtsom in september 2018 open. In 2027 of 2028 zullen we daar op wereldniveau iets van gaan merken. 


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

John Volkers
7 juli 2014
Sportredacteur De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur De Volkskrant
Jaap De Groot
24 oktober 2014
Chef sport De Telegraaf
Pijl
Chef sport De Telegraaf
Bert Wagendorp
29 juli 2014
Columnist de Volkskrant
Pijl
Columnist bij de Volkskrant

Laatste nieuws

18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden
15 februari 2018
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Pijl
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming ...
15 februari 2018 // Buitenland
13 februari 2018
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
Pijl
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico ...
13 februari 2018 // Voetbal