Nergens zijn de vrouwelijke atleten zo sterk en de mannen zo zwak als in Nederland

15 augustus 2017 // Perstribune
Nergens zijn de vrouwelijke atleten zo sterk en de mannen zo zwak als in Nederland
Eigenlijk is er na het Europees kampioenschap van de Nederlandse voetbalvrouwen nog maar een grote publiekssport waar Nederlandse mannen in internationaal opzicht beter scoren dan de Nederlandse vrouwen: schaatsen. Daar spelen mannen als Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Kjeld Nuis, de gebroeders Mulder en Jan Smeekens vorstelijk eerste viool, en moeten de vrouwen, uitgezonderd Ireen Wüst, hun beste beentje voortzetten om voor titels en medailles in aanmerking te komen. 

In alle andere grote sporten - van tennis tot volleybal, van zwemmen tot turnen, van atletiek tot handbal - zijn het uitsluitend Nederlandse vrouwen die voor internationaal aanzien zorgen en mogen de Nederlandse mannen hun veters nog niet strikken. Alleen in hockey en wielrennen houden de Nederlandse mannen nog enigszins gelijke tred met de vrouwen. In de laatste sport lijken na jaren van eenzijdig succes door grootheden als Leontien van Moorsel, Marianne Vos en Anna van der Breggen, de mannen onder aanvoering van Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk, Niki Terpstra en Wout Poels eindelijk op de weg terug. 

Atletiek

Illustratief voor de feminisering van de Nederlandse topsport is het recente WK atletiek in Londen. Op het voor Nederland beste WK ooit werden vier medailles veroverd, alle door vrouwen. Dafne Schippers pakte goud en brons op respectievelijk de 200 en 100 meter, Anouk Vetter brons op de zevenkamp en Sifan Hassan brons op de 5000 meter. De mannen bleven met lege handen. Zo was het ook bij het vorige WK in 2015 in Peking, waar Nederland tot drie medailles kwam: goud en zilver voor Dafne Schippers op respectievelijk de 200 en 100 meter, brons voor Sifan Hassan op de 1500 meter. 

De laatste Nederlandse man die bij het WK atletiek in de prijzen viel, was verspringer Ignisous Gaisah die bij het WK 2013 in Moskou zilver veroverde. Polsstokhoogspringer Rens Blom was in 2005 in Helsinki de laatste (en enige!) Nederlander die ooit goud won bij een WK atletiek.

China

Nederland is niet het enige atletiekland dat bij het WK in Londen de ereplaatsen eenzijdig over vrouwen en mannen verdeelde. Ook bij atletiekgrootmacht China – vijfde op de medailleranglijst met 2 keer goud, 3 keer zilver en 2 keer brons – werden alle medailles door vrouwen veroverd. Alleen lijkt daar de vrouwelijke dominantie eerder incidenteel dan structureel. In 2015 waren de 9 Chinese atletiekmedailles nog vrijwel gelijk over mannen (4) en vrouwen (5) verdeeld.  

Ook de twee atletiekmedailles van Australië, Bahrein, Venezuela en Ivoorkust werden in Londen door vrouwen veroverd. Maar twee is toch een heel ander getal dan vier (Nederland) of zeven (China). In alle andere landen werden de behaalde medailles min of meer gelijk over de geslachten verdeeld. En in geen enkel ander land is sprake van een zo sterke vrouwelijke dominantie over twee achtereenvolgende WK’s. Er is maar een conclusie mogelijk: nergens zijn de vrouwelijke atleten zo sterk en de mannen zo zwak als in Nederland.  Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Wybren de Boer
27 oktober 2014
Eindredacteur NOS Sport
Pijl
Wybren de Boer is eindredacteur bij de NOS Nieuwsdienst Sport. Daarvoor werkte hij als s...
Ted van der Meer
18 juni 2018
Pijl
Ted van der Meer gaf sportcommentaar bij meerdere omroepen. Tevens was hij correspondent...
Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap