Topatletiek: vergelijkbaar met Rembrandts Nachtwacht

8 augustus 2017 // Perstribune
Topatletiek: vergelijkbaar met Rembrandts Nachtwacht
Usain Bolt
In het papegaaiencircuit dat de sportjournalistiek kan zijn, is ter gelegenheid van het afscheid van Usain Bolt de vrees verwoord voor het faillissement van de atletiek. Lege tribunes, vertrek van sponsors en atleten die bij gebrek aan beter kiezen voor de viermansbob of in het uiterste geval de badbroeken van het beachvolleybal. Dat flauwekulverhaal.

Ooit was ik zelf bijna dagelijks in de buurt van een Haagse verspringbak te vinden, maar gebrek aan talent loodste mij bijna als vanzelfsprekend naar de perstribunes van de Olympische Spelen en andere grote toernooien. Dat verhaal kent u toch ook wel: de vele brekebenen die uit pure frustratie sportjournalist worden en de pen in vitriool dopen ter compensatie van gemiste kansen in een ver verleden?
Inmiddels schrijf ik vaker over andere dingen dan wat weleens ‘de belangrijkste bijzaak van het leven’ mag worden genoemd, zoals bijvoorbeeld de verwording van ‘onze’ agrarische sector of de financiële sector, maar verdedig nog steeds met hoog oplaaiend olympisch vuur de stelling dat sommige topsport thuishoort in het Rijksmuseum. Misschien net zo kwetsbaar als alle waardevolle dingen van het leven, maar pure kunst dames en heren! En puur genot, met of zonder Usain Bolt, frequent vergelijkbaar met de Nachtwacht van Rembrandt.

Een Zuid-Afrikaanse verspringer aanvankelijk op weg naar een leven vol geweld als door een onzichtbare hand uit de goot getild en in Londen op het hoogste WK-schavot geplaatst.

Het lijkt me wel een sympathieke gast, deze Jamaicaan. Alle voorspelbare tierelantijnen, waarmee hij het grote publiek bespeelde, konden mij echter gestolen worden. Ik zit ook niet te wachten op een dirigent die zichzelf in slingers hult en maar eens een puntmuts opzet bij de vijfde van Beethoven om publiek te lokken naar het concertgebouw. Routines van dagelijks leven vloeken met wat de kern van aantrekkelijke topsport zou moeten zijn. Bolt was juist de tot vlees geworden onvoorspelbaarheid: met zijn lange lijf de snelste man van deze planeet. In theorie praktisch godsonmogelijk en een voorrecht om naar te kijken.
De speer van Anouk Vetter die maar bleef zweven tijdens haar zevenkamp, de ‘turbo’ van Dafne Schippers, schijnbaar uit het niets voor de kenners onverwacht gerepareerd: deze onvoorspelbare heerlijkheden staan garant voor een waardevaste toekomst van de atletiek. Een Zuid-Afrikaanse verspringer aanvankelijk op weg naar een leven vol geweld als door een onzichtbare hand uit de goot getild en in Londen op het hoogste WK-schavot geplaatst. Verhalen die elke fictie overstijgen en waarbij de grootste dopingschandalen flets afsteken. Zo zal het zijn en zo zal het altijd blijven bij de moeder aller sporten.

Weet u nog: die andere snelste man ter wereld, de Canadese stotteraar Ben Johnson en zijn duel met de Amerikaan Carl Lewis die een van zijn vele gouden medailles in de doodskist stopte van zijn vader? Een trainer had het diens coach, wijlen Charlie Francis, hoogstpersoonlijk horen zeggen bij de warming-up. ‘Desnoods zeggen we dat hij het medicijn probenecid (destijds een populair maskeringsmiddel) nodig had vanwege geslachtsziekte.’ Johnson werd later betrapt, zoals de Amerikaanse Marion Jones een dik decennium later diep door het stof ging van de door de mand gevallen vedette. Nu zijn het de Russen en straks, ja wie zullen het straks zijn? 

Pure topsport, puur in de betekenis dan tenminste van het ontbreken van teveel ongein.

De kop boven een verhaal in Sport International sprak boekdelen: De moeder der sporten is aan de pil. Vrijdenkende artsen verdedigden daarin de stelling dat je in een zware fysieke sport als atletiek eenvoudigweg niet kon zonder hulpmiddelen. Was het niet veel beter om testosteron ‘medisch verantwoord’ toe te dienen? Ik hoor het een hoog gewaardeerde trainer nog zeggen. ‘Doping? Dat is opium voor de officials en de journalisten.’ Het waren nog eens jaren, de laatste decennia van de vorige eeuw. Nu is iedereen gelukkig ‘schoon’, nou ja behalve dan de Russische schobbejakken en Justin Gatlin die zichzelf tot snelste man liet kronen, maar beloond werd met een striemend fluitconcert in het London Stadium. Twee keer geschorst, dus altijd fout.

De zomer van 2017, twee decennia later. De tribunes in Londen zijn zelfs bij ochtendsessies volgepakt. Kaartjes van bijna 200 euro vormen geen enkel beletsel. WK atletiek, bijna een miljoen toeschouwers in nog geen tien dagen, gratis kijken naar de marathon niet meegerekend. Pure topsport, puur in de betekenis dan tenminste van het ontbreken van teveel ongein. Mixed estafettes in navolging van probeersels uit het zwembad? Nieuwe ‘snelle’ sporten, inherent aan ‘moderne’ tijd, waarbij de potentiële jeugdige fan vooral niet mag worden afgeleid door zijn of haar display van de mobiele telefoon. Niet nodig, zo bewijst 'Londen'. Altius, citius, fortius met daarbij een deskundig publiek. Dat klinkt veel beter dan leuk, leuker, leukst.

Foto: Flickr

  • Kees
    Door Kees Kooman
    Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snelheid': Sprintkoninginnen, van Fanny tot Dafne. Eerder schreef hij boeken over uiteenlopende onderwerpen: sportbiografieën over Fanny Blankers-Koen en Anton Geesink (genomineerd voor de Nico Scheepmakerprijs), Boerenbloed, Eerlijk over later (genomineerd voor de M.J. Brusseprijs). Als journalist rapporteerde hij bij negen Olympische Spelen.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Wybren de Boer
27 oktober 2014
Eindredacteur NOS Sport
Pijl
Wybren de Boer is eindredacteur bij de NOS Nieuwsdienst Sport. Daarvoor werkte hij als s...
Kees Kooman
16 mei 2016
Pijl
Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snel...
Henk Hoijtink
10 november 2014
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Pijl
Voetbalspecialist en chef sport Trouw

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap