De KNZB is de paria van Europa

28 juli 2017 // Perstribune
De KNZB is de paria van Europa
Erik van Heijningen, ex-voorzitter van zwembond KNZB
Zwemwedstrijden gaan om winnen en verliezen. Bestuursverkiezingen draaien daar ook om. Je wint een zetel. Of je verliest een positie. Het is in triomf rondkijken en iets te euforische teksten afscheiden. Of het is afdruipen, je tegenstander nauwelijks aankijken en in de catacomben zeggen dat jouw plan, jouw campagne en jouw moraliteit beter, voorbeeldiger en hoger waren. En dat die tegenstander het op een manier deed die jij ‘echt niet’ zou willen.

Zo ging het met Erik van Heijningen in de voorbije veertien maanden. In mei vorig jaar opponeerde de Nederlander, ex-voorzitter van zwembond KNZB, tegen de zittende zwemvoorzitter van Europa, de gehaaide Italiaanse advocaat Paolo Barelli. De Nederlandse waterpoloër wilde de LEN veranderen, transparant maken. Hij vergiste zich in de aanhang die hij met die boodschap kon verwerven. Hij verloor kansloos. Kroatië, Rusland en Portugal steunden hem.

Na de nederlaag werd Van Heijningen niet herkozen in het bestuur van de Europese liga, de LEN. Met hem verdwenen alle Nederlandse commissieleden, op een na, Frans van de Konijnenburg van de schoonspringcommissie. De pijn was groot. Hier was jaren aan gebouwd, aan Nederlandse invloed in het Europese sportbestuur. Vanaf de Europese kampioenschappen in 2008 te Eindhoven was de ene na de andere Nederlander naar voren geschoven. "Erik zet alle Nederlandse plaatsen op het spel met zijn kandidatuur", zei de ervaren sportdokter Cees-Rein van den Hoogenband twee jaar geleden in Kazan. CR, zoals zijn bijnaam luidt, kreeg gelijk. Hij werd zelf afgevoerd als voorzitter van de medische commissie van de LEN.

Dat Nederland en Rusland samen optrekken in een bestuurskwestie, daar mag je gezien de dopinggeschiedenis van het Russische zwemmen bedenkingen over hebben.

Daarna begon een nieuwe wedstrijd. Erik van Heijningen was ook sinds 2013 lid van het hoofdbestuur van de wereldbond, de Fina. Hij was daarin gekomen tegen de zin van Barelli. Maar voorzitter Julio Maglione, een nu 81 jaar oude Uruguayaan, drukte de Nederlander in Barcelona aan de borst en zei dat het goed was. In die veilige omgeving beraamde de jurist Van Heijningen zijn revanche op Barelli. De Italiaan wilde ook wereldvoorzitter worden, een belangrijk doel voor het Europese zwemmen, maar dat was tegen de zin van Van Heijningen. Barelli for president, over zijn dead body, al is hij daar te net voor om zoiets volmondig te zeggen. 

Hij werkte naar eigen zeggen ‘anderhalf jaar’ aan die anti-campagne, vermomd als de eigen pro-campagne. Zijn secretaris, KNZB-directeur Jan Kossen, zei zaterdag in Boedapest, toen Barelli’s kandidatuur mislukt was, dat het ‘payback time’ was geweest namens de Nederlandse zwembond en Erik van Heijningen. De gewaardeerde zwemjournalist Craig Lord, die met onthullingen over Fina-vicevoorzitter Al Musallam (Koeweit) de herverkiezing van Maglione mogelijk had gedwarsboomd, kreeg ook nog een tik op de vingers. Lord, zeer invloedrijk. was volgens Van Heijningen te zeer partij geworden. Waarop de Brit reageerde: "Laat Erik mij bellen. Ik heb vele vragen. Dan kan hij me de antwoorden geven."

Ergo. Als met het aanblijven van Maglione en diens vazal Van Heijningen de transparantie zou zijn gediend, dan kon dat met zo’n onderhoud bewezen worden. Van Heijningen hield zich stil, nadat ik hem op de hoogte bracht van het verzoek van Lord, journalist van website swimvortex.com en de eerbiedwaardige Times.

Het wereldzwemmen wordt door Arabisch geld bepaald. Er wordt geschoven, er wordt geïntimideerd, er wordt gehosseld.

Enfin: wat heeft deze hele exercitie Nederland nu opgeleverd? Allereerst: een scheuring met Europa, al zei LEN-voorzitter Barelli dat hij het Van Heijningen niet kwalijk nam ("ik ben niet boos") en dat de Nederlander per slot van rekening maar een onbelangrijke fractie in het Europese zwemmen vertegenwoordigde. Ten tweede: het bewijs dat Nederland en Rusland samen optrekken in een bestuurskwestie en dat je daar gezien de dopinggeschiedenis van het Russische zwemmen bedenkingen over mag hebben. Van Heijningens partner, Vladimir Salnikov, moffelde in 2009 twee dopingovertredingen weg. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de gevoeligheden die er in Nederland, sinds het neerhalen van de MH17, bestaan over Russische banden.

Nederland is met zijn opstelling in Europa op een eiland beland. Het heeft via de Fina de World Cup van Eindhoven bemachtigd, een kostbaar toernooi dat half augustus plaatsvindt. Voor evenementen als EK kortebaan of EK waterpolo weet de nationale bond zich buitengesloten. De KNZB is de paria van Europa.
In dit alles, het toneel van de hogere sportpolitiek, is het moreel altijd zo hoogwaardige Nederland in een merkwaardige positie beland. Het wereldzwemmen wordt door Arabisch geld bepaald. Er wordt geschoven, er wordt geïntimideerd, er wordt gehosseld. Na zijn herverkiezing sprak Van Heijningen de bijzondere woorden: "Ik denk wel eens: wat doe ik hier eigenlijk?"

Inderdaad.


Foto: knzb.nl

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Marcel
  Het gaat Erik van Heijningen alleen om zijn eigen baan en carrière. Hij wilde koste wat kost president worden van de LEN. Erik van Heijningen ging daarbij bijna letterlijk over lijken: hij schold Paolo Barelli uit, maakte alle Italianen uit voor mafia en door zijn toedoen moesten alle Nederlandse medewerkers opstappen bij de LEN. Wie stopt Erik van Heijningen? Voordat hij nog meer schade aanricht!
  Reactie geplaatst op 04/08/17 om 18:17 uur
 • Giovanni
  Wat ik niet snap maar wat iemand mij misschien wel kan en wil vertellen: Erik van Heijningen is bij allerlei negatieve dingen betrokken en hij is gewoon staatsraad??? Moet je daarvoor dan niet van onbesproken gedrag zijn? Erik van Heijningen heeft mijn halve familie beledigd door in een interview te zeggen: "Wie de handschoen opneemt in de bestuurlijke wereld, zeker tegen een land als Italië, kan op een totale schoonmaakoperatie rekenen. De familie rekent af." Sorry, er is misschien veel op rechters in Italië aan te merken. Maar als een rechter of staatsraad dit in Italië over een Nederlander zou zeggen... dat kan echt niet! Ik studeer zelf rechten in Nederland, maar ben half Italiaan. Ik hoop dat Erik van Heijningen geen staatsraad meer is als ik straks voor de Raad van State sta. Ik zal hem onmiddellijk wraken.
  Reactie geplaatst op 01/08/17 om 17:08 uur
 • Mariëlle
  Ik vind Erik van Heijningen een baantjesjager. En dan bedoel ik niet zwembaantjes! Erik van Heijningen doet alleen iets als hij er zelf beter van wordt en als hij weer in de belangstelling kan staan.
  Reactie geplaatst op 30/07/17 om 22:21 uur

Journalisten

Willem Vissers
1 oktober 2014
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Pijl
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Henk Stouwdam
27 juni 2014
Sportredacteur NRC Handelsblad
Pijl
Sportredacteur NRC Handelsblad/nrc.next
Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant

Laatste nieuws

22 februari 2018
De verschillen achter de komma in de sport
Pijl
Afgelopen maandag eindigden de bobsleeduo’s van Duitsland en Canada op dezelfde eindtijd n...
22 februari 2018 // Buitenland
22 februari 2018
Engelse netwerkvragen die scoren
Pijl
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voo...
22 februari 2018 // Ondernemerschap
20 februari 2018
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Pijl
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgeze...
20 februari 2018 // Voetbal