Breaking2: een fysiologisch gebied waar geen mens ooit is geweest

3 mei 2017 // Perstribune
Breaking2: een fysiologisch gebied waar geen mens ooit is geweest

Lopen waar niemand heeft gelopen, harder dan ooit tevoren… Een marathonrecord onder de twee uur zal niet worden erkend, maar Nike onderneemt met Breaking2 de meest gedurfde recordpoging ooit in de sport en neemt de kop in de grote sportschoenenwedloop.

 

Ze zijn met drie en ze zijn zwart. Ze wegen weinig en lopen hard. Ze komen uit drie Oost-Afrikaanse landen en doen het namens het sportmerk Nike. Op 6, 7 of 8 mei zullen ze op aangeven van de klimatologen van het Breaking2 project worden gewekt met de melding "This is the day. We beginnen er aan over drie uur. Start fueling.”

 

In Monza op het autocircuit is het straks te doen. Daar zal een elektrische auto met een reuzegrote klok aan het tempo rijden waarop ze moeten lopen. Ze hebben 120 minuten om de mythische 42,195 kilometer af te haspelen op het racecircuit, zeventien-en-een-halve keer de 2,405 kilometer van de zogeheten junior track. Lukt het niet, dan zal hoongelach hun deel zijn en zullen de puristen opgelucht een glas drinken.

 

Lukt het wel, dan heeft het grootste sportmerk ter wereld de grootste stunt ooit in de sport verwezenlijkt. De recordbreker zal meer dan één miljoen euro betaald krijgen, hoewel hij in geen tabel of lijst zal terug te vinden zijn want de internationale atletiekbond aanvaardt alleen tijden in reguliere wedstrijden en niet in privé-loopjes als in Monza.

 

Breaking2 is meer een marketingproject van een merk dan van individuele atleten, luidt de kritiek. Dat zou kunnen, maar dat maakt de onderneming niet minder interessant. Afstandslopen wordt al dertig jaar geregeerd door iele zwarte mannetjes, met lange benen en een klein rompje waarin een flink hart en nog flinkere longen zitten. Prachtatleten, voor wie van die types houdt, maar die verder helemaal niks te vertellen hebben. De drie door Nike voorgeselecteerde toplopers heten overigens Eliud Kipchoge uit Kenia, Lelisa Desisa uit Ethiopië en Zersenay Tadese uit Eritrea. Het project is belangrijker en attractiever dan de uitvoerders.

 

Kipchoge en co beginnen aan een 42,195 kilometer durende Star Trek-reis. Dit wordt een wedstrijd zoals hij die nog nooit heeft gelopen: zonder tegenstander, zonder tactiek, waarbij een auto zal bepalen hoe hard er wordt gelopen en de lopers zullen proberen te volgen. De drie lopers zullen in het vierde kwart van de wedstrijd een fysiologisch gebied betreden waar geen mens ooit is geweest.

Een marathontijd onder de twee uur is een 5.000 meter in 12’17 en een 10.000 meter in 25.36 waard. De huidige wereldrecords op die afstanden zijn 12’37 en 26’17, twee keer op naam van Kenenisa Bekele van het Sub2hour-project. Het betekent acht keer 5 kilometer in 14’13 en dan nog 2 kilometer alles uit de kast halen. Per seconde zal speerpuntloper Kipchoge veertien centimeter moeten inwinnen op Kimetto. Het betekent arriveren in de tijd waarmee je in je beste marathon ooit nog een kilometer moest lopen.

 

Maar de strijd tussen Kipchoge en Kimetto en het record is minder beklijvend dan die tussen Nike en Adidas. De laatste vier wereldrecords op de marathon zijn allemaal gelopen op Adidas. De huidige wereldrecordhouder heet Dennis Kimetto en hij liep zijn besttijd van 2u02’57 in Berlijn in september 2014. Op drie strepen en dus niet op de swoosh.

 

Nike zet als marktleider in de sportgoederenbusiness ruim de helft meer om dan Adidas en is van huis uit een merk van loopschoenen. Wie zijn ijzersterke reputatie van schokdemping in de stratenlopen opbouwde, heeft ook op de marathon een eer hoog te houden. Adidas had wel zelf vage plannen om de sprong naar minder dan twee uur te wagen - getuige daarvan de in februari gepresenteerde schoen adidas adizero sub2 boost. Ook de bekende Engelse sportfysioloog Yannis Pitsiladis heeft een eigen Sub2hour-project, maar is samen met de Ethiopiër Kenenisa Bekele voorlopig nog vruchteloos op zoek naar 30.000 dollar. Adidas had geen datum en Pitsiladis dacht aan 2019, waarop Nike de sprong in het diepe waagde en een keurgroep aan lopers selecteerde. Iets later werd de datum bekend: tussen vrijdag 6 en zondag 8 mei zou ideaal zijn. Op een windstille ochtend, bij minder dan twaalf graden op een circuit zonder haakse bochten. Monza, here we come.


    
Foto: Flickr (obluan01

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Frans Oosterwijk
2 september 2014
Pijl
Hoofdredacteur Sport & Strategie
Ted van der Meer
18 juni 2018
Pijl
Ted van der Meer gaf sportcommentaar bij meerdere omroepen. Tevens was hij correspondent...
Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden