Waarom het grappig én pijnlijk is dat Gilbert de Ronde op zijn naam schrijft

4 april 2017 // Perstribune
Waarom het grappig én pijnlijk is dat Gilbert de Ronde op zijn naam schrijft
In vijf jaar heeft Philippe Gilbert geen kassei gezien en nu wint hij ineens de Ronde van Vlaanderen.

Al bij al is het grappig, geef toe. Heel Vlaanderen staat buiten om Tommeke of de Greg te zien winnen, in het slechtste geval Peter Sagan te zien soleren, en dan loopt een verdwaalde Waal met Vlaanderens Mooiste weg. In vijf jaar heeft Philippe Gilbert geen kassei gezien en nu wint hij ineens de Ronde van Vlaanderen. Het goeie nieuws? Dit is het eerste monument sinds 2012 dat door een Belg is gewonnen, i.c. een Waal die perfect Nederlands spreekt en een serieus stukje kan koersen.


Eveneens pijnlijk is dat Philippe Gilbert zijn vroegere ploegmaat Greg Van Avermaet klop gaf. En wij die altijd dachten - geconditioneerd door VRT-commentator en Gregs eerste supporter José Decauwer - dat Van Avermaet bij BMC onder de knoet was gehouden door Philippe Gilbert. Het was verdorie andersom: bij BMC eiste Greg Van Avermaet dat Philippe Gilbert uit de Vlaamse kasseikoersen wegbleef omdat hij de hele ploeg voor hemzelf wilde.


Het gevolg was een rits ereplaatsen voor Van Avermaet en de vaststelling dat hij nog altijd zijn eerste grote klassieker moet winnen. Let wel: dat is een nuchtere vaststelling en geen leedvermaak - olympisch goud is ook mooi - en bovendien is hij weer de favoriet voor zondag in Roubaix. Maar zoals gezegd: grappig is het wel als Gilbert eerst door BMC bij het oud ijzer wordt gezet, vervolgens wordt binnengehaald door Patrick Lefevere, afgestoft en getraind door Tom Steels, deze week een prestatiepiekje plaatst om u tegen te zeggen en zo maar de Ronde van Vlaanderen wint.


Onze noorderburen dachten aan een Terpstraatje: profiteren van het werk van anderen om er ongezien van onder te muizen en zo te winnen, zoals destijds in Parijs-Roubaix.

Toen hij zondag de forcing voerde, leek dat eerder een schot voor de boeg om Tom Boonen in een gunstige positie te krijgen. Onze noorderburen dachten aan een Terpstraatje: profiteren van het werk van anderen om er ongezien van onder te muizen en zo te winnen, zoals destijds in Parijs-Roubaix. Mooi niet dus. Boonen kreeg pech, maar Philippe Gilbert bleef voorop. Van Avermaet werd tweede, Terpstra derde.


Bij het lezen van de nabesprekingen, bekroop mij ineens de gedachte dat er wel weer twijfels zouden worden geuit bij de raid van Philippe Gilbert en ja hoor, de gedachten waren nog niet koud of daar kwam de eerste sms: "Ik geloof PG niet." Ik repliceerde, wat ik normaal niet zou doen bij toogpraat, maar het was een hele slimme man die ik hoog heb zitten, weliswaar niet om zijn kennis van doping. Ik citeerde Wittgenstein: wat men niet kent, daarover spreekt men niet.


Maar oké, laten we eens een kat een kat noemen: Gilbert's wonderjaar 2011, zijn terugval en zijn plotse wereldtitel in 2012, en weer die terugval, dat correleert met cortisonengebruik, maar helemaal zeker zijn we dat niet en dus geniet hij het voordeel van de twijfel. Bovendien moet mij iets anders van het hart: gisteren zijn er nog vooraan geëindigd die maar wat graag 'zo dicht mogelijk bij de wedstrijd' aan de cortico's zitten.


Fabian Cancellara deed het met een motortje, zegt u dat nog iets?

Het wordt onderhand een beetje vervelend hoe we in Vlaanderen van elke niet-Vlaming die bij ons komt winnen, een soort volksfeind maken en gratuit beschuldigen. Fabian Cancellara deed het met een motortje, zegt u dat nog iets? Nadat de controle op de motortjes was ingevoerd, reed Cancellara nog steeds even hard weg van de concurrentie en won hij nog steeds zijn tijdritten.


Minder lachwekkend was hoe Peter Sagan de voorbije week is geframed. De rocker, de redder, de nummer één van het wielerpeloton werd in een talkshow ineens beticht van gemeen gedrag omdat hij ochere-ocharme de nobody Maxime Vantomme bij Gent-Wevelgem opzij had gezet op de Kemmel. Neen, mensen duwen is niet netjes, maar de kwalificatie 'gemeen' was vilein. Voor je het weet krijg je crosstoestanden op die met dronken Vlamingen volgestouwde hellingen waarbij de volksfeinden op bierdouches en scheldpartijen worden getrakteerd.


Afspraak volgende week, zelfde dag, ongeveer zelfde uur, net over de grens.


Foto: Twitter


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Frans Oosterwijk
2 september 2014
Pijl
Hoofdredacteur Sport & Strategie
Henk Stouwdam
27 juni 2014
Sportredacteur NRC Handelsblad
Pijl
Sportredacteur NRC Handelsblad/nrc.next
Willem Vissers
1 oktober 2014
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Pijl
Voetbalverslaggever De Volkskrant

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden