Nieuws van Improve Your Business English

Droombaan in het buitenland?

21 juli 2018 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
Droombaan in het buitenland?
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop het mensen verbindt. In tegenstelling tot alle andere verschillen tussen gebieden is de Ďtaalí van sport hetzelfde over de hele wereld. Je hoeft elkaars cultuur, taal of gewoonten niet te leren of te begrijpen om samen een potje voetbal, tennis, golf of welke sport dan ook te spelen.   

Dit kan zomaar dé reden zijn waarom jij wilt vertrekken naar het buitenland: om daar je sportieve passie voort te zetten. Gelijk heb je! Volg je droom en kom erachter op welke manier sport mensen kan verbinden op andere landen of zelfs continenten. Of misschien heb je altijd al een baan in het buitenland willen hebben en is deze niet per se gelinkt aan sport. Of het nu voor bepaalde of onbepaalde periode is, dichtbij of ver weg.   

Maar dan volgt de volgende stap. Als je eenmaal besloten hebt om naar het buitenland te gaan, wat dan?

Wat wil je? 

Voordat je willekeurig op zoek gaat naar een (sport)baan in het buitenland, moet je jezelf eerst afvragen wat je precies wilt en zoekt in het buitenland. Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen om verder te komen in je gedachtenproces zijn: 

Wil je naar het buitenland voor het avontuur van een ander land en het leren kennen van een andere cultuur? Heb je een specifiek land in je hoofd of zou je overal naartoe kunnen? Wil je een paar maanden weg of denk je meer aan een paar jaar? Ben je op zoek naar een vaste baan, vrijwilligerswerk of een traineeship? Wil je alleen werken of gaat het om een combinatie van werken en reizen? Ga je alleen of met je gezin? Wil je ergens werken via een Nederlandse organisatie of liever via een lokaal bedrijf?

Samengevat komen de vragen op het volgende neer: bedenk eerst heel goed wat je zelf zou willen. Dit hoeft echt geen lang proces te zijn en als het al lang een droom is, zul je een aantal vragen direct al kunnen beantwoorden. De wereld en haar kansen zijn enorm groot, en door het beantwoorden van deze vragen, baken je je zoektocht af en kun je veel gerichter gaan zoeken naar wat je nu precies wilt.

De juiste informatie zoeken

Je zult merken dat als je het internet gebruikt om te zoeken, je er enorm veel informatie op kunt vinden, maar het ook een grote bron van verwarring kan zijn wegens de overload aan informatie. Met een helder doel voor ogen wordt het al een stuk makkelijker. Ben jij er bijvoorbeeld van overtuigd dat je langere tijd naar AustraliŽ wilt? Dan kun je op zoek gaan naar ervaringen van personen die naar AustraliŽ zijn geŽmigreerd, reisblogs lezen van personen die je voor zijn gegaan en Nederlandse of Europese organisaties opzoeken die ook in AustraliŽ werken. Je kunt de websites van de ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken doorlezen voor praktische informatie over het land, checken of je een visum nodig hebt om er te kunnen werken en of je diploma in het desbetreffende land geaccepteerd wordt en onderzoeken of het land (in grote lijnen) is wat je ervan verwacht. Vergeet trouwens niet dat je een diploma in bijna alle gevallen moet laten vertalen door een beŽdigd vertaler. 

En dan? 

Naast de kwaliteiten die je nodig hebt om je functie in het buitenland te kunnen uitoefenen, zijn er nog een aantal andere belangrijke kwaliteiten waarover je zult moeten beschikken. Dat begint met het spreken van de juiste taal. Een goede kennis van de Engelse taal wordt natuurlijk vanzelfsprekend geacht. Daarnaast kan het in sommige landen ook enorm handig, of zelfs noodzakelijk zijn om ook een paar woorden van de lokale taal te kunnen spreken.

Daarnaast zul je een flinke dosis zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid moeten hebben. In het buitenland heb je nog geen vangnet van familie, collegaís en vrienden om je heen. Je bent dan op jezelf aangewezen en zult doorzettingsvermogen nodig moeten hebben om je er thuis te gaan voelen. En natuurlijk is vindingrijkheid van belang: je bent in een compleet andere omgeving en zult achter allerlei zaken moeten komen die je niet kent of weet. 

Tot slot

De belangrijkste tip die ik je wil geven is: ga het avontuur absoluut aan, want ik geloof echt dat het je een hoop kan opleveren. Vergeet alleen écht niet om je goed voor te bereiden. Als jij besluit om te gaan werken in het buitenland, kunnen wij je helpen om je Engels ready-to-go te maken. Wij bieden namelijk tig manieren aan om je Engels te verbeteren op dé manier die bij jou past. Vergeet dus zeker niet om een kijkje op onze site te nemen tijdens je voorbereidingen en plannen! 


 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

11 juni 2018
Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels
Pijl
Nederlanders zijn, in vergelijking met andere culturen, erg direct en tijdens het onderha...
11 juni 2018 // Ondernemerschap
14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?Ē, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland