Nieuws van Improve Your Business English

Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels

11 juni 2018 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels
Nederlanders zijn, in vergelijking met andere culturen, erg direct en tijdens het onderhandelen in het Engels wordt ons dat niet altijd in dank afgenomen. Daarom is het handig om je van tevoren te verdiepen in onderhandelen in het Engels.  

Er doen zich voldoende momenten voor in je carrière dat jij een klant, zakenpartner, collega, leverancier of baas moet overtuigen. En dit kan over van alles zijn: kleine suggesties over hoe iemand iets beter kan doen tot belangrijke ideeën en grote projecten.   

In het Nederlands doe je dit ook regelmatig maar denk je waarschijnlijk nog amper na over hoe je een verzoek gaat brengen, omdat je inmiddels hebt geleerd wat wel en wat niet werkt. Maar hoe pak jij het aan in het Engels? Lukt het ook als jij samen moet werken met internationals?   

Een juiste toon zal de kans dat je gelijk krijgt namelijk aanzienlijk verhogen. Daarom volgen hier 5 tips om je te helpen met onderhandelen op de werkvloer.

Tip 1: Vragen is altijd beter dan mededelen 

Stel dat je eerder weg moet uit een vergadering met een klant. Deel je dit dan mee met een "I am going to leave early today”? Dit kan erg bot overkomen op klanten, omdat het er dan op lijkt dat ze geen andere optie hebben dat de mededeling klakkeloos te accepteren. In plaats daarvan kun je er een vriendelijke en beleefde vraag van maken:   

Would you be opposed to my taking off around 3PM? 
Would it be OK if I slipped out a bit early today?

Tip 2: Gebruik géén I need

Het kan erg bazig overkomen als jij anderen gaat vertellen wat jij nodig hebt. Er zijn veel beleefdere manieren om een verzoek duidelijk te maken in een zakelijke context. Zeg dus geen "I need you to make a decision within an hour", maar:   

Could you please try to make a decision within an hour? 
Would you be able to make a decision within an hour?    

Tip 3: Opper alternatieven 

Naast het overtuigen van anderen van jouw ideeën, is het overtuigen van alternatieven voor ideeën van anderen ook een onderdeel van onderhandelen. Want wat als je in een vergadering zit en er wordt vol enthousiasme gereageerd op een idee dat lijnrecht tegenover jouw idee staat? Dit zijn twee manieren om beleefd een alternatief te opperen:   

Can I suggest another way of moving forward? 
How flexible can you be on …?   

Tip 4: Geef voorwaarden aan 

Een andere optie is dat je het wel gedeeltelijk eens bent met een idee, maar wel op voorwaarde van een bepaalde wijziging. Dit kun je aangeven met dit soort zinnen:   It should not be a problem, on condition that … I do not think that this is a solution, unless … I will agree, if you accept … I am willing to provide …, if that means that you …  

Tip 5: Eisen stellen? 

Liever niet De gebiedende wijs kun je het beste vermijden tijdens het onderhandelen. Leid je verzoek netjes en beleefd in. In plaats van "I want it this way" of "I want a new office", zeg je dus: 

I would appreciate it if you would consider my option.
I would like to request a new office.   

Ik hoop dat deze tips van pas komen als jij gaat onderhandelen in het Engels. Wat vind jij lastig in zakelijk Engels? Laat het me weten in een reactie, zodat ik weet waar ik je mee kan helpen!          

        

 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?”, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland