Nieuws van Improve Your Business English

Engelse netwerkvragen die scoren

22 februari 2018 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
Engelse netwerkvragen die scoren
Oh oh… stel je even voor: je bent op een internationale bijeenkomst en hebt iemand net voor het eerst ontmoet. Jullie hebben alle standaard kennismakingsvragen al gehad, en het gesprek dreigt stil te vallen… Wat doe je dan?

Over het geheim van netwerken

Netwerken natuurlijk! Goede zakelijke relaties zijn cruciaal, en de manier om aan goede (internationale) contacten te komen is door te netwerken. Bovenstaande situatie is in dat geval eigenlijk ideaal: de gesprekken over koetjes en kalfjes zijn achter de rug en it’s time to get down to business.

Voor een goed netwerkgesprek is het belangrijk om constant de juiste vragen te stellen: ga voor open vragen! Zulke vragen kosten meer tijd om te beantwoorden en zo kun je laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in je gesprekspartner. Bovendien helpen deze vragen om een relatie op te bouwen en is het zo makkelijker om overeenkomsten tussen jou en je gesprekspartner te ontdekken.

Het is logisch dat dit soort gesprekken je in het Engels wat moeilijker afgaan dan in het Nederlands. 

5 netwerkvragen die scoren

1. How did you get involved in … the sports world? of What made you decide to … go into the tennis business?

Mensen vinden het fijn om hun verhaal te vertellen. Geef hen de kans om dit te doen, zodat jij aandachtig kunt luisteren én natuurlijk om goed te weten wie je voor je hebt. Succes verzekerd!

2. What do you love most about what you do? of What do you enjoy most about your profession?

Een positieve vraag waardoor de sfeer positief blijft. Probeer het netwerkgesprek zo positief te houden en stel geen negatieve vragen zoals "What do you dislike most about what you do?" 

3. What separates you from the competition?

Met deze vraag geef jij je gesprekspartner de kans om te vertellen over diens kwaliteiten; over dat wat hem of haar uniek maakt. Zorg wel dat je beleefd en belangstellend klinkt, zodat het niet overkomt alsof je diegene uitdaagt.

4. What significant changes have you seen take place in your area of expertise through the years?

De sportwereld is een wereld die constant verandert. Daarom is dit een goede vraag om samen terug te blikken op de goede oude tijd of op veranderingen die jullie beiden zijn opgevallen in de laatste jaren. Zoiets schept een band!

5. It’s the end of a great week and you have some free time on your hands… what would you do?

Ofwel: wat zijn je hobby’s? Als jij je bevindt op een groot evenement, bijvoorbeeld een sportevenement, is er een grote kans dat jij en je gesprekspartner verbonden zijn door de sport. Zo’n vraag is daarom ideaal om even te sparren over jullie vrijetijdsbesteding of puur gewoon even de passie te delen.

Natuurlijk werken deze vragen alleen als je oprecht geïnteresseerd bent! Ze zijn bijvoorbeeld handig als je graag wilt netwerken, maar niet goed weet hoe je het gesprek moet beginnen. Als jij wel graag wilt netwerken, maar niet per se geïnteresseerd bent in een persoon of bedrijf, dan raad ik je aan: zoek een persoon waar je wel in geïnteresseerd bent!

TIP!
Krijg je leuke details over je gesprekspartner te horen, noteer dit dan vlug even na het gesprek (op de achterkant van het visitekaartje bijvoorbeeld) zodat je hier tijdens een volgend contactmoment aan kunt refereren.

Heb jij nog standaard (Engelse) netwerkvragen die je altijd stelt? Laat deze dan even achter in een reactie!


 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?”, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland
23 maart 2018
Jouw Engels naar het volgende level
Pijl
Engels kunnen begrijpen maar ook kunnen spreken: het is zó belangrijk tegenwoordig. Niet a...
23 maart 2018 // Buitenland