Nieuws van Improve Your Business English

Keep up your (presentation) game!

7 februari 2018 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
Keep up your (presentation) game!
Vroeger was de sportwereld misschien beperkt tot de plaatselijke voetbal- en korfbalclubs, vandaag de dag is het sportterrein uitgebreid tot over de hele wereld. Er worden niet slechts wedstrijden gepeeld tegen het meest nabijgelegen dorp. Tegenwoordig vliegt een atleet gerust naar de andere kant van de wereld om daar zichzelf te bewijzen. Dit betekent dat de sportwereld een internationale wereld is.

Met zoveel internationale contacten, samenwerkingsverbanden en sportorganisaties wordt het ook steeds vanzelfsprekender dat jij als Nederlander alles wat je doet ook in het Engels moet kunnen. Zo is het bijvoorbeeld ook helemaal niet meer raar als jij twee weken voor een presentatie ineens te horen krijgt: "Je vindt het toch ook niet erg om je presentatie in het Engels te doen?" 

Maar wat gebeurt er dan?

Speciaal voor zo’n situatie, of welke situatie waarin jij in het Engels moet presenteren dan ook: in zeven stappen naar een fantastische Engelse presentatie! 

Stap 1. Bereid je goed voor

Misschien klinkt dit wel té voor de hand liggend. Maar ik heb het hier niet over een standaard presentatievoorbereiding. Bij een presentatie in het Engels heb je namelijk te maken met een extra dimensie: het is niet jouw moedertaal, en misschien ook wel niet die van je publiek.

Daarom moet je jezelf van tevoren een paar dingen afvragen, die vooral te maken hebben met je taalgebruik in het Engels:
 1.  Wie is mijn publiek? Zijn ze hoog- en/of laagopgeleid? Zijn ze oud en/of jong? Hoe bekend zijn ze met sporttermen? In hoeverre is het publiek al op de hoogte van het onderwerp dat ik ga presenteren; in welke mate moet ik standaard aspecten rondom het onderwerp nog uitleggen?
 2. Spreekt het publiek goed Engels of hebben ze alleen basiskennis? En hoe pas ik mijn taalgebruik daarop aan?

Stap 2. Vertel een verhaal… maar maak het niet te moeilijk!

Hang je presentatie op aan een verhaal. Wat voor verhaal dat moet zijn? Dat kan van alles zijn: een beroemde sportwedstrijd of –prestatie, een voorbeeld waarin je een bekende sporter gebruikt, of een 'wat- -als-verhaal', waarin je levendig beschrijft wat er zou gebeuren als jouw voorstel werkelijkheid zou worden bijvoorbeeld.

Een verhaal maakt je presentatie duidelijker en zorgt ervoor dat je boodschap beter blijft hangen. Het is wel belangrijk dat je kernboodschap duidelijk naar voren komt, en vergeet hierbij niet: less is more.

Stap 3. Vertaal de belangrijkste woorden

Als het goed is, weet je na stap 1 en stap 2 wat je precies wilt gaan presenteren en op welke manier je de Engelse taal gaat gebruiken. Dan is het tijd om de belangrijkste begrippen en termen in het Engels te vertalen voor jezelf. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de goede vertaling hebt van datgene waar de presentatie om draait, en dat je deze woorden niet vergeet. Voor de vertaling kun je de website bab.la gebruiken, of iate.europa.eu waar je de woorden in de juiste context kunt vinden.

Stap 4. Schrijf de presentatie uit

En níet zodat je deze straks letterlijk voor kunt lezen! Nee, het uitschrijven (of uittypen) van een presentatie in het Engels zorgt ervoor dat je alvast nadenkt over het vormen van de zinnen. Zo hoef je straks niet alle zinnen ter plekke te bedenken en voorkom je verkeerde zinnen. Daarnaast is het ook handig voor de volgende stap.

Stap 5. Oefen hardop

Dit is misschien wel de belangrijkste stap! Pak je uitgetypte tekst erbij en oefen je presentatie een aantal keer (bijvoorbeeld voor de spiegel). Zo raak je vertrouwd met het Engels, waardoor je de presentatie straks een stuk zelfverzekerder kan geven. Wat hierbij ontzettend handig is, is om je iPad, videocamera of telefoon te gebruiken om je presentatie op te nemen van begin tot eind.

Stap 6. Kijk de opname terug

Confronterend? Misschien wel. Maar dit is de enige manier om er vóór je presentatie echt goed achter te komen wat je struikelblokken zijn en met welke woorden jij moeite hebt. Daardoor weet je waar je extra op moet oefenen – en zal het bij de echte presentatie een stuk beter gaan. Kijk de opname dus terug met pen en je uitgetypte presentatie in de hand. Zo kun je aantekeningen maken, jouw verbeterpunten omcirkelen en aangeven van welke woorden je de juiste uitspraak moet opzoeken.

Stap 7. You’re ready to go!

Na deze uitgebreide voorbereiding moet jij er wel klaar voor zijn! Ik wens je heel veel succes met je volgende presentatie in het Engels. Break a leg!


 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

21 juli 2018
Droombaan in het buitenland?
Pijl
Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
21 juli 2018 // Ondernemerschap
11 juni 2018
Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels
Pijl
Nederlanders zijn, in vergelijking met andere culturen, erg direct en tijdens het onderha...
11 juni 2018 // Ondernemerschap
14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?”, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland