Nieuws van Improve Your Business English

7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren

13 december 2017 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
7 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren
Een gewetensvraag: ‘Hoe klink jij eigenlijk als je Engels spreekt? Klink jij als een Louis van Gaal of ben jij eerder een Frans Timmermans?’ 

Hoe goed je Engels technisch gezien ook is, om goed voor de dag te komen, is een mooie uitspraak zeer belangrijk. Je wilt goed te verstaan zijn en geen flater slaan of het nu ten overstaan van een klant, een collega of een werknemer is.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om bepaalde uitspraak gewoonten aan- en af te leren. Mits je er de nodige tijd voor vrij maakt en je er bewust mee aan de slag gaat. 

Where attention goes, energy flows and results show!

Wat kun je doen als je niet met een native (een moedertaalspreker) kunt oefenen? Heel veel! Er zijn voldoende manieren om je uitspraak te verbeteren wanneer je niet als een echte kaaskop wilt klinken. 

Hier volgen mijn tips om je uitspraak te verbeteren…

1. Luister naar jezelf!

First things first! Als je niet weet wat er aan je uitspraak mankeert, is het een stuk moeilijker om het te verbeteren. Neem je stem op (op je telefoon, de iPad of de computer) en luister ernaar. Vergelijk je uitspraak met die van een native. Of vraag - als je durft - aan je partner, zakenrelatie of collega hoe jij eigenlijk klinkt wanneer je Engels spreekt.

2. Aap de expert na! 

Er is geen grotere expert dan de Engelsman zelf. Luister dus goed! Zet de radio aan, kijk tv (BBC zonder ondertitels) of een film. Doe na wat je hoort, zelfs als je niet weet wat ze zeggen. Overigens zijn er ook veel apps om woorden te leren en deze woorden kun je ook altijd beluisteren en dus nazeggen.

Note: doe jij meer zaken met Amerikanen, dan is het handiger om bijvoorbeeld naar CNN te kijken.

3. Praat… langzamer

Vlug praten versterkt je slechte gewoonten. Probeer dus langzamer te praten en ratel niet door omdat je denkt dat een verkeerde uitspraak dan onopgemerkt blijft. Dat is namelijk niet zo. Het zal alleen maar meer vragen opwekken en dan moet je alles ook nog eens herhalen. 

4. Kijk naar jezelf

Ga voor de spiegel staan en kijk wat je doet. Wat doen je tong, lippen en mond? Bewegen die op dezelfde manier als die van een native? Film jezelf en kijk het terug, praten is een fysieke beweging en door de bewegingen na te doen, kom je weer een stap dichterbij een goede uitspraak.

5. Oefen als niemand het ziet

Uitspraakproblemen blijven vaak bestaan, omdat je bang bent om fouten te maken. Oefen daarom. Speel dialogen na. Doe alsof je een zakenrelatie moet bellen, stel jezelf voor aan een nieuwe klant, oefen wat je tijdens een vergadering wilt zeggen. Zelf doe ik dit graag in de auto, daar kun je zonder problemen tegen jezelf praten. Het lijkt net alsof je aan het bellen bent. Hoef je ook niet verlegen te zijn! Vergeet alleen niet om het hardop te doen!

6. Ga op zoek naar een buddy

Feedback is van essentieel belang. Ga op zoek naar een collega of vriend die ook zijn of haar uitspraak wil verbeteren en doe het samen. Neem de gesprekken op en geef elkaar ongezouten kritiek. Zo heb je meteen een stok achter de deur! 

7. Zing!

Leer de tekst van een Engels nummer uit je hoofd en galm mee. Door te zingen, werk je op een ontspannen manier aan je uitspraak, maar dat niet alleen, het is ook bevorderlijk voor je klemtoon, zinsritme en intonatie. 

Ga jij aan de slag met deze tips? Ik ben benieuwd en hoor het graag. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Laat je reactie hieronder achter.

Heel veel succes!

 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?”, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland
23 maart 2018
Jouw Engels naar het volgende level
Pijl
Engels kunnen begrijpen maar ook kunnen spreken: het is zó belangrijk tegenwoordig. Niet a...
23 maart 2018 // Buitenland