Nieuws van Improve Your Business English

5 tips to improve your Business English

27 oktober 2017 // Ondernemerschap // Door: Anneke Panella-Drijver
5 tips to improve your Business English
Ben je al heel lang van plan om je Engels op te vijzelen, maar komt het er steeds niet van? Zelfs al besef je dat je professioneler, duidelijker en betrouwbaarder zult overkomen? 

Dan heb ik goed nieuws! Right now is een uiterst geschikt moment. Het juiste moment bestaat namelijk niet, maar als je de discipline kunt opbrengen om elke dag iets te doen, zo'n vijftien minuten, dan is dat veel beter dan heel veel in een keer of een kort traject. Hoe je dat kunt doen? Nou zo...

Tip 1 – Creëer een database

Leg een persoonlijke database aan met Engelse woorden die je vaak gebruikt of nodig hebt. Ik geef zelf de voorkeur aan Excel, maar het kan natuurlijk ook in Word, Pages of gewoon in een schrift of een notitieblok. Zet de woorden op thema of op alfabetische volgorde om ze makkelijk terug te kunnen vinden. Met zo’n handige database voorkom je dat je terugkerende woorden steeds opnieuw moet opzoeken. Het scheelt echt enorm veel tijd. Gebruik voor het opzoeken van de vertaling bijvoorbeeld bab.la, een erg handig online woordenboek waarin de woorden in de context staan.

Tip 2 – Vergroot je woordenschat

Merk je dat je wel heel vaak dezelfde woorden en zinnen gebruikt? Neem dan af en toe (zeg, 1 keer per week) de tijd om een synoniem voor deze woorden op te zoeken. Pak er een paar recente e-mails bij en je hebt het zo gedaan! En als twee nieuwe woorden per dag leert, (dat zijn er 14 per week) dan breid je je woordenschat in no time enorm uit. Hiervoor kun je de website Thesaurus.com gebruiken.
Je kunt ook afspreken om dit samen met je collega’s of medewerkers te doen. Zet het document met de woordenlijst dan op een centraal punt waar iedereen er bij kan. Kwestie van doen!

Tip 3 – Lees

Inderdaad, lees. Zo eenvoudig kan het zijn. Het kunnen boeken zijn, websites of kranten, het is alleen heel erg belangrijk dat het je interesse heeft. Kies bij voorkeur iets vakgerelateerds. Lees bewust en zoek de woorden die je niet kent even op. Lezen is heel goed voor je algemene taalontwikkeling, de woordvolgorde en je woordenschat. Plan vanaf vandaag elke dag 10 minuten lezen in in je agenda!

Misschien zijn deze websites iets voor jou:

Tip 4 – Luister naar jezelf

Heb je het gevoel dat je als een ‘kaaskop’ klinkt wanneer je Engels spreekt? Check dan eerst eens of dit wel zo is, vraag het aan collega's, een vriend/vriendin of maak een opname van jezelf. (Kan op elke smartphone.) Valt er nog wel wat te verbeteren?
Ga dan naar YouTube of naar de BBC, zoek een Engelstalige video uit, het nieuws, een detective, het weerbericht, het maakt niet uit, als het maar wel native speakers zijn. Kijk en luister vervolgens heel aandachtig en doe het na. Oefen eerst een paar keer ‘droog’ en neem het vervolgens op. Wees kritisch en overdrijf! Succes gegarandeerd.

Tip 5 – Stel doelen

Leren is een continu proces en Engels een vaardigheid. Net zoals je bij het hardlopen moet trainen om te kunnen blijven presteren en in een tuin moet zaaien om te kunnen oogsten, moet je ook de kennis van een vreemde taal bijhouden. En de kracht zit zeker in de herhaling.

Om het niveau van je Engels op peil te houden of te verbeteren, is het goed om jezelf een duidelijk doel te stellen. Maak het doel concreet en stel jezelf een deadline. Bijvoorbeeld: ‘Ik lees elke dag 10 pagina’s in een Engelse roman,’ of ‘Ik leer elke week 14 nieuwe woorden’ of ‘Ik kijk elke week naar een Engelse detective.’ Reken uit hoeveel dit is over een jaar en houd dit bij. Het is vooral belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn en zet deze vaste momenten in je agenda. Plan het in, net als sporten of een afspraak.

Heel veel succes en ik ben benieuwd welke tip jou het meeste aanspreekt.

 • Anneke
  Door: Anneke Panella-Drijver
  Eigenaar Improve Your Business English
  Coach zakelijk Engels / Eigenaar van Improve Your Business English / Author van Master Your Business English


  Pijl

Powered by

Improve Your Business English
 • Improve Your Business English helpt professionals van hun middelbare school Engels af zodat zij internationaal met impact en vol zelfvertrouwen in het Engels kunnen communiceren.   

 • Alle trainingen zakelijk Engels zijn heel effectief en vooral zeer praktijkgericht. Trainingen zijn live of online, via Skype, één-op-één of incompany.   

 • Daarnaast kun je onze podacts beluisteren bij het Expert Podcast Netwerk van BNR Nieuwsradio en heeft eigenaar Anneke Panella-Drijver het boek Master Your Business English, Communicate with Power In 7 Simple Steps vorig jaar uitgebracht. 

Meer nieuws van Improve Your Business English

14 mei 2018
Step up your English game
Pijl
"Waarom?”, zul je misschien denken. Maar een goed niveau...
14 mei 2018 // Buitenland
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland
23 maart 2018
Jouw Engels naar het volgende level
Pijl
Engels kunnen begrijpen maar ook kunnen spreken: het is zó belangrijk tegenwoordig. Niet a...
23 maart 2018 // Buitenland