Nieuws van NOC*NSF

Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergroten

23 september 2016 // NOC*NSF // Door: Redactie
Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergroten
Foto: Julie de Bruin
Ferrero en NOC*NSF geven verdere invulling aan het partnership tussen Kinder+Sport en de Nationale Sportweek. Hiervoor lanceerden ze op woensdag 21 september het actieplan 'Joy of moving'. Doel is vanuit de Nationale Sportweek initiatieven te ontplooien, waarbij kennis en plezier op een duurzame manier bijdragen aan meer en beter bewegen door kinderen. De focus ligt daarbij vooral op de verbinding tussen sport en onderwijs. Een 3D streetart van de Utrechtse kunstenaar Ruben Poncia met als thema ‘sportplezier’ markeert de lancering voor dit actieplan.

De 3D streetart is een echte eyecatcher en zet letterlijk en figuurlijk beweging in gang. De Utrechtse kunstenaar Poncia begon afgelopen zaterdag aan dit kunstwerk van 40 m2 op het plein achter het oude Stadhuis. Vijftig kinderen uit diverse Utrechtse wijken sloten de voltooiing ervan gisteren af met een streetart-workshop. De 3D straattekening blijft ongeveer twee maanden liggen.

Kennis delen en bevorderen van beweging

Als kinderen plezier hebben in sporten en bewegen, is de kans groter dat ze dit hun hele leven lang blijven doen. Dat is de kerngedachte van het actieplan  'Joy of moving'. En plezier in bewegen, begint bij goed bewegen. Ferrero wil met ondersteuning van NOC*NSF een impuls geven door kennis beschikbaar te stellen en te bevorderen. Dit gebeurt door het aanbieden van een beweegtest aan basisscholen én bestaande schoolsportprogramma’s wetenschappelijk te onderbouwen.
 
Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland: "De Nationale Sportweek is een heel sterk platform om kinderen te bereiken en in beweging te brengen. Zeker nu de Sportweek is verhuisd naar september. Dat is de start van het sportjaar én van het schooljaar. Het idee is activiteiten tijdens de Nationale Sportweek te starten en vervolgens het hele jaar door te trekken. Bij het ontwikkelen van het actieplan hebben we samen met NOC*NSF goed gekeken waar we echt toegevoegde waarde kunnen creëren. Er gebeurt namelijk al heel veel in Nederland op het gebied van sport en bewegen voor kinderen. We zijn ervan overtuigd dat we daarin zijn geslaagd en zijn heel trots op het actieplan dat er nu ligt."
 
Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: "Dit initiatief van Ferrero is een mooie aanvulling op het bestaande lange termijn partnership dat er al is tussen hun programma Kinder+Sport en de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Met de kennis die we opdoen uit het actieplan 'Joy of moving' kunnen we scholen ondersteunen in het verder optimaliseren van de bestaande schoolsportprogramma’s, zodat ze daadwerkelijk bijdragen aan meer sportplezier."

De De 3D-streetart tekening in Utrecht. Foto: Desiree Meulenmans

Wetenschappelijke onderbouwing

Voor de wetenschappelijke onderbouwing werken Ferrero en NOC*NSF samen met de Italiaanse wetenschapper Caterina Pesce, verbonden aan de 'Foro Italico' Universiteit van Rome. Zij is expert op het gebied van lichamelijke opvoeding en heeft de 'Joy of moving' methode ontwikkeld. Een holistische aanpak gericht op de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen die al enkele jaren wordt toegepast en wetenschappelijk gemonitord op diverse Italiaanse basisscholen.

Beweegtest

Uit cijfers blijkt dat de motoriek van kinderen slechter is geworden doordat ze minder bewegen. Om de kennis over de motorische vaardigheden te vergroten, bieden Ferrero en NOC*NSF scholen gratis de MQ SchoolTest aan. Deze wetenschappelijk onderbouwde beweegtest is ontwikkeld door Athletic Skills Model in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Het biedt docenten lichamelijke opvoeding of buurtsportcoaches de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze – in 1 minuut per kind – de motorische ontwikkeling van kinderen te testen. Door jaarlijks de beweegtest uit te voeren, kunnen scholen de motorische ontwikkeling van kinderen volgen en er gericht op inspelen met passend sport- en beweegaanbod in en rondom de school.
 
Dit schooljaar starten 50 basisscholen in de regio’s Utrecht en Breda met de beweegtest. BasisschoolWillibrordus uit Breukelen had de primeur en voerde op dinsdag 20 september de test uit samen met sportpromotor van de Nationale Sportweek Mieke Cabout, winnares van het Olympisch waterpologoud in 2008 en onderzoekster bij de VU.Powered by

NOC*NSF
  • Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) is de bundeling van de georganiseerde sport in Nederland.

  • De negentig aangesloten landelijke sportorganisaties vertegenwoordigen samen ongeveer 27.000 verenigingen met in totaal ruim 4,7 miljoen georganiseerde sporters.

  • Website NOC*NSF

Meer nieuws van NOC*NSF

1 juli 2016
Heeft een topsporter baat bij een powernap?
Pijl
M line, NOC*NSF en de Radboud Universiteit starten vierjarig onderzoek naar de effecten va...
1 juli 2016 // NOC*NSF
3 mei 2016
Duurzaamheidstour: Energie(k) sparen in de sport!
Pijl
Ben je als sportclub verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie va...
3 mei 2016 // NOC*NSF
23 april 2016
Sport.nl/voorclubs: het nieuwe platform voor clubbestuurders
Pijl
Verschillende sportbonden, zoals de KNVB, KNLTB, KNHB, ...
23 april 2016 // NOC*NSF