Nieuws van NOC*NSF

Heeft een topsporter baat bij een powernap?

1 juli 2016 // NOC*NSF // Door: Redactie
Heeft een topsporter baat bij een powernap?

Slaap is de belangrijkste herstelactiviteit van het menselijk lichaam en – om die reden – in toenemende mate een belangrijk onderwerp in de topsport. In hun streven naar topprestaties doen topsporters een maximaal beroep op hun fysieke en mentale vermogens. Topsporters zijn daarom zeer afhankelijk van optimaal herstel en een goede nachtrust. Daarnaast wordt ook regelmatig gepowernapt.

 
Onderzoek

Powernaps zijn korte perioden van slaap overdag die worden gebruikt om te herstellen van een zware ochtendtraining, te compenseren voor een gebrek aan (kwalitatief goede) slaap in de voorafgaande nacht, of om extra uit te rusten voor een belangrijke wedstrijd of competitie in de avond. Ondanks sterk geloof in de effectiviteit van powernapping onder topsporters is er zeer weinig wetenschappelijk bewijs voor de mate waarin powernapping echt bijdraagt tot herstel en het leveren van topprestaties. Ook is er nog weinig bekend over de specifieke eigenschappen die powernapping effectief maken, zoals bijvoorbeeld het tijdstip en de lengte van de powernap. Om deze reden starten M line, NOC*NSF en de Radboud Universiteit een nieuw vierjarig onderzoeksproject, getiteld ‘SLEEP FOR GOLD’, dat tot doel heeft om de effecten van powernapping uitgebreid te onderzoeken en analyseren.

SLEEP FOR GOLD

Het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoeksproject concentreert zich op de volgende drie onderzoeksvragen:

    1. 1. Hoe sterk is het huidige wetenschappelijk bewijs voor een positief effect van de    powernap op herstel en het leveren van topprestaties, en wat zijn de huidige  powernap-gewoontes onder topsporters?
    2. 2. Hoe lang  en wanneer moeten topsporters in het algemeen powernappen als ze hun topprestatie willen maximaliseren zonder dat hun slaap gedurende de volgende nacht negatief wordt beïnvloed?
    3. 3. Is het mogelijk om een advies op maat te geven over de optimale timing en duur van een powernap, op basis van de duur en kwaliteit van slapen gedurende de voorgaande nacht en de herstelstatus in de ochtend?

Volgende stap

Het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoeksproject bouwt voort op eerder onderzoek naar slaap en topsportprestatie dat in 2013 gestart is door NOC*NSF en onderzoekers van de Radboud Universiteit, in samenwerking met verschillende industriële partners (STW-project 12865: ‘Optimizing sleep to improve performance in elite athletes’). Het nieuwe ‘SLEEP FOR GOLD’ project is een volgende stap die inzoomt op een specifiek aspect in het slaap-waakgedrag van topsporters dat – met name voor topsporters – veelbelovend zou kunnen zijn als het gaat om het leveren van nóg betere prestaties: de powernap. Het spreekt voor zich dat dit onderzoek ook maatschappelijk veel impact zou kunnen hebben (bijvoorbeeld: powernapping om werkprestatie te optimaliseren).

 

M line

M line is de official sleep supplier van NOC*NSF en TeamNL en sponsort het ‘SLEEP FOR GOLD’ onderzoek. In de laatste tien jaar heeft M line (een merk van de retailer Beter Bed Holding NV met meer dan 1150 winkels in Europa) verschillende strategische partnerships opgezet met onder andere NOC*NSF, PSV Eindhoven, LottoNL-Jumbo schaats- en wielerteam en het Ergonomie Instituut in München teneinde topsportprestaties te verbeteren en samen de best mogelijke matrassen, dekbedden en kussens te ontwikkelen voor topsporters. Alle sporters van TeamNL slapen in augustus in Rio de Janeiro op M line, zoals M line ook al bij de Olympische Spelen in Vancouver, Beijing, Londen en Sochi het slaapcomfort van de Nederlandse Olympische sporters verzorgde.Foto: NOC*NSF


Powered by

NOC*NSF
  • Nederlands Olympisch Comité* Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) is de bundeling van de georganiseerde sport in Nederland.

  • De negentig aangesloten landelijke sportorganisaties vertegenwoordigen samen ongeveer 27.000 verenigingen met in totaal ruim 4,7 miljoen georganiseerde sporters.

  • Website NOC*NSF

Meer nieuws van NOC*NSF

23 september 2016
Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergroten
Pijl
Ferrero en NOC*NSF geven verdere invulling aan het partnership tussen Kinder+Sport en de...
23 september 2016 // NOC*NSF
3 mei 2016
Duurzaamheidstour: Energie(k) sparen in de sport!
Pijl
Ben je als sportclub verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie va...
3 mei 2016 // NOC*NSF
23 april 2016
Sport.nl/voorclubs: het nieuwe platform voor clubbestuurders
Pijl
Verschillende sportbonden, zoals de KNVB, KNLTB, KNHB, ...
23 april 2016 // NOC*NSF