Nieuws van Jongeren Op Gezond Gewicht

Nieuwe voorzitter Jongeren Op Gezond Gewicht legt nadruk op lokaal teamwork

23 maart 2016 // NGO's
Nieuwe voorzitter Jongeren Op Gezond Gewicht legt nadruk op lokaal teamwork
Tijdens het Kennisfestival presenteerde Paul Rosemoller de nieuwe voorzitter Paul Depla met een videoboodschap.
Tijdens het drukbezochte Kennisfestival van Jongeren Op Gezond Gewicht heeft voorzitter Paul Rosenmöller zijn voorzitterschap overgedragen aan Paul Depla, burgemeester van Breda. Met zijn ruime ervaring als lokale bestuurder kan Depla veel voor de ruim 100 JOGG-gemeenten betekenen. 

"Het is heel erg belangrijk dat we als Jongeren Op Gezond Gewicht deze beweging maken ín de gemeenten zelf. Met de professionals, mensen die daar echt voor zorgen. Ik kijk uit naar de samenwerking", aldus Depla. 

Om meer jongeren te laten opgroeien met een gezonde leefstijl helpt Jongeren Op Gezond Gewicht gemeenten met de opbouw van de JOGG-aanpak. Deze werkwijze zorgt ervoor dat alle lokale betrokkenen in een team samenwerken om de omgeving van jongeren gezonder te maken. Met resultaat; in Purmerend, Leiden en Brunssum is een daling van het BMI te zien. Tijdens het Kennisfestival maakte directeur Marjon Bachra, bekend dat ook Haarlem positieve cijfers toont. In een aantal wijken (postcodegebied 2021) is er een daling van overgewicht onder jongeren te zien van 22% in 2010-2012 naar 13% in 2013-2014. 

Samenwerking

Niet alleen vormen de ruim 100 gemeenten een netwerk waarin kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Ook de landelijke afspraken met maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven bieden lokaal veel kansen. De Johan Cruyff Foundation, Jeugdsportfonds en de KNVB zetten tijdens het Festival hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. 

Zo is afgesproken dat scholen in JOGG-gemeenten worden gestimuleerd om een Schoolplein14 van de Johan Cruyff Foundation aan te leggen, waar leerlingen worden uitgedaagd om samen te spelen en te sporten. Lokale voetbalkantines, aangesloten bij het project 'De Gezonde Sportkantine' van Jongeren Op Gezond Gewicht, worden uitgenodigd om mee te doen met "Lekker Bezig" een programma van de KNVB en Sligro om het voedingsaanbod in de sportkantine gezonder te maken. 

Directeur Marjon Bachra; "Ik ben blij dat steeds meer maatschappelijke en private partijen ons weten te vinden. Samen met hen kunnen we door concrete activiteiten de impact vergroten en meer kinderen gezonder laten opgroeien."

Foto: Twitter @IngeWolters

Powered by

Jongeren Op Gezond Gewicht
  • JOGG is een lokale aanpak gericht op wijken waar het percentage overgewicht onder jongeren van 0 - 19 jaar het hoogst is. Met elkaar werken we aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving.

  • Onder de paraplu van de gemeente werken publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen samen. Die lokale samenwerking leidt tot betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en voor meer aandacht voor voeding en beweging.

  • Want gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden.

  • Website Jongeren Op Gezond Gewicht

Meer nieuws van Jongeren Op Gezond Gewicht

30 mei 2017
Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
Pijl
Voor wie pas lid is geworden van Team:Fit of al langer bezig is met een gezonder aanbod in...
30 mei 2017 // Evenementen
28 september 2016
The Daily Mile nu officieel van start in Nederland
Pijl
Fittere kinderen door 15 minuten per dag (hard)lopen op school. Dat bereik je met The ...
28 september 2016 // NGO's
16 juni 2016
Al 566.000 meter gelopen voor Dafne Schippers!
Pijl
Op 15 juni, de verjaardag van sprintkanon en nationale trots Dafne Schippers, gaf weth...
16 juni 2016 // NGO's