Nieuws van Sportgeneeskunde Nederland

Ben jij als evenementenorganisator goed voorbereid op extreem weer?

20 maart 2016 // Evenementen // Door: Danny de Beer
Ben jij als evenementenorganisator goed voorbereid op extreem weer?
De derde etappe van Paris-Nice werd vorige week afgelast door te veel sneeuwval.
"Te veel sneeuw in Parijs-Nice: etappe afgelast" en "Boonen baalt dat UCI protocol voor extreem weer niet naleefde", zomaar twee berichten uit het nieuws van de afgelopen week. Ben jij als evenementenorganisator goed voorbereid op extreem weer? Check het met het VoorZorg Advies.   Veiligheid is belangrijk bij sportevenementen. 

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) heeft daarom in samenwerking met organisatoren van sportevenementen, sportbonden en zorgverleners een online tool ontwikkeld. Met deze tool kun je als organisator op een eenvoudige manier advies inwinnen om jouw evenement sportmedisch veilig op de kaart te zetten.   

Voorafgaand aan het evenement vul je een online vragenlijst in. Op basis daarvan volgt advies over onder andere:    
 • Communicatie/afspraken met hulpverleners/overheden 
 • Benodigde capaciteit medische hulpverlening 
 • Locatie en inhoud EHBO-posten
 • Veilig parcours 
 • Aanwezigheid ambulance en/of vereiste medische apparatuur 
 • Calamiteiten (extreme weersomstandigheden) 

Ga direct naar Sportevenementen.sportzorg.nl om een gratis advies te krijgen.   

In de week na afloop van het evenement ontvangt je een e-mail ter evaluatie. Daarin wordt gevraagd welke adviezen uit het VoorZorg Advies zijn gebruikt, op welke punten is afgeweken en waarom. Ook wordt gevraagd naar de aard en het aantal ongevallen en letsels, om inzicht te krijgen in het risicoprofiel van het evenement. De uitkomsten worden gebruikt om het VoorZorg Advies te blijven ontwikkelen. VoorZorg Advies is ontwikkeld voor organisatoren van wielerwedstrijden, toertochten, wandel-, hardloop- en  triatlonevenementen.

Achtergrond 

Jaarlijks nemen 2,5 miljoen mensen deel aan één of meer sportevenementen. De sportevenementen variŽren in aard en omvang, maar alle evenementen vragen een vorm van acute medische zorg.   De overheid stimuleert in haar beleid een veilige sportomgeving, met duidelijke spelregels en zo min mogelijk kans op blessures. De VSG streeft in het verlengde hiervan naar een veilige sportmedische omgeving voor iedere sporter.  

Als organisator ben je in eerste instantie op jezelf aangewezen voor het borgen van de medische veiligheid. Veelal onduidelijk is echter hoe de veiligheid en de medische hulpverlening het beste kan worden afgestemd op de aard van het evenement (risicoprofiel).  Met VoorZorg Advies biedt de VSG jou houvast.   

Bij de ontwikkeling van het Voorzorg Advies was een groot aantal partijen betrokken: 
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Inspectie voor de Gezondheidszorg, het Rode Kruis, Stichting DE 4DAAGSE, Le Champion, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, De vereniging voor Kwaliteitsbevordering van Medische Hulpverlening bij Evenementen,, Veiligheid.NL, Nederlandse Toer Fiets Unie, Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, Zilveren Kruis Achmea, Vereniging voor Sportgeneeskunde, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg en het Nederlands Genootschap voor Sportmassage.


Foto: Twitter / @Herrvaas

Powered by

Sportgeneeskunde Nederland
 • Sportgeneeskunde Nederland zet zich in voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de sportgezondheidszorg voor iedereen in Nederland die sport of actief in beweging wil komen

 • Sportgeneeskunde Nederland is een verzameling van organisaties die allemaal actief zijn binnen de sportgeneeskunde, te weten de Vereniging voor Sportgeneeskunde, de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI), de Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde, het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS) en de Stichting Beroepsopleiding tot Sportarts (SBOS)

 • Er wordt zoveel mogelijk samengewerkt met andere partijen in het sportzorgveld zoals onder andere NOC*NSF, Dopingautoriteit Nederland en VSG (Vereniging Sport en Gemeenten)

 • Website voor de sporter: Sportzorg.nl

 • Website voor (para)medici: Sportgeneeskunde.com

Meer nieuws van Sportgeneeskunde Nederland

29 november 2016
Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
Pijl
De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) stimuleert het wetenschappelijk onderzoek op...
29 november 2016 // Wetenschap
29 juni 2016
Samenwerking Sportgeneeskunde Nederland en Arko Sports Media groeit
Pijl
De samenwerking tussen Arko Sports Media en Sportgeneeskunde Nederland is groeiende. De b...
29 juni 2016 //
13 mei 2016
Zorg voor Nederlandse sporter naar topniveau
Pijl
Op 10 mei 2016 hebben diverse sportzorgpartners, onder toe...
13 mei 2016 // NGO's