Nieuws van Sport & Zaken

IHC Merwede winnaar Vitaliteitsbattle 2015 met uniek plan tegen werkstress

19 november 2015 // Ondernemerschap // Door: Redactie
IHC Merwede winnaar Vitaliteitsbattle 2015 met uniek plan tegen werkstress
De Vitaliteitsbattle werd gewonnen door IHC Merwede.
De Vitaliteitsbattle werd op 17 november jl. voor de vierde keer georganiseerd. Dit jaar waren we te gast op Landgoed de Horst, van De Baak in Driebergen. Ieder jaar buigen teams van young professionals, onder leiding van een senior (HR) manager over een actueel vitaliteitsvraagstuk binnen Nederland. Het thema van dit jaar kende de titel ‘Stressreductie door sport’. Werkstress is op dit moment namelijk beroepsziekte nummer één. 

Werkstress. Eén op de zeven werknemers in Nederland heeft er last van. Werknemers staan onder druk, ervaren minder regelruimte en meer werk moet gedaan worden door minder personeel. Een groot aantal mensen dat werkt, sport en beweegt te weinig. De sportdeelname daalt drastisch als mensen eind twintig zijn en gaan werken. Dit terwijl sport één van de manieren is om stress te voorkomen of te verminderen. Door te bewegen brengen we het lichaam in een gezonde stress toestand. Waarbij we het stress hormoon afbreken. Dit is de reden waarom we na bewegen ons zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen voelen. Het geeft nieuwe energie, zowel emotioneel als fysiek! De teams werden uitgedaagd om in één dag hiervoor een vitaliteitsplan te schrijven. Met in gedachten een (fictieve) afspraak met het management team om het plan te presenteren.

Winnaar IHC Merwede 

IHC Merwede heeft tijdens de Vitaliteitsbattle een uniek plan bedacht, waarbij (bestaande) management drives de basis vormde. Door in de huid van de medewerker te kruipen, bieden zij sport- en beweeg aanbod op maat. Op die manier wil IHC Merwede verzuim of stress door sportaanbod voorkomen omdat het als een ‘natural fit’ voelt voor de medewerker. 

Binnen IHC Merwede bestaat er een doelgroep van 40%, ruim 1500 medewerkers, die een duwtje in de rug nodig hebben om (meer) te gaan sporten. Er is al veel aanbod, maar niet altijd afgestemd op de behoefte. "Wanneer we management drives als basis pakken, gaan we op het juiste niveau met onze medewerkers praten en kunnen we een passend sportaanbod bieden. In het ochtend programma zaten we even helemaal vast, maar door een korte yoga onderbreking van onze beweegcoach, kregen we nieuwe inzichten en hadden we binnen no time ons plan gereed. Je kunt dus wel stellen dat bij ons vandaag sport de verandering teweeg heeft gebracht”, aldus een teamlid van IHC Merwede.

Deelnemers 

Maar liefst twintig bedrijfsteams bestaande uit young professionals en een senior manager, zijn tijdens de Vitaliteitsbattle de uitdaging aangegaan om binnen één dag een vitaliteitsplan te ontwikkelen. Alle teams werden begeleidt door diverse coaches uit de sport en het bedrijfsleven. Ook kregen zij tussendoor diverse ‘energizers’ van sportaanbieders.   

Titelverdediger BMC was zeer te spreken over de Vitaliteitsbattle 2015. "Doordat we al een jaar bezig zijn met het plan dat we afgelopen jaar hebben ontwikkeld tijdens de Vitaliteitsbattle, weten we precies waar de valkuilen liggen binnen onze organisatie. Dat maakt het (door) ontwikkelen des te makkelijker. We zijn wel weer op 0 gestart vandaag met een idee, maar verwerken daar ook Sportief Werken (Red. Winnende plan Vitaliteitsbattle 2014) weer in. We zijn wederom enorm geïnspireerd vandaag tijdens deze battle, door de sprekers, maar ook zeker door de ideeën van de andere bedrijven”, aldus deelnemer BMC.

Winnaar en de Jury 

De vier poulewinnaars (ASML, Essent, Deli XL en IHC Merwede) hebben gepitched voor alle deelnemers en een vakjury. De vakjury, met Erik van der Ploeg (Senior Adviseur Gezond Ondernemen Zilveren Kruis),  Rob Koelewijn (Health manager KLM) en Martin Hersman (Chief Vitaliteit en Energiemanagent De Baak) hadden de eindstem en verkozen IHC Merwede tot de winnaar van de Vitaliteitsbattle 2015. "IHC Merwede sluit bij dit idee volledig aan bij de behoefte van haar personeel. Hiermee denken wij dat het plan goed uitvoerbaar is, en er snel een Return on Investment te zien is”, aldus Rob Koelewijn namens de gehele jury over de prijswinnaar.    

ICH Merwede ging naar huis met een ‘next step’ pakket, waar onder andere een Sport- en Beweegscan van Sport & Zaken in zit, een adviessessie voor de implementatie van het plan namens de coaches van Charly Green en een yoga clinic op locatie verzorgd wordt door Yoga op de Zaak.   


Het sportiefste team van de Vitaliteitsbattle: Macaw. 

Macaw is verkozen tot het sportiefste team van de Vitaliteitsbattle. Deze prijs hebben zij te danken aan o.a. de teamspirit die ze lieten zien, de social media aandacht die zij meebrachten, de teamkleding en het enthousiasme richting mede teams, coaches en beweegcoaches. Macaw won een floorball clinic op locatie, aangeboden door Floorball Academie Nederland.

Week van de Werkstress

De Vitaliteitsbattle was dit jaar onderdeel van de Week van de Werkstress. Een initiatief van het Ministerie SZW om het thema werkstress onder de aandacht te brengen. De Vitaliteitsbattle is georganiseerd door Sport & Zaken en Atos. In samenwerking met Zilveren Kruis, Charly Green, De Baak en De Week van de Werkstress.Powered by

Sport & Zaken
  • Sport & Zaken is de matchmaker tussen sport en bedrijfsleven. Tussen sportorganisaties en bedrijven met hart voor sport brengen wij samenwerkingen tot stand, die voor beide partijen rendement opleveren

  • Onze missie; een optimale samenwerking tussen sport en bedrijfsleven voor een sportiever, vitaler en sterker Nederland

  • Bij onze stichting zijn ruim 250 bedrijven aangesloten die zich willen verbinden met sportbonden en – verenigingen en maatschappelijke sportorganisaties die versterking kunnen gebruiken

  • Ons motto: Samen Sterk voor Sport! 

  • Website Sport & Zaken

Meer nieuws van Sport & Zaken

7 juni 2016
European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Pijl
Na maanden van voorbereiding was het afgelopen zondag zov...
7 juni 2016 // NGO's
21 januari 2016
Verzekeringsmaatschappij a.s.r. nieuwe partner van Sport & Zaken
Pijl
Sport & Zaken en een aantal sportorganisaties, waarond...
21 januari 2016 // Ondernemerschap
26 november 2015
Zet medewerkers in hun kracht met sport!
Pijl
Veel bedrijven hebben er mee te maken; een reorganisatie. A...
26 november 2015 // Ondernemerschap