‘Nederland heeft veel e-sporttalent dat ongetwijfeld ook graag naar de Olympisch Spelen gaat’

30 april 2018 // Opinie // Door: Robbin Boer
‘Nederland heeft veel e-sporttalent dat ongetwijfeld ook graag naar de Olympisch Spelen gaat’
‘De internationale e-Sportfederatie IeSF voert inmiddels serieuze gesprekken met de organisatoren van de Olympische Spelen van Parijs 2024 om e-sport daar als demonstratiesport aan het programma toe te voegen. En bij de Asian Pacific Games in 2022 is e-sport al een medaille-event. Dus het gaat snel met de erkenning van e-sport als echte sport. Het aantal beoefenaars wordt wereldwijd op 250 miljoen geschat. Dat is veel meer dan bij een groot aantal olympische sporten, terwijl er ook nog sprake is van een snel groeiende markt.

Voor wat Nederland betreft draait het er nu om als e-sportbond zo snel mogelijk lid te worden van NOC*NSF. Behalve als lid kun je ook als geassocieerd lid worden toegelaten. Maar dan moet je wel aan de regels van NOC*NSF voldoen betreffende de administratie van betalende leden, de competities die worden gespeeld etc. Ook moet je als e-sportbond lid zijn van een internationale federatie. Dat laatste is al het geval; we zijn al bijna tien jaar lid van de IeSF, waarvan Nederland een van de founding nations was, en van serieuze concurrerende e-sportbonden of initiatieven daartoe is in Nederland geen sprake. De IeSF, dat jaarlijks een WK organiseert in Counterstrike en League of Legends en in 2017 en 2018 ook in Tekken 7, moet op zijn beurt lid zijn van GAISF, de overkoepelende organisatie van internationale sportbonden. Na een officiële letter of request van de IeSF in 2016, heeft het IOC e-sport inmiddels als sportieve activiteit erkend.

Het IOC heeft e-sport inmiddels als sportieve activiteit erkend

Onduidelijk is nog welke spellen er bij de Asian Games en eventueel in Parijs gespeeld gaan worden. Het IOC wil niets te maken hebben met gewelddadige spellen waarin geschoten wordt. Om die reden komen games als Counterstrike, League of Legends en tekken waarschijnlijk niet in aanmerking. Sportsimulatiespellen, bijvoorbeeld in voetbal en basketbal, daarentegen wel. Van de overgebleven spellen is bijvoorbeeld Rocket League een grote kanshebber. Deze populaire e-sport heeft wereldwijd een grote basis aan spelers en toernooien en voldoet aan de voorlopige IOC eisen. Rocket League is een teamspel en wordt vaak gespeeld in een 3 versus 3 format waarbij iedereen een op afstand bedienbaar autootje bestuurt op een klein afgedekt voetbalveldje. 

Onze ledenadministratie is nog niet open, dus ook de spelers die in dienst van de eredivisieclubs wekelijks hun eigen E-divisiecompetitie spelen in het voetbalspel Fifa, kunnen zich nog niet als aspirant-lid bij ons opgeven. Dat zal snel veranderen. We zijn bezig met de inrichting van een compleet nieuwe website, waar spelers op een veilige manier hun profiel kunnen aanmaken en een lidmaatschap kunnen aanvragen en waar alle organisaties die in Nederland actief zijn op e-sports gebied en alle e-sports competities die georganiseerd worden, worden vermeld. Ook zal daar worden aangegeven welke route je moet volgen om in een bepaald spel kampioen van Nederland te worden en via welke toernooien en evenementen je, individueel of als team, je in de toekomst kunt kwalificeren voor eventueel olympische deelname en welke selectievoorwaarden er nog meer zijn.

We zijn bezig met de inrichting van een compleet nieuwe website, waar spelers op een veilige manier hun profiel kunnen aanmaken en een lidmaatschap kunnen aanvragen

Er is dus nog een hoop te doen. Terwijl er in Nederland al wel heel veel wordt gespeeld en hier veel talent zit dat ongetwijfeld ook graag naar de Olympisch Spelen gaat. Die talenten nemen nu vooral deel aan buitenlandse competities en evenementen, want daar hebben veel spellen al een gevestigde competitie- of evenementstructuur en is veel geld te verdienen. In Nederland hebben we wel een hoop evenementen en lokale en regionale competities, georganiseerd door verschillende organisatoren, maar die hebben weinig of geen connectie met elkaar. De e-sportbond probeert al die evenementen en initiatieven aan elkaar te koppelen en onder één dak te brengen en zo bij te dragen aan verdere professionalisering. Ook werken we hard om met sponsorgelden een Nederlandse delegatie uit te zenden naar het aanstaande WK van de IESF.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Bart Veldkamp
7 februari 2015
Manager/coach Team Stressless
Pijl
Bart Veldkamp (47) is manager/coach van de schaatsploeg Team Stressless. Veldkamp won als ...
Erik Poel
29 oktober 2014
Algemeen directeur KNLTB
Pijl
Algemeen directeur KNLTB
Harro Knijff
20 januari 2015
Sportrechtadvocaat
Pijl
Sportrechtadvocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game