‘Wat we nodig hebben is een sporthal, speciaal voor handbal, basketbal en volleybal, midden in het land, met een capaciteit voor 6, 7000 toeschouwers’

19 januari 2018 // Opinie // Door: Sjors Röttger
‘Wat we nodig hebben is een sporthal, speciaal voor handbal, basketbal en volleybal, midden in het land, met een capaciteit voor 6, 7000 toeschouwers’
De Nederlandse handbalmannen
Dat de Nederlandse handbalmannen nu de vrouwen achterna gaan, is een tikje prematuur. In 2006 kregen we de kans om met geld van NOC*NSF de vrouwentalenten bij elkaar te zetten op een Handbal Academie in Papendal; vervolgens hebben de vrouwen er tien jaar over gedaan om te komen waar ze nu zijn. In het herenhandbal zijn we later gestart, maar als NHV-bestuur en -directie hebben we altijd geloofd dat we ook met het herenhandbal topsport zouden kunnen bedrijven. Dat het herenteam zich afgelopen week voor de play-off voor het WK heeft geplaatst - pas voor de vijfde keer in de laatste 20 jaar! - bewijst dat we de laatste jaren de juiste keuzes hebben gemaakt. 

In 2013 hebben we, naar het voorbeeld van de vrouwen, ook voor de mannen een Handbal Academie opgezet. Niet in Papendal, maar in Limburg, waar ze het in tegenstelling tot NOC*NSF wel aandurfden in deze vorm van talentontwikkeling te investeren. Als NHV constateerden we dat we met de Bene League best een mooie en vooruitstrevende competitie hadden en dat er bij de herenhandbalverenigingen een grote bereidheid was hard te trainen. Het ontbrak alleen aan de laatste stap: talenten bij elkaar zetten en ervoor gaan.

Rendement

In dat jaar werd Jong Oranje vijfde van de wereld en dat gaf de Academie direct een goede boost. Alleen hebben we in Limburg, ondanks het geld van de provincie en de fantastische hulp van Topsport Limburg, nooit het topsportplan kunnen uitvoeren dat ons voor ogen stond. Een van de nadelen van Limburg was de afstand. Niet elke speler was bereid af te reizen naar het zuiden van het land. Ook waren er clubs die hun talenten liever niet naar Limburg lieten gaan, omdat ze dan wellicht zouden worden ingelijfd door Limburgse clubs als Lions, Sittardia en VNL. In een aantal gevallen is dat ook gebeurd. 

Als je goede voorwaarden creëert, een goed plan hebt en de tijd neemt voor een normaal topsportproces van 8 à 12 jaar, dan kunnen Nederlandse atleten zich in veel sporten meten met iedereen in de wereld

Toch heeft de Limburgse Academie wel degelijk rendement gehad. Het merendeel van de heren-internationals acteert in het buitenland, maar er zijn de afgelopen drie jaar ook spelers vanuit de Academie en het Jong Oranjeteam dat destijds vijfde werd, doorgekomen. Daardoor staat er nu zo’n mooie mix van jong en oud, van ervaring en jeugdig elan.

Vorig jaar besloot NOC*NSF extra topsportgeld vrij te maken voor de opleidingsprogramma’s van een aantal sporten die niet meteen medaillekandidaat zijn, maar wel potentie hebben. De keuze viel op rugby, basketbal, handbal en de gehandicaptensport. Met dat geld beginnen we op 1 september a.s. een nieuwe Academie, ditmaal wel op Papendal. 

Alles is mogelijk

Twaalf jaar na de Handbal Academie voor vrouwen - waar we als eerste sport een compleet sport-studeer- en woonprogramma voor talenten hebben neergezet - beginnen we nu, met instemming van de verenigingen, op Papendal een soortgelijke Academie voor jongens in de leeftijd van 17, 18 jaar. Hier hebben we als bestuur, directie en technische staf van het NHV jaren naartoe gewerkt. Net als voor de vrouwen hebben we ook altijd voor de heren een topsportplan in ons hoofd gehad en hebben we jaren achter de schermen gewerkt om het mogelijk te maken. We zijn dromers, denkers maar ook doeners.

Gaan de heren hetzelfde succes tegemoet als de dames? Op termijn is alles mogelijk. Als je goede voorwaarden creëert, een goed plan hebt en de tijd neemt voor een normaal topsportproces van 8 à 12 jaar ligt, dan kunnen Nederlandse atleten zich in veel sporten meten met iedereen in de wereld. Voor handbal is in Nederland nooit geld geweest, dat heeft ons misschien wel sterker, in ieder geval slimmer en inventiever gemaakt. Ik geloof zeker dat de mannen net als de vrouwen het EK en WK kunnen halen. En dat ze in de toekomst ook de grote landen kunnen verrassen.

Net als voor de vrouwen hebben we ook altijd voor de heren een topsportplan in ons hoofd gehad en hebben we jaren achter de schermen gewerkt om het mogelijk te maken. We zijn dromers, denkers maar ook doeners

Belangrijkste pijler van het huidige succes is onze Handvalvisie. Jaren geleden hebben we in een document van 67 pagina’s al vastgelegd hoe wij als Nederlands team, zowel bij de heren als de dames, willen spelen: snel, aanvallend, fantasierijk. Daardoor hebben de mannen afgelopen week ook van Turkije kunnen winnen, terwijl die fysiek sterker zijn, meer kilo’s en lengte inbrengen. Ik denk dat handbal de enige spelsport in Nederland is die zo precies en uitgebreid heeft vastgelegd hoe ze wil spelen. 

Zaalsporthal

De start up-status die we nu van NOC*NSF hebben gekregen is een belangrijke, nieuwe pijler. Een sporthal, speciaal voor de zaalsporten in het midden van het land, met een capaciteit voor 6, 7000 toeschouwers, kan de derde pijler zijn. De Amsterdamse Ziggo Dome wordt incidenteel al gebruikt voor sportwedstrijden zoals een Davis Cup ontmoeting of de jaarlijkse korfbalfinale. Maar Ziggodome is eerst en vooral een concertzaal en bovendien een heel commerciële organisatie. Je betaalt je blauw als je van hun zaal gebruik wilt maken. Wat we nodig hebben is een echte zaalsporthal, waar je eventueel ter aanvulling concerten organiseert, zoals ze dat in Denemarken doen. Een sport kan pas echt bloeien als ook de juiste accommodatie voorradig is.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Hans den Oudendammer
26 juni 2014
Directeur Rotterdam Topsport
Pijl
Directeur Rotterdam Topsport
Marcel Wintels
14 juli 2015
Pijl
Marcel Wintels is voorzitter van de KNWU. 
André de Jeu
22 maart 2018
Pijl
André de Jeu is directeur van de Vereniging Sport en gemeenten (VSG)

Laatste nieuws

20 mei 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
20 mei 2018 // Bonden
18 mei 2018
Gerard Dielessen:
Pijl
NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met ...
18 mei 2018 // NOC*NSF
17 mei 2018
Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
Pijl
Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de ho...
17 mei 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game