'Ik heb ze allemaal curling geleerd'

13 november 2017 // Opinie // Door: Shari Leibbrandt
'Ik heb ze allemaal curling geleerd'
Het wordt voor ons een alles beslissende periode. Eerst van 17 tot 23 november in Sankt Gallen het EK, dan van 5-10 december het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Pilsen. Het eerste toernooi is belangrijk als voorbereiding op het OKT, maar ook vanwege de volgende olympische cyclus. Als we bij het EK bij de eerste zeven eindigen, kwalificeren we ons automatisch voor het volgende WK, en dat is weer de kortste weg om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2022 in Beijing. Dat willen we heel graag, want dan staat je route vast en is je programma duidelijker. 

Voor de korte termijn is het EK vooral van belang als opwarmer voor het OKT - de laatste kans om ons te plaatsen voor de aanstaande Spelen in PyeongChang. Er spelen acht teams - China, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Italië, Rusland en Nederland - en alleen de eerste twee gaan door. We maken daar absoluut een kans. Sterker, ik geloof in het team en heb geen enkele twijfel dat we ons gaan plaatsen. Maar het zal niet makkelijk zijn. Het enige land dat er misschien een beetje boven uit steekt is China, dat de laatste drie jaar veel in curling heeft geïnvesteerd. Hun team heeft ook de meeste ervaring. De Chinezen hebben de afgelopen drie jaar in Canada gebivakkeerd, het Mekka van curling, waar je voortdurend op hoog niveau kunt deelnemen aan toernooien en wedstrijden. Voor de rest liggen de teams dicht bij elkaar.

Qua leeftijd en ervaring zijn we het jongste team, maar dat is ook een voordeel. Onze grootste kwaliteit is onze vechtlust, leergierigheid en positieve instelling. En onze flexibiliteit! We hebben dit jaar bewust veel verschillende toernooien op verschillende plekken gespeeld en deelgenomen aan World Curling Events, zowel in Canada als in Zwitserland. Daardoor zijn we in staat, al naar gelang de condities van het ijs, van tactiek en techniek te veranderen en op elk type ijs resultaat te boeken. De afgelopen maanden hebben we ons, net als de Chinezen, fulltime voorbereid in Canada. We hebben veel wedstrijden en toernooien gespeeld en zijn tot in de vingertoppen geladen om optimaal te presteren.

Curling is een sport die heel veel ervaring en ontwikkeling vergt. De topteams zijn al heel lang bij elkaar en hebben veel ervaring.

Holland Next Golden Medal – dat is de slogan waarmee de sportmarketeers van Triple Double ons promoten. Het is niet onze slogan, als sporter zeg je zoiets niet van jezelf. Maar mede dankzij die slogan heeft Triple Double wel tal van sponsors kunnen aantrekken, hetgeen ons in staat stelt om te reizen en aan toernooien deel te nemen. 

Curling is een sport die heel veel ervaring en ontwikkeling vergt. De topteams zijn al heel lang bij elkaar en hebben veel ervaring. Een jonger team zonder ervaring dat een medaille pakt is zeldzaam. Maar het kan wel, want je hebt ook nog zoiets als de vorm van de dag. En curling is behalve tactiek en techniek ook erg instinct, vooral bij de skipper: aanvoelen wat het moment is om toe te slaan en op het juiste moment de juiste keus te maken. Het is ook een beetje een spel van kat en muis: het hele team moet op de juiste manier samenwerken om de tegenstander op het juiste moment ‘dood’ te maken. Dat instinct, toeslaan op het juiste moment, niet alleen vanuit je eigen gevoel, maar ook vanuit de performance van de tegenstander, is de essentie van curling en het vergt tijd om dat te leren.

Ik werk als coach al heel lang met de spelers en juist dát, het gevoel voor het juiste moment, heb ik ze proberen bij te brengen. Dat was ook mijn eigen kracht als speler en skipper. Ik zie die kwaliteit inmiddels ook in het team. Ze hebben het dus van me aangenomen en opgepikt, en dat kon alleen maar omdat we al zolang met elkaar samenwerken. Veel teams leren dat door veel wedstrijden te spelen en zo ervaring te krijgen. Helaas hebben we in Nederland geen curlingcompetitie, wij hebben het geleerd door onze trainingsmogelijkheden te maximaliseren en het vervolgens in wedstrijden te leren uitvoeren.

Ik heb zelf jarenlang in Canada op hoog niveau gespeeld, en ben gestopt na een auto-ongeluk. In 2004 ben ik naar Nederland gekomen en aan een tweede curlingcarrière begonnen. Ik heb me in het Nederlandse damesteam gespeeld en werd skipper. In 2006 kwalificeerden we ons voor het eerst voor het WK. We hebben vier keer in de A-poule gespeeld - dan hoor je bij het beste 10 landen ter wereld, het niveau waar de heren nu ook zitten – en zes keer in de B-poule. 

Het plan uit te komen bij de Olympische Spelen van PyeongChang is al in 2009 ontstaan, in de boezem van het juniorenteam van toen.

In 2005 werd ik naast speler ook coach van de Nederlands juniorenselectie. Daar heb ik Jaap van Dorp en Carlo Glasbergen, de kern van het huidige herenteam, leren kennen. Met hen werk ik dus al bijna dertien jaar samen. In 2011, toen Jaap en Carlo de overstap naar de senioren maakten, ben ik gestopt met spelen en fulltime coach geworden. Eerst van de junioren en team Van Dorp en sinds 2014 van de Nederlandse senioren, met Jaap als skipper, Carlo als tweede man, en verder Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Alexander Magan als alternate. De laatste drie heb ik als junior ook in mijn team gehad. Ik heb ze dus allemaal curling geleerd!

Het plan uit te komen bij de Olympische Spelen van PyeongChang is al in 2009 ontstaan, in de boezem van het juniorenteam van toen. Niet iedereen uit dat team is overgebleven, maar wie er ook bij kwam, het doel is altijd hetzelfde gebleven. De huidige herenselectie - met Jaap, Carlo, Wouter, Laurens en Alexander – is sinds 2014 bij elkaar. In 2016 zijn we Europees kampioen van de B-poule geworden en gepromoveerd naar de A-poule. In april jl. speelden we in Edmonton het WK. We zijn daar elfde en voorlaatste geworden. Alleen de eerste zeven plaatsten zich rechtstreeks voor de Spelen, vandaar dat we het in december in Pilsen opnieuw moeten proberen.

We maken geen deel uit van TeamNL en de spelers krijgen geen stipendium.

In trainingsuren en lifestyle zijn de spelers op en top professionals, maar we krijgen op dit moment geen enkele steun van NOC*NSF. We maken geen deel uit van TeamNL en de spelers krijgen geen stipendium. Jaren geleden heeft NOC*NSF wel financiële steun aan het curlingteam gegeven, maar helaas is toen niet van de mogelijkheden geprofiteerd, waardoor het programma is stopgezet en we in 2011 opnieuw moesten beginnen. NOC*NSF staat wel heel erg achter ons. De relatie is beter dan ooit. Ze willen heel graag dat wij er in straks in PyeongChang bij zijn en we maken nu al regelmatig gebruik van de faciliteiten op Papendal. Aan ons om de steun van NOC*NSF opnieuw te verwerven! En dat gaat gebeuren! We’ll turn it back, daar zijn we volop mee bezig.

Foto: www.curling.nl

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Bart Veldkamp
7 februari 2015
Manager/coach Team Stressless
Pijl
Bart Veldkamp (47) is manager/coach van de schaatsploeg Team Stressless. Veldkamp won als ...
Patrick van der Weide
26 juli 2018
Adviseur Sport
Pijl
Patrick van der Weide is Adviseur Sport en Cultuurtechniek bij technisch Adviesbureau KYBY...
Bob van Oosterhout
12 oktober 2014
Directeur Triple Double Sportmarketing BV
Pijl
Oprichter en directeur van Triple Double Sportmarketing BV

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?