"Met integraal sportbeleid heb je voor de gemeenschap goud in handen"

6 december 2016 // Opinie // Door: Eelco Derks
Het vernieuwde Thialf tijdens de open dag begin november. Foto: Twitter.
De afgelopen vijf jaar heb ik, samen met mijn projectdirecteur, leiding gegeven aan de verbouwing van Thialf. Dat is afgerond. De schaatswereld trekt weer als vanouds richting de baan en Friesland. Prima. Alleen: Thialf exploiteren is minder spannend dan Thialf opbouwen. Je kan minder je eigen stempel drukken. Dus is het na vijf jaar tijd voor iets nieuws, zowel voor Thialf als voor mij. We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan.  

Met Thialf en daarvoor de bouw van Topsportcentrum Almere heb ik mooie projecten kunnen doen. Ik oriënteer me nu op wat er leeft in de sportmarkt en waar ik een meerwaarde kan zijn. Daarnaast heb ik veel contact met Ben Veenbrink van The Stadium Consultancy. We bekijken hoe we zaken op elkaar kunnen afstemmen. Ben is kennisspecialist op het gebied van stadions en accommodaties, gezien vanuit de hardware: architectuur, engineering. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de verbouwing van Thialf, en is hij nu actief bij het TopsportZorgCentrum in Groningen, waar Gerard Kemkers de scepter zwaait. 

Effect op de omgeving

Ik benader een project als Thialf vooral vanuit de software: wat is het effect van zo’n accommodatie op de omgeving? Wat wil je er beleidsmatig mee bereiken? Welke partijen en sectoren - sport, zorg, onderwijs, bedrijfsleven - ga je in gebruik en exploitatie betrekken? Ben en ik bekijken nu hoe we beide aspecten, hard- en software, op elkaar kunnen afstemmen. Daarnaast voer ik gesprekken in mijn eigen netwerk. Wat speelt er? Welke rol kan ik vervullen?   

Bestuurder en ondernemer in het publiek/private sportdomein, zo zou ik mezelf willen omschrijven.  Organisaties, profit en non-profit, overheid en bedrijfsleven, sportverenigingen en andere gebruikers, bij elkaar brengen en verbinden - dat is mijn kracht. Bij Topsportcentrum Almere en Thialf waren ‘stenen’, een accommodatie, het uitgangspunt. Maar ik kan mezelf ook prima voorstellen als evenementorganisator of directeur van een bond. Als ik maar in een omgeving kom waar ik de ruimte en dekking krijg om zaken voor elkaar te krijgen. In het verleden hebben Almere en de provincie Friesland me de mogelijkheid gegeven om het Topsportcentrum resp. Thialf te realiseren. Dat is de zoektocht: waar krijg ik de ruimte, waar kan ik een team formeren om succesvol te zijn?

Meer kwaliteit in verenigingen

Na mijn afscheid in 1997 als professioneel basketballer, was ik bij Topsport Rotterdam betrokken bij organisatie van NK’s en EK’s  en de begeleiding van topsportverenigingen. Ik probeerde clubs als Hockeyclub Rotterdam, Rotterdam Olympic Judo, Neptunus Honkbal, Rotterdam Basketbal, Nesselande Volleybal etc. met clinics en met activiteiten, georganiseerd samen met onderwijsinstellingen, zichtbaarder te maken, om zo noodzakelijker instrumenten te worden voor gemeentelijk beleid. Ik stimuleerde ze tot het schrijven van ondernemersplannen, om meer kwaliteit in de vereniging te brengen. Later schreef ik als zzp’er voor gemeentelijke overheden, projectontwikkelaars en bedrijven etc. conceptplannen voor sportaccommodaties, van playgrounds tot voetbalstadions, van kinderspeelveldjes tot professionele accommodaties.

Integraal sportbeleid

Of het nu gaat om een groot stadion of een playground of sporthal in buurt of wijk – er is al snel sprake van een gemiste kans als zo’n accommodatie niet is gestoeld op integraal sportbeleid. Als de hardware, de accommodatie, niet is afgestemd op de software, de wensen van sporters, verenigingen en andere partners en organisaties die haar gaan bevolken. Bij de verbouwing van Thialf hebben we elke stap, elke beslissing afgestemd met de KNSB, NOC*NSF, Topsport Noord en Sportstad Heerenveen. Voortdurend vroegen we ons af: hoe kun je sport en recreatie maximaal combineren met onderwijs- en zorgvoorzieningen? Daarom speelt Thialf nu een brede, positieve rol in de hele gemeenschap.   

Sport heeft de kracht om economische, maatschappelijke en recreatieve vraagstukken te bundelen. Met integraal sportbeleid zijn we in staat om ook op uitvoeringsniveau een stap vooruit te maken.


In alle grote en middelgrote steden van Nederland spelen momenteel wel plannen en projecten op sportgebied. Vaak zijn er al puzzelstukjes, in de vorm van een accommodatie- of vastgoedplan, alleen liggen ze nog niet op de goede plek. Of is de gemeente er nog niet in geslaagd het project voldoende maatschappelijk relevant te maken. Juist dan komt het aan op verbinding en samenwerking tussen sport, zorg, onderwijs en bedrijfsleven. Als je hun wensen en behoeften goed op elkaar weet af te stemmen, dan heb je als gemeenschap goud in handen. Sport heeft de kracht om economische, maatschappelijke en recreatieve vraagstukken te bundelen. Met integraal sportbeleid zijn we in staat om ook op uitvoeringsniveau een stap vooruit te maken.

Evenementen op lokaal niveau

Integraal denken kan ook de organisatie van sportevenementen en de side events eromheen een stap verder helpen. Het is goed dat de minister een Sportraad heeft ingesteld die moet kijken naar het maatschappelijk en financieel rendement van grote, internationale sportevenementen. Ik zou alleen willen dat de Raad ook kijkt naar evenementen op lokaal en regionaal niveau. De Haarlem Basketball Week van vroeger is voor veel basketballertjes die toen ballenjongens waren, een leerschool geweest van waaruit ze zich verder hebben ontwikkeld. Als speler, later als coach, speaker of evenementorganisator. 

Diezelfde inspiratie en ervaring zouden jonge mensen nu moeten kunnen opdoen bij wedstrijden op het niveau van de eredivisie basketball, volleybal, handbal, honkbal. Dat kan, als clubs, organisatoren en onderwijs de handen ineen slaan en bereid zijn jonge mensen de kans te geven zich te onderscheiden op evenement- en organisatiegebied. Ook hier liggen mogelijkheden tot integratie die nu niet of te weinig worden benut. Bij Thialf hadden we samen met het CIOS en Het Friesland College een heel traject uitgewerkt om jonge mensen een kans te geven op het gebied van evenementorganisatie en daarin ook werkplekken te realiseren. Niet alleen om zo bij te dragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van die mensen, maar ook om het niveau van je eigen evenement en organisatie hoog te houden.


Foto: Twitter / @Thialf


  • Eelco
    Door: Eelco Derks
    Eelco Derks was van februari 2012 – 1 december 2016 directeur Thialf Heerenveen.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Martine Rooth
6 maart 2015
Pijl
Martine Rooth is fysiotherapeut en programmadirecteur van Physitrack Nederland.
Rien van Haperen
11 juli 2016
Pijl
Rien van Haperen, voormalig directeur van de Atletiekunie, ...
Marcel Wintels
14 juli 2015
Pijl
Marcel Wintels is voorzitter van de KNWU. 

Laatste nieuws

18 februari 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf Lelystad
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 februari 2018 // Bonden
15 februari 2018
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Pijl
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming ...
15 februari 2018 // Buitenland
13 februari 2018
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
Pijl
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico ...
13 februari 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Watersportverbond, KNVvL en Sportbedrijf ...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Keep up your (presentation) game!