NHL publiceert prachtig duurzaamheidsrapport

5 april 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
NHL publiceert prachtig duurzaamheidsrapport
Twee weken geleden merkte deze rubriek nog op dat de NHL in 2014 de eerste sportbond was met een 'sustainability report', maar dat deze daarna niet meer was bijgewerkt. Enkele dagen later, midden in de NHL Green Month, verscheen echter een nieuwe versie, die een prettig leesbaar overzicht biedt van de activiteiten in de afgelopen vier jaar en de doelstellingen voor de komend periode. 

Voor de NHL is het Greener Rink Initiative zeer belangrijk. Daarin probeert de bond alle kunstijsbanen in Noord-Amerika te adviseren over duurzame maatregelen, waarbij de gemeentecomplexen kunnen leren van de innovaties bij de stadions van de profclubs, die flinke maatregelen treffen. Daarnaast probeert de NHL invloed uit te oefenen op de ontwikkelingen bij producten van de toeleveranciers van de hockeystadions, zoals ijsmachines, koelinstallaties, verlichting en de klimaatbeheersingssystemen. 
Verder ziet de bond een belangrijke taak in de voorlichting van de supporters, die via een veelheid aan projecten op een sympathieke manier kunnen meewerken aan een duurzame omgeving. Bijna de helft van de fans heeft in een publieksonderzoek al aangegeven daar belang aan te hechten.
Waar de NHL tot haar spijt veel minder aan kan doen, is de opwarming van de aarde. Met het project Rinkwatch maken wetenschappers computermodellen over de schaatsomstandigheden in de toekomst. Kort samengevat zal over enkele decennia het schaatsseizoen op de meren in Canada mogelijk één derde korter zijn door te hoge temperaturen.

Johan Cruijff Arena ontvangt World Stadium Congress 2018

Een week na de duurzame sporttop met het Sustainable Innovation in Sport Forum is Amsterdam ook gastheer van het World Stadium Congress. Vanaf 7 mei strijkt de wereld van de stadionbouw en -management neer in de omgedoopte Johan Cruijff Arena voor een serie aan sprekers, netwerkbijeenkomsten en casestudies. Op dinsdagavond deelt de organisatie bovendien een tiental prijzen uit, waaronder het stadionontwerp van het jaar, voor duurzaamheid, voor aandacht aan supporters, stadionverlichting en het beste veld. 
Inschrijving is nog altijd mogelijk, evenals de aanmelding als partner of sponsor. 


Zeven locaties hebben officieel interesse in OS 2026

Afgelopen zaterdag verliep de inschrijftermijn voor steden met interesse in de Winterspelen van 2026. Volgens de New Norm van de IOC zijn bidboeken nog niet nodig, want eerst bekijkt een technische commissie de mogelijkheden op de diverse locaties. In oktober bepaalt het Uitvoerend Comité op grond van deze rapportage welke steden hun plannen officieel op papier kunnen zetten. IOC-directeur Christophe Dubi sloot een dubbele toekenning zoals bij Parijs en Los Angeles voor de Spelen van 2024 en 2028 vooraf uit.
Calgary is één van de zeven geÔnteresseerden, maar dat mist nog de steun van zijn eigen regering. ItaliŽ brengt met Milaan, Turijn en Cortina díAmpezzo maar liefst drie steden in, waarvan in oktober één naam moet overblijven. Veel hangt daarbij af van de volgende verkiezingen, terwijl de voorstellen van Sion en Graz wellicht onderwerp kunnen zijn van plaatselijke referenda. Innsbruck moest zich eerder terugtrekken na een volksraadpleging. Resteren nog Erzurum in Turkije, Stockholm en Sapporo. 
Onder de New Norm wil het IOC meer steun bieden als de kandidaatsteden een bidboek gaan opstellen om veel onnodig werk te voorkomen. Sport & Strategie meldde eerder dat Sion het NOC*NSF gevraagd heeft om mee te denken over de organisatie van het schaatstoernooi met als locatie mogelijk Thialf om de bouw van een duur ijsstadion in Zwitserland te voorkomen.

Sportsponsoring belangrijk voor junkfoodbedrijven

Jarenlang stimuleerde de Eredivisie via de actie Scoren voor Gezondheid met onder meer televisiespotjes voor Studio Sport een gezonde levensstijl voor kinderen om in hetzelfde reclameblokje een commercial van haar partner Burger King uit te zenden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat sportsponsoring een heel belangrijk middel is voor junkfood- en frisdrankbedrijven zoals PepsiCo, Coca-Cola, McDonaldís, Gatorade en Wendyís.
Dat baart de onderzoekers zorgen. "Het adverteren van ongezond voedsel en drank bij sportuitzendingen vinden we problematisch, omdat is aangetoond dat driekwart van de kijkende kinderen onder achttien jaar op zijn minst één voedingsfabrikant kan noemen als sponsor van een sportorganisatie. Uit een Australische studie blijkt zelfs dat driekwart van de clubs met een jeugdafdeling een voedingsmiddelensponsor heeft. De meeste producten van deze fabrikanten zijn voor opgroeiende kinderen niet gezond."
Overigens was Coca-Cola bij de Olympische Spelen van 1928 de eerste officiŽle sportsponsor. Het was de introductie van het merk en de drank in ons land. 

Evenement van de Week: Commonwealth Games (4-15 april, Gold Coast AustraliŽ)

De politie van Queensland respecteerde de protestgroep, die een blokkade opwierp op de fakkelroute naar het stadion en greep pas in toen enkelen zonder kaartjes probeerden binnen te komen. De Commonwealth Games hebben de bijnaam van de Friendly Games niet verkregen door goedkope marketing, maar door een jarenlange vooruitstrevende agenda. Zo is de voorzitter van de organisatie een vrouw, zijn de para-atleten ook vertegenwoordigd en ligt de nadruk op mensenrechten en milieubescherming. De vorige Games in Glasgow in 2014 haalden acht miljoen euro op voor Unicef.
Sportbestuurder Brian Lewis van Trinidad & Tobago legt in een column uit dat good governance en inclusiviteit bij de Commonwealth Games belangrijker zijn dan de marketingdoelen. Ook Matt Slater van ProSport ziet de Spelen in AustraliŽ als een frisse wind in deze donkere periode van de sport met de alomtegenwoordige doping en corruptie. 
De openingsceremonie van het evenement bestond uit een viering van de oorspronkelijke bevolking van AustraliŽ, bijna als een handreiking naar de protesteerders buiten het stadion. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 september 2018
  FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
  Pijl
  Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
  21 september 2018 // Voetbal
  20 september 2018
  Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
  Pijl
  Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
  20 september 2018 // Overheid
  19 september 2018
  Pijl
  In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
  19 september 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?