Capita Sportrecht nieuw handboek voor sport en recht

15 maart 2018 // Recht // Door: Frans Oosterwijk
Capita Sportrecht nieuw handboek voor sport en recht
Met een sport-juridisch minicongres werd woensdag 14 maart voor ruim 100 aanwezigen, voornamelijk juridische experts van clubs, bonden, overheden en advocatenkantoren, in het stadion van Excelsior in Rotterdam de presentatie van het boek ‘Capita sportrecht’ gevierd. Daarin worden, onder redactie van de juristen Steven Jellinghaus en Guido Hahn, belangrijke onderdelen van het nationale en internationale sportrecht beschreven door diverse experts uit de wetenschap en praktijk.

Panel van drie jonge topsporters

Twee betrokken auteurs waren voor de gelegenheid gevraagd om een actueel onderwerp in het sportrecht te bespreken. Dr. Ben van Rompuy, assistent professor Europees Mededingingsrecht aan de Universiteit van Leiden en voormalig directeur van het Asser International Sports Law Centre, ging in op de rechtszaak tegen de ISU, waarin de Europese Commissie eind 2017 uitspraak deed. In deze spraakmakende zaak (ook in het boek besproken), met mogelijk grote gevolgen voor het Europese sportmodel, trad Van Rompuy op als raadsman van oud-schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstolt.

Dr. Roberto Branco Martins, docent Arbeid & Sport aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 1 maart 2018 partner bij BMDW Advocaten te Haarlem, besprak een ander ‘hot topic’ in het sportrecht: de juridische benadering van eSports. Branco Martins onderzocht onder andere de verhouding tussen eSports en het arbeidsrecht en was, bij het ontstaan van de eDivisie, betrokken bij de arbeidsovereenkomst van de eerste eSporter in Nederlandse dienst.

Ter afsluiting werd aan de hand van de persoonlijke ervaringen van een panel van drie jonge beroepssporters, met Guido Hahn als interviewer en moderator, stilgestaan bij verschillende juridische thema’s die aan bod komen in het boek. Thomas ‘Morte’ Kerbusch (25) speelde als professioneel eSporter bij eUnited de game Overwatch en is nu coach van een team met internationale talenten; Jonas de Geus (19) is profhockeyer in de hoofdklasse bij Almeerse HC en speelde, ondanks zijn jonge leeftijd, al meer dan 20 interlands. Keeper Warner Hahn (25) speelde bij verschillende eredivisieclubs en komt nu uit voor SC Heerenveen.

Vakgebied Sport en recht

In Capita Sportrecht behandelen experts uit de wetenschap en praktijk diverse onderdelen van het Nederlandse en internationale sportrecht. Ondanks de vele ontwikkelingen in het vakgebied is er het afgelopen decennium geen overzichtswerk meer verschenen. Capita Sportrecht vult die lacune op. Het is in eerste instantie bedoeld voor de (aankomend) jurist die in de praktijk met sport te maken krijgt.
Het boek begint met een beschrijving van de internationale piramidale organisatiestructuur van de sport, vormgegeven vanuit het verenigingsrecht. Hieruit vloeien onderdelen voort als het sport-specifieke tuchtrecht, private arbitrage en anti-dopingregulering. Het voetbal komt als apart universum nadrukkelijk aan de orde door bespreking van de regulering van voetbaltransfers en intermediairs.

Het vakgebied sport en recht kenmerkt zich volgens de auteurs tevens door de toepassing van verschillende rechtsgebieden in en om de sport. Zodoende komen ook aan bod: het arbeidsrecht, het Europees recht, de regels omtrent staatssteun, het intellectueel eigendomsrecht en de fiscale behandeling van de sporter. Daarnaast wordt uitvoerig ingegaan op de verhouding tussen private en publieke belangen bij handhaving van de openbare orde en veiligheid rond sport. Ten slotte wordt stilgestaan bij een nieuwe ‘tak van sport’ door beschrijving van de mogelijke regulering van esports.

Periodieke updating

Capita Sportrecht is vooral bestemd voor elke jurist die zich op het gebied van het sportrecht beweegt. Ook zal het boek gebruikt worden bij juridische minor- en masteropleidingen aan de Universiteit Tilburg, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Met andere universiteiten lopen nog gesprekken. De bedoeling is het boek iedere twee, drie jaar te updaten. Guido Hahn: "Het boek is al redelijk uitputtend. In een volgende editie willen we nog graag het aansprakelijkheidsrecht in de sport – hoe zit het met de aansprakelijkheid van trainers en coaches die geconfronteerd worden met een ongeluk op de training; of van een wielerorganisatie die een wedstrijd organiseert waarbij een ongeluk plaatsvindt -  en de juridische aspecten rondom sponsoring meenemen. Voor zover je daarvan wilt spreken, zijn dat de enige twee lacunes."

Over de auteurs en redactie:

Dr. Mr. S.F.H. (Steven) Jellinghaus is als universitair docent arbeidsrecht en sportrecht verbonden aan het departement Sociaal Recht en Sociale Politiek van de universiteit Tilburg en als advocaat aan De Voort Advocaten/Mediators.

Mr. G.A. (Guido) Hahn is als wetenschappelijk docent verbonden aan de Erasmus School of Law in Rotterdam, waar hij vanaf september 2018 de minor ‘Sport, recht en samenleving’ coördineert.

Capita Sportrecht
Steven Jellinghaus, Guido Hahn (red.)
499 pag.
54 euro
ISBN 978-94-6371-005-3
Gompel & Svacina uitgevers
www.gompel-svacina.nl

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  18 september 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  18 september 2018 // Bonden
  17 september 2018
  Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
  Pijl
  De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
  17 september 2018 // Voetbal
  15 september 2018
  Pijl
  Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
  15 september 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?