Revolutie in Davis Cup Tennis?

1 maart 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Revolutie in Davis Cup Tennis?
De terugkeer van het Nederlandse Davis Cup Team in de Wereldgroep afgelopen seizoen komt op het juiste moment. De International Tennis Federation (ITF) lanceerde deze week samen met investeringsgroep Kosmos van voetballer Gerard Piqué een plan van drie miljard dollar, dat wellicht in 2019 van start gaat.

In plaats van het huidige rooster met een serie van wedstrijden over een aantal maanden verspreid, zouden zestien toplanden, plus twee wildcards, jaarlijks in november op één locatie samenkomen. Zeven dagen later is de winnaar bekend. 
Daarmee verdwijnt de bijzonderheid van de uit- en thuisduels in het interlandtennis, maar neemt de kans op de deelname van alle topspelers in het Davis Cup-toernooi toe. Verder legt de competitie minder beslag op hun agenda, groeit de pot met centrale inkomsten en staat de sport een week lang in de schijnwerpers met haar eigen WK, dat bovendien een goede overbrugging is voor de lange periode tussen de Grand Slams in de VS en Australië. 
Volgens de plannen begint het toernooi met zes poules van drie ploegen, waarin de nationale teams van vier twee singles en één dubbel spelen volgens driesetters. De poulewinnaars en twee beste nummers twee gaan door naar de kwartfinale en plaatsen zich direct voor het 'WK' van het jaar daarop. De verliezers in de eerste fase spelen om promotie/degradatie met de zonewinnaars, die zich in het slotweekend bij de toplanden voegen. 


Van glad ijs naar het witte doek:  I Tonya en The Ice King

Na twee mooie films over tennisgeschiedenis afgelopen najaar, is het nu blijkbaar de beurt aan de verhalen uit het kunstschaatsen. I Tonya staat deze week in NRC Handelsblad boven aan het lijstje van de drie beste films, die nu in de bioscoop te zien zijn, nog voor het bejubelde The Shape of Water. Cultuurrecensente Joyce Roodnat is in haar column razendenthousiast over de ijsshots, die onderdeel zijn van het verhaal over de opkomst van kunstschaatsfenomeen Tonya Harding en de toetakeling van haar rivale Nancy Kerrigan. De actrices Margot Robbie (Tonya) en Allison Janney (haar moeder) zijn genomineerd voor hun rollen genomineerd voor een Oscar.
Daarnaast verscheen een documentaire over de Britse kunstrijder John Curry, gouden medaillewinnaar bij Spelen in Inssbruck in 1976. De oplettende toeschouwer zag na zijn kuur de eerste Olympische zoen tussen twee mannen, hetgeen enkele kranten oppikten en hier en daar een schandaaltjes veroorzaakten. James Erskine, ook maker van The Battle of the Sexes, maakte een uitgebreide film over de flamboyante sportpersoonlijkheid Curry, die eerder al een biografie verdiende (Alone: The Triumph and Tragedy of John Curry - Bill Jones). In de jaren tachtig was Curry één van de eerste bekende slachtoffers van Aids. The Ice King is voorlopig alleen nog in het Verenigd Koninkrijk te zien.


Duurzame Spring Training in MLB

De teams van de Major League Baseball begonnen vorige week aan de Spring Training, waarvoor de helft naar Florida verhuisde en de rest naar Arizona. Daar ontmoeten ze elkaar vrijwel dagelijks in onderlinge oefenduels voor de Cactus League in Scottsdale en de Grapefruit League in stadions rond Orlando. Honkballiefhebbers kunnen in twee weken tijd de helft van de franchises in actie zien op een afstand van hooguit veertig kilometer.
Samen met de School of Sustainabiltiy van Arizona State University grijpt de MLB de Cactus League aan om meer duurzaamsheidinitiatieven te ontwikkelen. Tijdens de 'Recycle Rally' onderzoeken studenten het Salt River Fields Stadion op het afvalverbruik en recycling. Verder werkt de MLB in deze voorbereidingsperiode samen met de campagne Change the Course om het waterverbruik in de stadions te compenseren in de drogere gebieden van Arizona. Dat zou vijf miljoen liter vers water op kunnen leveren voor vrijwel verdroogde riviertjes.

Bron: mlb.com

Evenement van de Week: WK Baanwielrennen (vanaf 28 februari in Apeldoorn)

Afgelopen woensdag knoopte het WK Baanwielrennen op de eerste dag van het toernooi naadloos aan bij de voorbije Winterspelen. Goud en zilver voor de Nederlandse teamsprint ploegen en nog eens goud voor Kirsten Wild op de het onderdeel scratch. De passepartouts in Apeldoorn zijn intussen uitverkocht, waardoor enkel dagkaarten van twintig tot vijfendertig euro overblijven. Van het ijs gaat het Oranjegevoel over naar de baan.
Het tien jaar oude Omnisport velodrome organiseert de mondiale titelstrijd al voor de tweede maal. En na het WK in 2011 volgde het EK al twee jaar later. Eén van de redenen is het enthousiasme van de provincie Gelderland, dat voor de eerste editie haar nek uitstak. Uit de evaluatie bleek vervolgens niet alleen een flinke economische winst voor de regio en de gemeente, maar ook veel tevredenheid en trots bij de inwoners van Apeldoorn over het evenement. Het kleinere EK in 2013 leverde een economische impact op van een half miljoen.
Op dit WK is de provincie één van de sponsors. Zij geeft geen subsidie meer, maar maakt sportevenementen onderdeel van het programma Gelderland Sport! Als tegenprestatie moet de wedstrijdorganisatie side-events organiseren voor amateursporters, jeugd en ouderen. Daarmee voorkomt de provincie mogelijke vragen rond EU-staatssteun.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  18 september 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  18 september 2018 // Bonden
  17 september 2018
  Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
  Pijl
  De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
  17 september 2018 // Voetbal
  15 september 2018
  Pijl
  Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
  15 september 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?