Speciale cursus voor voetbalverslaggevers

20 februari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Speciale cursus voor voetbalverslaggevers
Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) heeft een training opgezet om commentatoren te leren wedstrijden te verslaan voor blinden en slechtzienden op de tribunes. Tegenwoordig hebben de meeste clubs een speciaal vak ingericht voor visueel gehandicapten, waarbij verslaggevers in het stadion het begeleidend commentaar verzorgen via de koptelefoons. Volgens CAFE hebben zij speciale training nodig om deze luisteraars op de meest beeldende manier voor te lichten en niet te veel aandacht te besteden aan statistieken, tactiek of terugblikken, zoals een ouderwetse radiocommentator zou doen. 

In een document van twaalf pagina’s legt CAFE uit, hoe gekwalificeerde docenten vrijwilligers in een aantal sessies trainen, om maar aan te geven dat hiervoor wel degelijk enige scholing nodig is. Verder raadt CAFE aan om het commentaar uit te zenden via een FM-kanaal, zodat de toehoorder het verslag via zijn mobiele telefoon of een eigen radio kan volgen. Dan zijn de speciale vakken voor slechtzienden niet meer nodig en kunnen ze op iedere gewenste plek in het stadion gaan zitten. 

Bron: efdn.org

Geschiedenis van het vrouwenvoetbal tentoongesteld

In de aanloop naar de Women’s Football Conference in Manchester op 8 en 9 maart werkt het National Football Museum op dit moment aan de samenstelling van een tentoonstelling over vrouwenvoetbal sinds 1860. Daarvoor kocht het museum voor honderdvijftigduizend pond de uitgebreide collectie van de Amerikaanse verzamelaar Chris Unger, dat varieert van ansichtkaarten, foto’s en tekeningen tot pins, reclamemateriaal en zelfs een pornoblaadje met wedstrijdverslagen van het onofficiële vrouwen WK van 1971.
Intussen viert Zwitserland het vijftigjarig bestaan van zijn vrouwenvoetbal met een website, die gedurende het jaar alle archiefstukken over haar geschiedenis wil publiceren. 

Veldencompetitie stimuleert kwaliteit beheer

Het komende nummer van Sportaccom blikt terug op de Nationale Grasdag eind januari in de Amsterdam Arena, dat in het teken stond van de 'slimme grasmat'. Natuurgras lijkt op het hoogste niveau de slag van de kunstgrasvelden te winnen dankzij verbeterde en efficientere onderhoudsmogelijkheden, terwijl de warmteopname van sportgrasvelden ook een wapen is tegen de temperatuurstijgingen in de grote steden. 
Daarnaast blijken de veldencompetities van de spelersvakbonden een gunstig effect te hebben op  het kwaliteitsbeheer. De Nederlandse VVCS lanceerde de ranglijst tien jaar geleden door de aanvoerders van de clubs uit de Eredivisie en de Jupiler League wekelijks een waardering te vragen voor het veld waarop zij speelden. Voorzitter Danny Hesp: "Bij de start hadden alleen de clubs bovenin goede velden, maar nu is de kwaliteit van de lager gerangschikten ook prima. In tien jaar tijd hebben de veldbeheerders overal een inhaalslag gemaakt."
Typerend was dit jaar de situatie bij FC Utrecht, dat een goed veld geruïneerd zag door sneeuwschuivers. De club legde zo spoedig mogelijk een hele nieuwe mat neer, ongeacht de kosten. Spelers maar ook de publieke opinie verwachten verzorgd uitziende velden en de grasmat is geen sluitpost in de begroting meer. Het buitenland kent vergelijkbare ontwikkelingen. Terreinbeheerders en clubs voelen de concurrentiestrijd, waardoor ze gemotiveerd zijn tot beter onderhoud en innovatieve technieken.

Stoelendans bij Brighton & Hove Albion

Als eerste club in Europa gaat Brighton & Hove Albion in zee met ticketbedrijf Pogoseat. Seizoenkaarthouders van de Seagulls kunnen in de aanloop naar een wedstrijd op zoek naar vrije plaatsen op de tribunes. Op de website kunnen ze via een webcam het uitzicht vanaf iedere stoel bekijken. Vervolgens kan de supporter een betere plek aanschaffen, bijvoorbeeld als hij zin heeft om eenmalig een duel vanuit een skybox te bekijken of toegang te krijgen tot de hospitalityruimte. De prijs van zijn eigen stoel, éénnegentiende van het totaalbedrag van de seizoenkaart, komt in mindering op de nieuwe kostprijs.  
Brighton profiteert door deze zitplaats terug te brengen in de vrije verkoop voor de dagprijs, die uiteraard hoger ligt dan de gemiddelde seizoenkaartsprijs. Daarnaast zijn seizoenkaarthouders best nieuwsgierig naar de beleving op andere tribunes, willen zichzelf eens trakteren op een luxe bezoek of ze nemen anderen mee, waar in het eigen vak geen plaats voor is. Ook dat levert extra inkomsten op voor de club.
Overigens werkt Pogoseat alleen met tickets op de mobiele telefoon. Met een printje komt de koper niet binnen. Verder is in de uitleg geen rekening gehouden met het verhuizen naar goedkopere plaatsen.


Dinsdag 20 februari: Bayern München - Besiktas (Champions League, 2e ronde)

Als Bayern München Besiktas niet weet uit te schakelen, dan heeft de Bundesliga voor het eerst sinds 2006 geen kwartfinalist in de Champions League. "Dat zou een waarschuwing zijn voor het Duitse voetbal", meent Christian Seifert, directeur van de Deutsche Fussball Liga. Aan het eind van dat seizoen organiseerde Duitsland het WK, waarna de investeringen in nieuwe stadions veel meer wedstrijdinkomsten opleverden en de Bundesligaclubs het verschil in televisiegelden met andere grote competities enigszins konden compenseren. 
Op dit moment biedt de kandidatuur voor Euro 2024 kans op nog modernere stadions met nieuwe verdienmodellen, maar daarnaast groeit de discussie over het eigendomsmodel. Nog altijd kunnen commerciële investeerders niet meer dan 49 procent van de clubaandelen inkopen. Dat heeft de Duitse voetbalcultuur veel goeds gebracht, maar Seifert vreest dat toeschouwers weglopen als de clubs internationaal niet meer meekunnen. Ook lijkt dit het jaar waarin de Premier League de macht gaat grijpen, terwijl La Liga het afscheid van haar beide sterren Messi en Ronaldo ziet naderen. Daarom, meent Seifert, is nu het moment voor de Bundesliga om meer ruimte te bieden voor investeerders in clubs en de 50+1 regeling los te laten.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 juni 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  23 juni 2018 // Bonden
  22 juni 2018
  Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
  Pijl
  Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
  22 juni 2018 // Buitenland
  20 juni 2018
  Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Pijl
  Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
  20 juni 2018 // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels