Buitensporten bedreigd door klimaatverandering

8 februari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Buitensporten bedreigd door klimaatverandering
De Winterspelen beginnen dit weekend een paar graden onder het vriespunt in Peyongchang, maar uit onderzoek blijkt dat halverwege deze eeuw het klimaat in de helft van de vorige olympische gaststeden te warm zal zijn voor het organiseren van wintersporten. De klimaatverandering bedreigt nu al de buitensport in het Verenigd Koninkrijk, aldus het rapport Game Changer van The Climate Coalition.

Het Britse amateurvoetbal verloor in tien jaar tijd bijna tweehonderdduizend spelers, grotendeels door de vele regen en de onbespeelbare velden. Het seizoen is een maand korter voor de gemiddelde club tot wel drie maanden in bijzondere gevallen. De leegloop heeft gevolgen voor het vrijwilligersbestand en de inkomsten uit contributie en baromzet.
Ook golf ziet het aantal deelnemers dalen door het onberekenbare weer en de natte banen, waardoor het gras veel schade oploopt. Aan de Schotse kust zien golfclubs in de duinen hun schitterende banen in zee verdwijnen. Cricket is nog zoín typisch Britse sport waar een regenbui traditioneel is ingecalculeerd maar niet in de intensiteit van deze eeuw. Een kwart van de interlandwedstrijden haalde het normale einde niet, terwijl amateurspelers door de regelmatige afgelastingen, net als in het voetbal, de sport de rug toekeren. 
Een breed platform van organisaties luidt daarom de noodklok en roept om maatregelen. Sporters en sportclubs kunnen zelf hun duurzame best doen, terwijl de Britse overheid zich in alle geledingen sterk moet maken voor schone energie. Ten slotte wijst het rapport op het Parijse Klimaat Akkoord, waar 196 landen zich aan behoren te houden.


Grote merken missen de slag in de amateursporten

"Bedrijven vertrouwen op dure sponsordeals met nationale sportbonden of met de absolute toppers om de massa te bereiken, maar ik vraag me af of ze achter deze verflaag van mooie mediacampagnes genoeg doen om de actieve amateursporters aan te spreken", meent Matthew Cook van Match Day Media. Als beginnend sportmarketeer kon Cook met de website Grass Root Goals voor amateurvoetbal in Engeland een half miljoen volgers verbinden met een enkele grote merken als Budweiser en Bleacher Report.
Consumenten laten zich tegenwoordig niet meer gebruiken voor simpele commerciŽle opzetjes, constateert Cook, waardoor de inhoud van een campagne een toegevoegde waarde dient te hebben voor de amateursporters om de sponsoring te kunnen waarderen. Hij noemt als voorbeeld gesponsorde projecten met goede trainers voor kinderen in achterstandsgebieden. "Als je het goed doet, kan een project in de breedtesport een zeer bevredigende investering zijn, die meer sympathie krijgt van de consument dan de gesponsorde glitterwereld van de onbereikbare sportsterren."


2018 is het jaar van de verhalen 

Begin maart is de uitreiking van de Sports Technology Awards in Londen, waarvoor volgende week al een shortlist met kandidaten verschijnt. De categorieŽn lijken zich de afgelopen jaren aan te passen aan de inzendingen, waarschijnlijk omdat de ene ontwikkeling binnen korte tijd in de vergetelheid raakte en de volgende plotseling vanuit het niets volop in de belangstelling kwam. Zo zijn de draagbare apps van een bijzonderheid binnen enkele jaren uitgewaaierd naar allerlei doodnormale activiteiten, die zelfs de nationale veiligheid in het geding kunnen brengen met hun precisie, zoals Strava. Verder zijn fan engagement en de customer journey alweer gemeengoed, keert video terug en is story telling de sleutel tot 2018.


Verenigd Korea op de Spelen, en dan..?

Nog voor de Spelen zijn begonnen is al een controverse ontstaan rond de vlag van de verenigde Koreaanse ploeg. Japan is boos over het plaatsen van de door haar geclaimde eilandjes in de Stille Oceaan in de nieuwe vlag voor de Openingsceremonie. President Abe komt niettemin naar het evenement, waar de partijen misschien nog eens over de situatie kunnen praten.
Op playthegame.org kijkt Asger Christensen terug op vele diplomatieke verbintenissen uit het sportverleden tussen de beide Koreas. Bij het WK Tafeltennis in Japan in 1991 stond voor het eerst een verenigd team aan de tafel, dat vervolgens de wereldtitel won. Het enthousiasme was groot, maar de politieke wil om munt te slaan uit het sportieve succes ontbrak. Een gezamenlijk team bij het FIFA jeugd-WK in Portugal leidde al snel tot incidenten en provocaties, ook door misverstanden en onbekendheid met elkaars gebruiken in deze moderne tijd. 
Dit keer is het halve ijshockeyteam middenin de voorbereiding naar huis gestuurd om uit politieke overwegingen plaats te maken voor de Noord-Koreaanse vrouwen. Dat was geen probleem, aldus de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, want het team speelt toch niet voor de medailles. Bijna driekwart van de Zuid-Koreanen is geen voorstander van een gezamenlijk team. Het publiek tijdens de wedstrijden van de ploeg bepaalt waarschijnlijk of politici van beide kanten heil zien in verbeterde betrekkingen tussen de buurstaten. 


Evenement van de Week: ABN AMRO Tennistoernooi (AHOY Rotterdam, 11-18 februari)

Het is altijd spannend tot het laatste moment welke wereldtoppers in Ahoy op de baan verschijnen, maar in deze editie zitten zelfs bekende namen als Viktor Troicki, Florian Mayer en Andreas Seppi in het kwalificatietoernooi. Zij zijn zaterdag al in Rotterdam te bekijken. En afgelopen woensdag kreeg Roger Federer de laatste wild card! Drie Nederlanders zijn verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi en dat aantal kan via de kwalificatie nog verdubbelen. 
In het dubbelspel doen twee landgenoten mee, waarvan de namen nog niet bekend zijn. Het zijn de winnaars van ABN AMRO Supermatch, waarin 128 clubkampioenen van tennisverenigingen uit het land een knockout-toernooi speelden in de hal van Victoria in Rotterdam. De vier halve finalisten spelen zaterdagochtend tegen elkaar in Ahoy. De winnaars vormen een dubbel, dat onder begeleiding van Jacco Eltingh een wild card krijgt voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi. Zij komen ook op de lijst van trainingspartners voor de professionals komende week, onder wie de aanstaande nummer één van de wereldlijst. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?