Super Bowl: football niet langer onaantastbaar?

3 februari 2018 // Buitenland // Door: Jeroen Dejonckere
Super Bowl: football niet langer onaantastbaar?
Zondag viert Amerika zijn eerste nationale feestdag van het jaar: de Super Bowl. America’s Game is echter niet langer onaantastbaar. Anno 2018 is het blazoen van de sport danig aangetast door maatschappelijke en sportieve evoluties. Gelukkig bevat Super Bowl LII opnieuw alle ingrediënten voor een Hollywoodscenario. De 52ste Supel Bowl gaat zondag tussen New England Patriots en Philadelphia Eagles. De Patriots zijn regerend kampioen en kunnen bij winst recordkampioen Pittsburgh Steelers (zes titels) evenaren. De Eagles staan voord  derde keer in de finale, maar wonnen nog nooit.

Ontrouw aan het vaderland

Sport in de VS is al sinds jaar en dag een bron van maatschappelijk debat maar dit seizoen schoof het sportieve spektakel meer dan ooit naar de achtergrond. De eerste speelweken werden volledig overschaduwd door de figuur van Colin Kaepernick, de quarterback die zich al in de zomer van 2016 de woede van conservatief Amerika op de hals had gehaald. Hij weigerde om bij het traditionele volkslied te knielen als reactie op het wijdverspreide politiegeweld tegen zwarten in de VS.

Kaepernick werd zo persona non grata onder de NFL-teams en kon nergens een nieuw contract versieren. Ondertussen volgden een aantal collega’s zijn voorbeeld, tot grote woede van Donald Trump. De president verweet hen ontrouw aan het vaderland. Uiteindelijk trokken spelers en coaches hun staart in, maar voor vele fiere Amerikanen was het imago van de in hun ogen verwaande footballmiljonairs besmeurd. Zelfs pizzaketen Papa’s John weet zijn dalende verkoopcijfers aan het wekenlange gekibbel tussen de president en de spelers.

Dalende kijkcijfers

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de NFL voor het tweede jaar op rij met dalende kijkcijfers kampte. De vrije val volgt na een periode van ongekende groei die piekte in de vorm van een megalomaan tv-contract ter waarde van meer dan zeven miljard dollar. Geen enkele sportcompetitie ter wereld doet beter. Dit seizoen stemden echter gemiddeld 14,8 miljoen Amerikanen in op een NFL-wedstrijd, een daling van maar liefst 9,8 procent ten opzichte van 2016. Vorig jaar wezen sporteconomen nog met de vinger naar de bitsige presidentsverkiezingen.

Dit seizoen stemden gemiddeld 14,8 miljoen Amerikanen in op een NFL-wedstrijd, een daling van maar liefst 9,8 procent ten opzichte van 2016

Uiteindelijk herstelden de kijkcijfers zich lichtjes toen de Super Bowl in zicht kwam. Dit jaar ondergingen ook de twee championship games, ofwel de halve finales, een kijkcijferdaling van acht procent. De plotse achteruitgang ontging ook president Trump niet. Hij liet schamper weten dat miljoenen Amerikanen weg zappen nadat ze merken dat hun volkslied niet wordt gerespecteerd. Begin deze eeuw groeide de NFL nochtans uit tot dé sportcompetitie van de VS,  mede dankzij het basketbalpensioen van Michael Jorden en de dopingperikelen in het baseball.  Die absolute hoogdagen lijken nu voorbij te zijn. 

Overaanbod

De oorzaak voor de terugval ligt echter dieper dan louter politieke en raciale hoogspanning. Er is simpelweg een overaanbod aan american football, hoe vreemd het ook mag klinken over America’s Game. Het NFL-seizoen duurt amper vijf maanden maar in die korte periode proppen televisiestations zoveel mogelijk actie als de Amerikaan maar kan slikken. Elke speeldag is sinds 2006 uitgesmeerd over drie dagen en op zaterdag domineert college football, al even lucratief als het professionele niveau. Ook de befaamde London Games, die voor een groot deel van de natie vroeg in de ochtend worden gespeeld, hebben de markt danig verzadigd.

Op de koop toe heeft de NFL nog steeds moeite met de controverse rond hersenschade bij zijn ex-spelers. Uiteraard heeft de NFL ook last van het uitsterven van de traditionele tv-kijker. Miljoenen fans uit alle windstreken volgen de NFL echter via illegale streams of via de officiële NFL Gamepass op het internet. De NFL is zich echter bewust van deze quasi onontgonnen kijkers en sloot daarom contracten af met Amazon en Verizon. In ruil voor 50 miljoen dollar per jaar streamde Amazon bijvoorbeeld tien donderdagavondwedstrijden dit seizoen. De overdaad aan commercials, eigen aan het start-stop systeem van de sport, draagt uiteraard ook niet bij aan de sterkte van het tv-product.

Basketbal als concurrent

De opeenstapeling van negatieve signalen heeft bij sommigen. de alarmbellen doen afgaan. Basketballegende Kareem Abdul-Jabbar omschreef de NBA dan ook al als "the league of America’s future". Zo ver is het nog lang niet. Ook de 52ste Super Bowl zal met gemak de grens van de 110 miljoen kijkers aantikken. De NBA Finals komen met zo’n 20 miljoen kijkers per wedstrijd zelfs niet in de buurt. Wat wel in het voordeel spreekt van de NBA is de wereldwijde aantrekkingskracht van de sport, een pluspunt waar de NFL laag op scoort maar wel krampachtig aan werkt. Bovendien steunt de NBA al enkele jaren op de twee superteams uit Oakland en Cleveland die de andere 28 teams ver achter zich laten. De rivaliteit tussen de Warriors van Stephen Curry en de Cavaliers van LeBron James  is dan ook dé troefkaart in de commercialisering van de sport. 

Heerschappij van de Patriots

De NFL daarentegen worstelde dit seizoen met een acuut gebrek aan star power. Quasi elke week viel opnieuw een superster zoals Aaron Rodgers of Odell Beckham geblesseerd uit. Het grootste slachtoffer was ongetwijfeld Carson Wentz, een tweedejaars quarterback die met zijn Eagles doorheen het reguliere seizoen raasde. Midden december scheurde Wentz echter zijn voorste kruisbanden. De Super Bowl-droom van Philadelphia leek al voorbij voordat hij goed en wel begonnen was. De Eagles trommelden vervolgens backup Nick Foles op, een 29-jarige jobhopper  die na in 2015 nog luidop sprak over een vervroegd pensioen. Foles leek gedoemd tot een rol als bankzitter, maar greep zijn gouden kans in de play-offs. In de halve finales verbaasde hij door met sprekend gemak Minnesota opzij te zetten.

De Patriots spelen hun derde Super Bowl in vier jaar en jagen een zesde trofee na. Kortom, de modeldefinitie van een dynasty

In een mum van tijd heeft Foles zijn carrière opnieuw gelanceerd en lijkt één van de meest gewilde prooien te worden op de transfermarkt. In Minneapolis kijkt de herboren Foles de New England Patriots, de beste franchise uit de NFL-geschiedenis, in de ogen. Het team uit Boston steunt al jaren op quarterback Tom Brady en coach Bill Belichick, allebei de beste ooit in hun vak. De Patriots spelen hun derde Super Bowl in vier jaar en jagen een zesde trofee na. Kortom, de modeldefinitie van een dynasty. Het sportgekke Philadelphia koestert op zijn beurt één schamele basketbal- en baseballtitel. Als Foles er dus ook in slaagt om de heerschappij van de Patriots te doorbreken, is het Hollywoodscenario helemaal een feit. Football blijft dus nog wel even America’s Game. Een nationale sport en zijn feestdag verander je immers niet zomaar.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 juni 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  23 juni 2018 // Bonden
  22 juni 2018
  Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
  Pijl
  Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
  22 juni 2018 // Buitenland
  20 juni 2018
  Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Pijl
  Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
  20 juni 2018 // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels