Karl Ove Knausgård op zoek naar geheime drama langebaanschaatsen

1 februari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Karl Ove Knausgård op zoek naar geheime drama langebaanschaatsen
Deze week kijkt het New York Times Magazine vooruit naar de Olympische Winterspelen met essays over alle disciplines. Naast Lindsay Vonn, het Nigeriaanse vrouwenbobsleeteam en de culturele achtergrond van het shorttrack in Zuid-Korea krijgt het langebaanschaatsen een literaire benadering van beststellerauteur Karl Ove Knausgård, die eerder een brievenroman schreef over het WK voetbal. We kunnen alleen maar hopen dat de Noorse schrijver met dit verhaal inspiratie heeft gekregen voor het definitieve schaatsboek.
 
Knausgård zoekt naar 'het geheime drama van langebaanschaatsen', waarbij hij terugblikt op zijn jeugd, waarin de Noren, net als wij, aan de buis gekluisterd zaten bij de grote toernooien, als enige twee naties zijn met een echte schaatshistorie. Met de overdekte banen is de sport gestroomlijnd en minder spectaculair voor een groot publiek, maar Knausgård herkent nog altijd de eenzame strijd van de rijder tegen de wegtikkende klok, zijn opkomende vermoeidheid en zijn afnemende techniek in de gruwelijke laatste rondes.

Bron: nytimes.com

Super Bowl hoopt op minimalisering van de afvalberg

Kaartjes voor de Super Bowl LII, de 52e editie, in het US Bank Stadium in Minneapolis zijn allang uitverkocht, maar voor twintig dollar is het duel tussen de Eagles en de Patriots in de VS op televisie te bekijken. Een Gamepass garandeert deskundig commentaar, analyses en zelfs de commercials live. De spotjes zijn een onderdeel van de Super Bowl-beleving met een laag zapgehalte.
De toeschouwers in het stadion krijgen de opdracht mee om geen afval achter te laten. Een kort filmpje met oud-NFL-speler Hines Ward verspreidt de boodschap: "This year you’ve got to bin it to win it", waarin hij het belang van gescheiden afvalverwerking toont. Rond het stadion lopen speciale stewards van Rush2Recycle rond die bezoekers zullen aansporen om gebruik te maken van de juiste afvalbakken. Met dat initiatief wil de NFL proberen de recycling op te voeren tot negentig procent van het verbruik. Daarnaast lanceert de bond een online campagne om ook het gedrag van de kijkers thuis te beïnvloeden. 

Bouw een nieuw stadion en ontvang de Super Bowl!

Net als de finale van de Champions League heeft de Super Bowl geen vaste locatie. De NFL gebruikt deze eindstrijd als stimulans voor steden en franchises om een groot nieuw stadion te bouwen. Investeer een paar honderd miljoen en je krijgt de Super Bowl, is de boodschap. Een stad draagt gemiddeld een kwart miljard dollar bij, maar in Minneapolis was de verdeling zelfs 150 miljoen van de gemeente en nog eens bijna 350 miljoen van de staat Minnesota.
Economisch onderzoek beloofde een vergelijkbaar bedrag aan inkomsten voor de regio bij de organisatie van de Super Bowl deze week. Sporteconoom Victor Matheson ziet zulke cijfers ieder jaar terugkeren, maar zijn eigen berekeningen zijn aanzienlijk conservatiever. Honderddertig miljoen is het maximum dat hij de afgelopen jaren rond de Super Bowl aan inkomsten heeft gezien. Vele football-fans boeken hotelkamers in en rond de organiserende stad, maar zij nemen de plaats in van gasten die de stad mijden vanwege de verwachtte drukte. De kamers zijn deze week wel duurder, maar de winst gaat vaak naar de eigenaars van de hotelketens en niet naar de stad zelf. Ook is de organisatie veel geld kwijt aan de eisen van de NFL.

Vier trends voor stadionbouwers in de komende paar jaar

Sport Techie.com inventariseert vier technologische trends bij de bouw van zeker zestig grote sportstadions in de komende twee jaar. De introductie van de nieuwe 802.11ax wifi-standaard in combinatie met de OFDMA-techniek maakt het mogelijk om zo’n vijftigduizend gebruikers van smartphones ongehinderd en snel toegang te geven tot internet. Daarbij komt de nieuwe 5G service, die AT&T dit weekend bij de Super Bowl en Intel bij de Winterspelen uitrollen. Nog niet zo heel veel toestellen kunnen deze snelheid aan, maar stadions moeten voorbereid zijn met meer antennes, dichter bij de stoeltjes.
Apple lanceerde vorig jaar het draadloos opladen van de accu. Idealiter komt het oplaadpunt in of vlakbij de stadionstoel, waar de toeschouwer het toestel alleen maar op hoeft te leggen. Als bereikbaarheid in het stadion geen punt meer is, mag de beheerder niet achterblijven met het aanbieden van stroom om te voorkomen dat de bezoeker zijn mobiel niet meer kan gebruiken. Veel services zullen in de toekomst enkel nog online krijgen zijn, ook in het stadion. 
De vierde trend is de bouw van speciale e-sportstadions, waar het speelveld niet langer centraal staat. In deze sporttak zijn schermen belangrijk. Schattingen met een omzet van anderhalf miljard dollar en bijna driehonderd miljoen liefhebbers in 2020 vragen om gerichte stadionarchitectuur voor de organisatie van de grote toernooien als Hearthstone, Overwatch en World Of Warcrafts.

Evenement van de Week: WK Cyclo-Cross Valkenburg (3-4 februari)

De sponsorpakketten zijn al uitverkocht voor het wereldkampioenschap dit weekend op en rond de Cauberg, terwijl de gewone toeschouwers voor slechts 42,50 euro in twee dagen vijf koersen kunnen bekijken. Zaterdag om elf uur rijden de junioren, waarna de zaterdagmiddag verder voor de beide vrouwencategoriën is. Tussendoor is het parcours vrij voor de training. Zondag om elf uur rijden de beloftes tot 23 jaar en om drie uur de Heren Elite. 
De Oranje-ploeg bestaat uit zesentwintig deelnemers, waarbij Mathieu van der Poel de absolute favoriet is. Lars van der Haar strijdt met de Belgische top min of meer om de overige ereplaatsen. Bij de beloften verdedigt Joris Nieuwenhuis zijn titel. Ook op zaterdag staat een aantal Nederlandse kanshebbers aan de start, onder wie Marianne Vos en Lucinda Brand. 
Nederlands Wielerstad Valkenburg organiseerde in 1938, 1948, 1979, 1998 en 2012 al het WK op de weg en was in 1992 en 2006 aankomstplaats van de Tour de France. Sinds 2003 is de Cauberg ook de finish van de Amstel Gold Race. Het is pas voor de eerste keer dat het WK Veldrijden naar Limburg komt.


Foto: YouTube

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 juni 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  23 juni 2018 // Bonden
  22 juni 2018
  Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
  Pijl
  Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
  22 juni 2018 // Buitenland
  20 juni 2018
  Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Pijl
  Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
  20 juni 2018 // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels