'Zolang we meerwaarde blijven zien, heeft het Sportcluster bestaansrecht'

27 januari 2018 // Bonden
'Zolang we meerwaarde blijven zien, heeft het Sportcluster bestaansrecht'
De vier samenwerkende sportbonden in het Sportcluster Veenendaal hebben onlangs hun samenwerking weer met vijf jaar verlengd. Arjan de Vries, directeur van het Sportcluster, vertelt over het succes van dit verband. "Ik ben er heilig van overtuigd dat dit nog jaren door kan gaan."

Even terug in de tijd. Zestien jaar geleden ontstond bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) het idee, Arjan de Vries was er toen directeur, om samen te werken met een andere bond. Ze legden contact met de Nederlandse Bowling Federatie (NBF), dat in die tijd geen directeur had: wat als we nu meer delen dan de directeur alleen?

Het idee sloeg aan, de samenwerking kwam tot stand. In de jaren daarna sloten ook de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) zich bij het Sportcluster aan. De Vries: "Telkens hebben we dat in elkaar geschoven. Nu zijn we in tien jaar zo in elkaar gevlochten; we hebben één webshop, één producent van bladen, één administratiekantoor, één softwarepakket voor de financiële administratie. De bonden zijn gescheiden, maar wel identiek opgebouwd."

Het idee is simpel: door samen te werken kunnen de bonden kosten delen, ervaringen uitwisselen en gebruik maken van dezelfde medewerkers; van de 36 mensen die er in het Sportcluster werken, zijn er acht die voor verschillende bonden werken. "Wat dat oplevert?", zegt De Vries. Hij geeft een voorbeeld: "Het biedt meer waarde voor dienstenontwikkeling. Als een platform wordt ontwikkeld om individuele fietsers te benaderen, hebben we dat daarna ook snel opgezet voor bowlen."

Behoud zelfstandigheid

De vier bonden houden elk hun zelfstandigheid. Het zijn vier op zichzelf staande rechtspersonen. Daarnaast hebben ze een samenwerkingscontract waarin de samenwerking wordt geregeld. Daarin is bijvoorbeeld geregeld dat de bonden onder één directie werken, met De Vries aan het hoofd. 

De Vries: "Nog vorige week heb ik een overeenkomst voor rechtsbijstand geregeld. Ik regel dat voor de vier bonden, maar moet voor iedere bond een contract afsluiten. Dat heeft als voordeel dat de bonden kunnen kiezen voor samenwerking daar waar nodig is. Als de dambond geen rechtsbijstand nodig heeft, teken ik maar drie keer."

"Nog een voorbeeld", vervolgt hij; "het huurcontract. De NOB heeft het pand gekocht, de andere drie huren er ruimten. Dat is enorm voordelig. Een bond betaalt maar een kwart van de vergaderkamer. De schatting is dat we per bond 2,5 ton besparen."

Geen sportieve concurrenten

In de samenwerkingsovereenkomst is ook de verdeelsleutel van de kosten vastgelegd. De aankoop van iets eenvoudigs als koffie kan zo naar rato over de bonden worden verdeeld. De andere keer worden de kosten per bond verdeeld. Die afspraken zijn afgestemd met de Belastingdienst, zodat ze onderling zonder btw te hoeven berekenen elkaar diensten kunnen leveren.

De bonden hebben wel elk een eigen bestuur, dat zelf bepaalt waar de bond behoefte aan heeft. "Als het gaat om de werkorganisatie", zegt De Vries, "ben ik gemandateerd om zaken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. De bureaumanager van de bond zorgt er vervolgens voor dat de zaken in zijn organisatie worden geregeld."

De Vries ziet het als een voordeel dat de bonden sportief gezien niets delen. "Als bowling en kegelen samenwerken, ligt de emotie te dicht bij elkaar en krijg je al snel een gevoel van concurrentie. Dat wordt lastig."

Als eenheid opereren 

Bij het sportcluster is daar geen sprake van. De Vries ziet de toekomst zonnig tegemoet. "Elke dag proef je dat alleen al in de bezetting van de ruimte. De marketing- en communicatiemensen van de bonden willen graag bij elkaar zitten. Ze leren van elkaar. Met grote regelmaat is er overleg, waarbij medewerkers bij elkaar binnenlopen. Ook naar de omgeving toe; we organiseren samen een congres rondom de toekomstverkenning van de de Sport (RIVM). Daarmee stralen we uit dat we als eenheid opereren."

De Vries denkt dat nog een bond zich bij het cluster zou kunnen voegen. "Dan houden we ermee op. Als het er meer gaan worden, gaan medewerkers denken: het duurt me te lang, ik ga het zelf doen. De kracht van de samenwerking is dan weg."

"Ik ben er heilig van overtuigd dat dit nog jaren door kan gaan. Het heeft aan alle kanten zijn meerwaarde: personeel, beleid. Zolang we met elkaar die meerwaarde blijven zien, heeft het Sportcluster bestaansrecht." De bonden zien dit ook zo, besluit De Vries: "Deze verlenging is getekend met andere bestuurders dan met wie ik dit heb opgestart."
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  20 maart 2018
  AZ scoort met datagedreven marketing
  Pijl
  Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
  20 maart 2018 // Voetbal
  19 maart 2018
  Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
  Pijl
  Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
  19 maart 2018 // Overheid
  18 maart 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  18 maart 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
  Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren