Amerikanen terug als concurrenten van Oranje-schaatsers

25 januari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Amerikanen terug als concurrenten van Oranje-schaatsers
Op de eerste drie Winterspelen van deze eeuw regeerden Nederland en de Verenigde Staten op de schaatsafstanden bij de mannen. Na een 6-5 medaillescore in het voordeel van Oranje in 2002, waren de Amerikanen in 2006 succesvoller met 5-7, waarna beide equipes met drie plakken uit Vancouver vertrokken. In Sotsji veroverden de Oranje-rijders echter dertien van de zestien mogelijke ereplaatsen en de VS nul. De New York Times kijkt terug op dit onverwachte drama en ziet dat U.S. Speedskating geleerd heeft van dat toernooi.

In 2014 kreeg het schaatspak van Under Armour de schuld, maar uit de analyse blijkt een stortvloed aan tegenvallers in de aanloop naar de Spelen. De bond heeft het contract met het kledingmerk verlengd, waarop het bedrijf in deze cyclus flink heeft bijgedragen aan de voorbereiding. De selectie deed tai chi-training, wielerworkouts onder leiding van Jens Voigt, teambuilding door een marinier, kreeg topkoks voor de juiste voeding en gespecialiseerde slaapadviezen, terwijl Under Armour vorig jaar al een nieuw pak introduceerde met minimale luchtwrijving in de bochten. In Milwaukee trainen ze onder dezelfde omstandigheden als de ijshal in Zuid-Korea. De Russen vallen door de schorsingen weg als concurrenten van de Oranje-ploeg, maar de Amerikanen hebben iets goed te maken. 

Overschaduwt de vredespolitiek de sport op de Winterspelen?

Op insidethegames.biz vraagt David Owen zich af of het IOC in al zijn vredelievendheid de Spelen in Pyeongchang niet al te zwaar belasten. Als we moeten kiezen tussen een mogelijke kernramp en de uitbreiding van de (Zuid)-Koreaanse ijshockeyselectie naar 35 vrouwen, dan is dat niet moeilijk, maar, vindt Owen, de deelname van Noord-Koreaanse sporters haalt de focus van de media mogelijk weg van de wedstrijden. Hij vreest dat veel journalisten de wedstrijdhallen en de kijkers de beeldschermen zullen verlaten als de sensatie rond de samengestelde Koreaanse ploeg is afgenomen. Zonder de Russische sporters en de topijshockeyers uit de NHL dreigen de Spelen dan als een nachtkaars uit te gaan.
Niemand wil dopingzondaars zien, maar zonder topcompetitie en wereldrecords zou het publiek door kunnen klikken naar de Champions League of het Six Nations-rugbytoernooi, die op gunstiger uitzendtijden te zien zijn. Vaak leveren de Spelen gedurende het toernooi voldoende sportspektakel op om de wereld aan het scherm te kluisteren, maar Owen hoopt dat bij deze uitgave de openingsceremonie met de opkomst van de Koreanen niet direct het hoogtepunt zal blijken te zijn.


App om de samenstelling van voedingssupplementen te verhelderen

Het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau National Sanitation Foundation (NSF) heeft de app 'Certified for Sport' gelanceerd, die atleten kan helpen bij het uitkiezen van de juiste voeding. "De zoektocht naar voedingssuplementen blijft toenemen bij sporters en ook bij gewone consumenten", aldus de NSF. "De app controleert de middelen op verboden ingrediŽnten."
De app scant de barcode van producten en vergelijkt deze met alternatieven. In de sportwereld zoemen altijd geruchten rond over vitaminen, pillen en supplementen, die prestaties net even beter maken. In de Verenigde Staten gaat jaarlijks vijf miljard euro om in de sportvoedingsbranche met steeds nieuwe soorten van zogenaamd onmisbare supermiddelen. Dat is erg verleidelijk voor een atleet. De app helpt hem of haar om niets tot zich te nemen wat kan leiden tot een positief dopingonderzoek en het geeft meer inzicht in de inhoud van het voedsel. 


Europees basketbal lijkt op de verkeerde weg

Giles Morgan werkte vijfentwintig jaar als hoofd sportsponsoring bij zakenbank HSBC in golf en rugby. Op de site van Sportspro legt hij uit wat sponsors belangrijk vinden bij het investeren in een sport: stabiliteit en duidelijkheid. Diverse grote sportbonden zoals de NFL, de UEFA en ATP werken aan flinke veranderingen in hun sport, zoals wedstrijden in Londen, de Champions League en scoreveranderingen in tennis, maar alle drie hebben zij de basis intact gelaten. De UEFA tornt niet aan de nationale competities, terwijl de Grand Slams in decennia niet zijn veranderd. Goed voor de fans en goed voor de sponsors, die weten wat ze krijgen.
Daarom is Morgan verbaasd over de ontwikkelingen in het Europese basketbal, dat in de Euroleague een afsplitsing is begonnen naast alle reguliere competities. Zestien Europese topclubs, vooral uit Zuid-Europa en Rusland, spelen midweeks een zwaar gesponsorde volledige competitie en verwaarlozen hun nationale league. Ze willen geen spelers afstaan voor interlands als de speeldata botsen. Vervolgens heeft de Euroleague-organisatie nog niets bekend gemaakt over de deelnemers van volgend seizoen. Niet alleen lastig voor de teams, maar ook voor hun sponsors die op tijd een budget moeten maken en een commerciŽle agenda opstellen. Daar houden bedrijven helemaal niet van, weet Morgan uit ervaring. 


Evenement van de Week: Slotweekend Tata Steel Chess Toernooi (27-28 januari Wijk aan Zee)

Bij het uitkomen van de Sportweek maakte Anish Giri nog steeds kans om Jan Timman (1985) op te volgen als Nederlandse winnaar van het 'Wimbledon van het schaken'. Dit is de tachtigste editie sinds de start in 1938. Alleen in de Hongerwinter ging het langst bestaande sportevenement in ons land niet door. 
Met zes van de tien beste spelers ter wereld op dit moment is Wijk aan Zee de best bezette competitie in de schaaksport en toch is de toegang voor het publiek geheel gratis. De top speelt in dezelfde zaal als amateurs en de liefhebbers en de topspelers doen rustig boodschappen in het dorp of maken een wandelingetje door de duinen. Op de slotdag krijgen alle deelnemers een bord erwtensoep. Bijzonder!


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 september 2018
  FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
  Pijl
  Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
  21 september 2018 // Voetbal
  20 september 2018
  Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
  Pijl
  Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
  20 september 2018 // Overheid
  19 september 2018
  Pijl
  In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
  19 september 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?