De internationale sportweek van S&S: innovatie in ooit conservatieve cricket

4 januari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: innovatie in ooit conservatieve cricket
Het nieuwe jaar begint met innovatief nieuws uit de ooit zo conservatieve cricketwereld. In navolging van de succesvolle Indian Premier League (IPL) wil de England and Wales Cricket Board (ECB) een nieuwe T20 competitie opzetten. Twenty20 duurt maximaal drie uur met aangepaste regels voor de televisiekijker. 

De ECB wil hiervoor geen bestaande clubs uitnodigen, maar beoogt zelf acht teams samen te stellen. De namen van deze teams krijgen geen geografische verwijzing, waardoor de organisatie willekeurige stadions voor de duels kan vaststellen. De locatie zou dan niet langer bepalend zijn voor het bouwen van een aanhang. De ECB kan dan bovendien kiezen voor de meest geschikte accomodaties met de grootste capaciteit.
Het toernooi staat op de agenda voor de interlandperiode in de zomer. De samenstelling van de acht ploegen komen via een 'draft', zodat de sterkte van de spelers redelijk evenwichtig verdeeld is. Ieder team mag drie buitenlanders opstellen. Cricketfans kunnen dan het team volgen, waarin hun favorieten spelen. 


Steeds meer circulaire sportkleding in de winkels

Kledingfabrikant H&M lanceert dit jaar de nieuwe sportkledinglijn Conscious activewear, dat helemaal is gemaakt van gebruikt polyester en lycra. Het bedrijf wil daarmee zijn productie volledig circulair maken. In 2020 zou al het katoen in de kleding gerecycled behoren te zijn. "Functioneel gebruik combineren met duurzaamheid en mode is de toekomst", aldus Petra Smeds, hoofdontwerpster van de sportafdeling van H&M.
Tegelijkertijd werkt GRN Sportwear in Bristol aan sportkleding, dat is geproduceerd uit resten van plastic flesjes en achtergelaten vissersnetten. Het bedrijf begon met een wielertenue en een bamboo t-shirt, maar heeft nu een kledinglijn voor duursporten als wielrennen, triathlon en zwemmen. 

Nieuwe technologie in sport kent enkele blokkades

Bij een workshop over robots en sportwetenschap in Tokyo afgelopen maand bleek de jacht op medailles de vooruitgang behoorlijk in de weg te staan. Sportuniversiteiten doen op dit moment intensief onderzoek naar verbetering van prestaties en tegelijkertijd naar een gezonder lichaam. Professor Zecca vertelde echter dat hij zijn resultaten niet met andere wetenschappers mag delen, omdat de Loughborough universiteit hem betaalt uit een fonds dat olympische medailles voor de Britten beoogt. Zijn onderzoek dient daarom geheim te blijven, waardoor de gebruikelijke samenwerking tussen academici achterwege blijft.
Dezelfde professor werkte eerder aan de fysieke sterkte van voetballers in de Italiaanse Serie A. De dataverzameling bleek echter weinig waard, omdat de spelers geen robots of proefdieren zijn met een standaardreactie op technologische vernieuwing. De onderzoekers waren daardoor afhankelijk van interviews over de bevindingen van de spelers. Dat bleek, volgens Zecca, zeer onbetrouwbare informatie, omdat mensen in het algemeen onvoldoende accuraat zijn in het omschrijven van hun eigen gevoel. 

Iedere minuut van de komende Winterspelen is te zien

Een maand voor de Winterspelen in PyeongChang overheersen randverhalen als de boycot van de Russische ploeg, de deelname van Noord-Korea, de slechte kaartverkoop maar ook de toekomst van de bidprocedures rond het IOC, terwijl wij ons eigen schandaal rond Camille Eurlings kennen. In Zuid-Korea werken duizenden technici intussen aan de voorbereidingen van het sporttoernooi. Zij moeten vooral lange kabels leggen en vele cameraplatformen bouwen om de digitalisering van de Spelen op de besneeuwde buitenlocaties tot iets bijzonders te maken.
De Olympic Broadcasting Service (OBS) verwacht dat vierduizend uur aan beeld te zien zal zijn via internet, waarvan bijna negenhonderd uur aan rechtstreekse wedstrijden en nog eens veertig uur aan trainingsbeelden. Directeur Yiannis Exarchos geeft als voorbeeld de camera’s aan boord van de bobsleeën, waardoor iedereen de race van iedere ploeg kan meebeleven. Verder zorgt de Content+ service voor animaties, plattegronden en analyses bij alle wedstrijden. 
De digitalisering met uitgebreide wedstrijdverslagen via internetkanalen biedt zenders de mogelijkheid om dieper op één sport in te gaan. Hiervoor sprong een sportkanaal tijdens de Spelen van sport naar sport om de rechtstreekse actie te volgen. Nu kan een fan zich van de eerste tot de laatste minuut storten op de Noordse combinatie of alle ritten op de 3000 meter bij de vrouwen kijken. Daarna hebben de kanalen ruim de tijd voor interviews, herhalingen, analyses en beelden van andere camera’s.

Evenement van de week: Wild Card Weekend NFL (6-7 januari)

Dit weekend start het postseason in American Football, waarin eerst acht ploegen strijden om vier wild cards voor de play-offs op weg naar de Super Bowl op zondag 28 januari. Het reguliere seizoen eindigde op Oudejaarsdag met nog hooguit twintig spelers, die knielend of zittend protesteerden tegen het volkslied. Zij waren niet meer op televisie te zien en geen enkele president tweette hierover. 
Het grootste sportverhaal van 2017 verwaterde van een protest tegen rassendiscriminatie in een ruzie over vaderlandsliefde en het leger, aldus de New York Times in een opmerkelijk terugblik. Colin Kaepernick initieerde de actie in het najaar van 2016. Het duurde enkele wedstrijden voordat de pers het oppikte. Zonder contract kwam de aanstichter dit jaar niet eens in actie en hij onthield zich ook van commentaar. Andere spelers namen het protest over, maar het momentum ontstond pas na de tweets van president Trump. Iedere Amerikaan had prompt een mening. #kneedown had echter geen echte organisatie of woordvoerder, waardoor in de daaropvolgende weken geen helderheid bestond over de uitvoering en later ook niet meer over het onderwerp. Niemand weet daarom of het een succes is.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 juli 2018
  Droombaan in het buitenland?
  Pijl
  Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
  21 juli 2018 // Ondernemerschap
  20 juli 2018
  Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
  Pijl
  Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
  20 juli 2018 // Voetbal
  18 juli 2018
  Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
  Pijl
  Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
  18 juli 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
  Accres