De internationale sportweek van S&S: Russische sportminister zegt alsnog af voor Play the Game 2017

10 november 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Russische sportminister zegt alsnog af voor Play the Game 2017
In de plaats van de Russische minister wist de organisatie Travis Tygart, baas van de Amerikaanse dopingwaakhond, te strikken.
Twee weken geleden bevestigde de Russische minister van Sport Kolobkov vrij verrassend zijn komst naar Play the Game 2017, dat op zondag 26 november in Eindhoven begint. Afgelopen vrijdag trok hij zich alweer terug, met excuses, maar interne zaken en een vergeten bestuursafspraak maakten zijn aanwezigheid op het congres onmogelijk, aldus het mailtje. In zijn plaats wist de organisatie Travis Tygart te strikken. Deze baas van de Amerikaanse dopingwaakhond klaagde de afgelopen jaren Lance Armstrong en Marion Jones aan, terwijl hij nu een uitgesproken mening heeft over de reorganisatie van WADA. 

Bovendien komt Silke Kassner naar Eindhoven. Zij is mede-oprichtster is van de nieuwe onafhankelijke Duitse atletenbond. Ook is de voormalig wildwatervaarster vice-voorzitter van het Duitse anti-dopingagentschap. De huidige voorzitter van de WADA, sir Craig Reedle, behoort ook tot de honderdvijftig sprekers, die in het overvolle programma aan bod komen. Overigens is doping maar één van de vele onderwerpen.


OS 2018 vooral voor de televisiekijker

Minder dan honderd dagen tot de openingsceremonie in Pyeongchang, waar het Russische volkslied waarschijnlijk niet zal klinken als eerste straf voor het staatsdopingprogramma. Het IOC moet nog besluiten of de Russische atleten welkom zijn. Intussen lopen de Zuid-Koreaanse sportfans bepaald nog niet storm, zo blijkt uit de voorverkoop, waarin pas eenderde van de tickets zijn aangeschaft. 
De thuisblijver kan wel eens gelijk krijgen, gezien de plannen van de nieuwe rechtenhouder Eurosport. Op dit moment is de Eurosport Cube per schip onderweg naar het Verre Oosten. De Cube is een speciale 'mixed-reality' studio dat de Spelen met de nieuwste technologiŽn in beeld gaat brengen en analyseren. Behalve virtual reality wil de zender ieder wedstrijdseconde in Zuid-Korea vertonen via digitale schermen. Pay-tv en laptops moeten deelnemers in beeld kunnen brengen die de televisie met haar enkele signaal moet overslaan. Liefhebbers kunnen hun favoriete sport daarmee volledig volgen. 
De eigenaar van Eurosport, Discovery Communications, zet in op twee fronten met televisie en online uitzendingen, maar vraagt zich nog wel af of de adverteerders haar strategie kunnen volgen. Kijkcijfers zeggen tegenwoordig veel minder over het bereik van beelden, maar nieuwe meetmethodes hebben zich nog niet bewezen. 

Sportende transgenders op high school: een uitdaging in de VS

In februari van dit jaar veroverde Mack Beggs met een indrukwekkende serie van zevenenvijftig opeenvolgende overwinningen het Texaanse worstelkampioenschap voor meisjes onder de vijfenvijftig kilo. Mack Beggs zou als transgender veel liever met en tegen jongens vechten, waar ze nu al mee traint, maar Texas behoort tot de Amerikaanse staten, die niet af willen wijken van de geboorteakte. Tijdens het toernooi zat Beggs midden in een testosteronkuur met als bijverschijnsel een behoorlijk fysiek overwicht op haar tegenstanders.
High Schools in Noord-Amerika worstelen met de indeling van transgenders in de meest geschikte categorieŽn. De eigen staat bepaalt op dit moment, waardoor een atleet in Texas zijn geboorteakte moet laten zien, in Indiana oordeelt de toernooiorganisatie volgens de lichaamsbouw, terwijl California de keus aan de sporter zelf overlaat. 
Volgens het IOC dient de transgender vrouw voor haar officiŽle wedstrijd een jaar lang onder de testosterongrens van 10 nanomol per liter bloed te blijven, maar die regel ligt nog altijd ter discussie bij het CAS. Bovendien zijn weinig transgenders op middelbare scholen bezig met een hormonenkuur, waarmee ze kunnen voldoen aan de IOC-kwalificaties. 
NOC*NSF hanteert de richtlijn in de breedtesport, dat de sporter samen met de vereniging overlegt  in welke groep en welke competitie hij of zij meedoet. De betrokken sportbond accepteert dan deze beslissing.

Snelle verduurzaming van de Franse sport

Het klimaatakkoord van Parijs heeft het Franse ministerie van sport aangezet tot het opstellen van een protocol met vijftien actiepunten, die nu al door drieŽntwintig bonden en organisatie is ondertekend. Zij stelt een aantal criteria vast voor duurzaam voedsel, sociale verantwoordelijkheid, energiegebruik, afvalrecycling en waterbeheer, maar ook een aantal punten die directe actie vereisen. 
Zo moet de organisatie van een wedstrijd of toernooi één nieuwe duurzame innovatie bedenken, minstens één goed doel aanwijzen en ook een sportambassadeur aanstellen. Ook toegankelijkheid is een voorwaarde, terwijl de organisatie de term 'Duurzame Ontwikkeling' prominent moet noemen in de publiciteit en een actie uitvoeren om het publiek daarbij te betrekken. Door deze punten nadrukkelijk te benoemen komt duurzaamheid vanzelf in de draaiboeken van de sportorganisaties, waarbij de aanstelling van een verantwoordelijk manager hiervoor bijna onontkoombaar is. 

Evenement van de Week: Next Gen ATP Finals (7-11 november, Milaan)

Als warming-up voor de ATP World Tour Finals in Londen spelen de acht grootste tennistalenten onder 21 jaar deze week in Milaan. Op dit toernooi experimenteert de ATP met nieuwe regels voor de telling. Bij deuce op 40-40 is het volgende punt beslissend. Vier games is voldoende voor setwinst met een tiebreak op 3-3, waarbij de winnaar in totaal drie sets moet halen om de partij te winnen ('Best-of-Five'). Daarmee blijven twaalf gewonnen games noodzakelijk. Het hawk-eyesysteem neemt het nu geheel van de lijnrechters over, terwijl netballen bij de service geen 'let' opleveren. Toeschouwers hoeven niet meer te wachten tot de kantwissel om de tribunes op en af te lopen. 
Sommige innovaties bleken minder gelukkig gekozen. Bij de loting mochten de acht deelnemers uit sexy geklede modellen op de catwalk kiezen, die vervolgens met een verborgen letter A of B aangaven in welke groep de speler terechtkwam. ATP en sponsor Red Bull verontschuldigden zich achteraf na flinke kritiek uit diverse hoeken. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  20 mei 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  20 mei 2018 // Bonden
  18 mei 2018
  Gerard Dielessen:
  Pijl
  NOC*NSF viert dit jaar het 25-jarig jubileum van de fusieorganisatie en dat sporters met ...
  18 mei 2018 // NOC*NSF
  17 mei 2018
  Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
  Pijl
  Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de ho...
  17 mei 2018 // Buitenland

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
  Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English Step up your English game