De voetbalweek van S&S: Vastgeroeste FIFA vergeet vrouwenvoetbal

7 november 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Vastgeroeste FIFA vergeet vrouwenvoetbal
De FIFA’s The Best 2017 Awards-ceremonie viel samen met het, door de FIFA vastgestelde, WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noorwegen. Dat was jammer voor Lieke Martens, die na de training als troost haar prijs in de kleedkamer ontving uit handen van FIFA-medewerker Marco van Basten.

Door haar afwezigheid in London kon zij nu niet samen met Cristiano Ronaldo poseren voor de cover van het maandblad FIFA 1904. Zij staat ook niet in het blad in tegenstelling tot actrice Catherina Zeta-Jones en een aantal spelersvrouwen, terwijl ook de FIFA-ranking voor de nationale vrouwenteams ontbreekt. Eerder merkten critici op dat drie continentale bondsvoorzitters niet in staat zijn gebleken om in hun eigen land een nationaal vrouwenteam op te zetten. Ook was de keuze voor drie genomineerden voor beste voetbalster van dit jaar omstreden. 
In tegenstelling tot de oude, vastgeroeste FIFA, aldus de Amerikaanse spits Megan Rapinoe pakt de UEFA in haar maanduitgave wel flink uit met vijfentwintig pagina’s vrouwenvoetbal waaronder een interview met Oranje-bondscoach Sarina Wiegman en een terugblik op het Vrouwen EK.


Omkoopzaak FIFA begint in New York

In New York begint deze week de rechtszaak tegen drie Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders, die in 2015 vlak voor de jaarvergadering van de FIFA door de FBI in Zürich van hun hotelbed zijn gelicht. De Amerikanen waren op zoek naar bewijs voor omkoping en fraude bij de toewijzing van de WK’s in 2018 en 2022, maar de zaak lijkt zich nu toe te spitsen op massale malversaties bij de handel in uitzendrechten in Amerika en de eerdere WK-toekenningen
In 1991 vroeg Nicolas Leoz, voorzitter van de Comnebol, om een deel van de opbrengst uit Zuid-Amerikaanse uitzendrechten van José Hawilla, directeur van marketingbureau Traffic. Die accepteerde dat, waarna hij in spiraal van omkoping terecht kwam met diverse bondsvoorzitters uit de regio. Het ging van kwaad tot erger en resulteerde uiteindelijk in de tien miljoen dollar voor Jack Warner van Trinidad & Tobago om voor het WK in Zuid-Afrika te stemmen. FBI vergaarde het meeste bewijsmateriaal via een zendertje in het pak van spijtoptant Chuck Blazer, voormalige bondsvoorzitter van de VS, die afgelopen zomer overleed. Blazer, bijgenaamd 'Mr. Ten Percent', liet zich omkopen voor vier opeenvolgende WK-verkiezingen. 

FIFPro trekt aanklacht bij EU in

In het najaar van 2015 diende FIFPro, de internationale spelersvakbond, een klacht in bij de Europese Commissie vanwege de oneerlijke mededinging in het transfersysteem van de FIFA. 
Het systeem zou misbruik door derden en ongelijkheid van financiële middelen in de hand te werken. De EU gaf de FIFA in 2001 een uitzonderingspositie om de regeling in te voeren.
Blijkbaar kreeg de FIFA natte voeten, want zij nodigde de vakbond uit voor besprekingen. Deze leidden afgelopen maandag tot de intrekking van de klacht en de ondertekening van het samenwerkingsverband Football Stakeholders Committee, waarbij ook de Europese Club Association (ECA) en het World Leagues Forum zich hebben aangesloten. Dit comité gaat de mogelijkheden voor een nieuw transfersysteem onderzoeken.
Volgens arbeidsrechtprofessor Kesenne heeft de FIFPro een plan ontwikkeld om contracten te respecteren. Bij de eenzijdige verbreking van een overeenkomst door speler of club volgt een straf in de vorm van puntenaftrek of degradatie dan wel een schorsing voor een aantal duels van de speler door de bond, aldus de Belg, die in 1995 betrokken was bij het Bosman-arrest.

Huddersfield FC wint prijs, meer publiek en promotie met #WagnerRevolutie

Afgelopen donderdag kwam de Britse voetbalwereld in Londen bij elkaar om de uitreiking van de Football Business Awards 2017 te vieren. De nominaties zijn hier interessanter dan de uiteindelijke opsomming van de winnaars, want de voetbalindustrie in het Verenigd Koninkrijk heeft soms creatieve ideeën. Zo vierde Brentford FC de vijftigste verjaardag van het mislukken van de overname door grote buurman Queens Park Rangers. De geslaagde supporterscampagne uit die tijd spreekt nog altijd tot de verbeelding, wat bleek uit de goed gevulde tribunes tijdens het duel tegen het weinig aansprekende Rotherham FC.
Ook de Innovation Award spreekt tot de verbeelding. De winnaar, Mischief PR, had dat letterlijk ten doel bij een moderne journalistieke benadering van de FA Cup, waar het bureau afgelopen seizoen de supporter en zijn bekerverwachtingen op social media centraal zette. Daarmee bereikte het een jongere doelgroep. Huddersfield FC won op donderdag zilver, maar afgelopen mei al promotie naar de Premier League met de campagne #WagnerRevolution, waarin de club de de fans enthousiast maakte voor voetbalstijl van de Duitse trainer en daarnaast de seizoenkaart helder prijsde. Het succes van deze actie in de zomer van 2016 wist het publiek een heel seizoen vast te houden. Dat leidde tot enkele belangrijke zeges op eigen veld door goals in de laatste minuten, waarin de fans het team opzweepten. In plaats van een verwachte strijd om degradatie reisde de club naar Wembley voor de promotieplay-off, die het ook nog won. 

Evenement van de Week: EFDN Conferentie (7 november, Oslo)

Vandaag organiseert de Stichting European Football for Development Network haar negende conferentie over 'Community and Social Responsibility in European Football'. Onder de aanwezigen zijn diverse clubs uit de Eredivisie zoals PSV, Feyenoord en Vitesse. Zo vertelt Martijn de Wild van Vitesse Betrokken over het reïntegratieproject Vitesse Werkt!, waarin een clubtrainer de werkloze deelnemers, maar ook statushouders, leert om in teamverband te werken. De Businessclub probeert voor hen stageplaatsen te regelen. 
Hubert Rovers presenteert het internationale Active Fans en Healthy Football League programma, waar Feyenoord, NEC en Vitesse deel van uit maken. Zij organiseren onder meer het Walking Football voor de oudere supporters, dat in Europa steeds meer navolging krijgt.

Bron: efdn.org

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  18 september 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  18 september 2018 // Bonden
  17 september 2018
  Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
  Pijl
  De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
  17 september 2018 // Voetbal
  15 september 2018
  Pijl
  Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
  15 september 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?