De internationale sportweek van S&S: 'Beyond Live' is de toekomst van sportbeelden

12 oktober 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: 'Beyond Live' is de toekomst van sportbeelden
De interesse in sportbeelden groeide vorig jaar met 13 procent, terwijl televisiekijken afneemt in de leeftijdsgroepen onder de vijftig. Dat becijferde onderzoeksbureau Nielsen in zijn Sports Media Report, waarbij het bureau ook constateerde dat de millenniumgeneratie tegenwoordig vaker de mobiel grijpt dan de tv aanzet om sportevenementen te volgen.

De Universiteit van Florida ontdekte dat jongeren vaker de beste sportbeelden 'snacken' via allerlei media, dan dat ze tijd vrij maken voor een wedstrijd. Zo was het kijkcijfer van drie miljoen voor het best bekeken Premier League-duel afgelopen seizoen nog niet de helft van de views van een videootje van een bicycle-kick goal van Andy Carroll, dat West Ham United succesvol verspreidde.
Korte beeldfragmenten zijn voor een groot publiek zeker zo interessant als live-uitzendingen, meent het bedrijf Imagen in haar White Paper over videodistributie. Het delen van filmpjes is razend populair, aldus Imagen, dat beelden van rechtenhouders archiveert en bewerkt. Binnenkort verwacht Imagen technologie die rechtstreekse beelden automatisch kan bewerken tot hapklare brokken, die makkelijk deelbaar zijn voor gebruikers van sociale media. Deze White Paper is een commerciële productpresentatie voor de Sportel Conventie in Monaco deze maand. 


Brexit slecht voor sponsoring grote Britse sportevenementen

Nadat in augustus verzekeraar Aviva de sponsoring van de Premiership Rugby met een korting van 30 procent verlengde, profiteerde deze week de Royal Bank of Scotland van de wegzakkende markt bij een nieuw contract met de Six Nations Championship. Kenners vermoeden dat de onzekerheid over de gevolgen van de Brexit internationale bedrijven weerhouden van een investering in één van de best bekeken toernooien in Europa. 
De organisatie sloeg in januari een aanbod tot contractverlenging van negentig miljoen pond over zes jaar van RBS af. Zij benaderde 150 multinationals met een deal voor honderd miljoen. Diverse onderhandelingen leidden tot niets, waarop Six Nations terugkeerde bij de bank. Dat bood aanvankelijk slechts negen miljoen, waarop de partijen, volgens bronnen, zijn uitgekomen op elf miljoen per jaar. Brexit is niet de enige reden voor de terugtrekkende sponsormarkt in rugby, maar de onzekerheid over de gevolgen helpt niet bij langetermijncontracten.


Sportersrevolutie in Duitsland

De Duitse olympische atleten willen hun eigen financiële belangen behartigen, onafhankelijk van de DOSB, hun Olympisch Comité. Afgelopen weekend spraken kanoster Silke Kassner en schermer Max Hartung over de oprichting van 'Athleten Deutschland' in de ARD-Sportschau. Op dit moment zijn zij vertegenwoordigd door de DOSB-atletencommissie, maar de sporters willen zelfstandig een machtsfactor vormen met een eigen organisatie. De inkomsten komen onder meer uit contributies, marketing en sponsoractiviteiten. 
Voor financiële hulp krijgen Duitse topsporters via de DOSB vaak werk aangeboden bij de politie of het leger, die rekening willen houden met hun trainingsuren. Wie daar niet op ingaat, komt zonder ander salaris al snel in de problemen. De DOSB biedt zelf geen toelage. De nieuwe atletenbond wil op zoek gaan naar andere oplossingen met hulp van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat een bijdrage wil leveren. Verder denkt 'Athleten Deutschland' meer voor sporters te kunnen doen dan de DOSB, die ook rekening moet houden met de breedtesport.
Ten slotte vond Kassner dat de atleten te weinig invloed konden uitoefenen op een beslissing als de deelname van het dopingverdachte Rusland aan de afgelopen Olympische Spelen. 


Ook Britse sportbond komt onder vuur

In Engeland vertelt voormalig topbadmintonster Gail Emms over haar leven na haar carrière. De winnares van olympisch goud raakte de financiële steun van UK Sport, de Britse NOC*NSF, kwijt en bleek zonder werkervaring geen interessante sollicitant bij het bedrijfsleven, ondanks een voltooide studie. Haar medailles en wereldtitels bleken niets meer waard. Ze vraagt zich tegenwoordig af of de keuze voor een leven als topsporter juist is geweest. 
"Ik ben voor en tegen het systeem van UK Sport", zegt ze in The Guardian over de organisatie die geld van de overheid en de loterijen voornamelijk uitkeert op basis van potentieel succes. "De hardvochtigheid produceert medailles. Als je zoveel investeert, verwacht je resultaten. Ik vraag me alleen of het gat tussen de breedtesport en de elite op deze manier niet te ver groeit. Misschien is het beter om een basis te leggen voor alle sporten." Emms vroeg zich eerder in een open brief af of de Britse medaillerace niet ten koste gaat van de kleinere sporten. 


Evenement van de Week: Marathon Amsterdam (zondag 15 oktober)

Het weekend van de marathon van Amsterdam behoort tot de grootste sportevenementen in ons land, waar de lokale economie in een weekend bijna zestien miljoen euro verdient, aldus economisch onderzoek uit 2014. Daarbij komen ook nog meer dan vijftigduizend extra overnachtingen in de stad en een hoog waarderingscijfer van deelnemers en bezoekers. Het verwachte mooie weer van de komende dagen maakt de race, dit jaar ook aangewezen als Nederlands Kampioenschap, opnieuw een belevenis voor de toeschouwers. De lopers zullen de onverwachte warmte minder waarderen. 
De website Stoere Vrouwen Sporten vroeg zich twee jaar terug af hoe duurzaam een marathon is. De Zevenheuvelenloop kondigde deze week aan volledig over te stappen op groene stroom, maar die is maar 15 kilometer. Amsterdam heeft wel een paragraafje over duurzaamheid, maar, concludeerde de vrouwenwebsite, deze blinkt uit in algemeenheden en paraplubegrippen van de organisatie Le Champion. Dat zegt zelf dat de Amsterdamse marathon aan de Barometer Duurzame Evenementen heeft meegedaan, maar maakt weinig bekend over het resultaat. "Als ik Le Champion was, zou ik op de site de concrete maatregelen noemen die zijn genomen om die genoemde impact te beïnvloeden", meent de redactie van Stoere Vrouwen Sporten. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  20 maart 2018
  AZ scoort met datagedreven marketing
  Pijl
  Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
  20 maart 2018 // Voetbal
  19 maart 2018
  Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
  Pijl
  Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
  19 maart 2018 // Overheid
  18 maart 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  18 maart 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
  Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren