De voetbalweek van S&S: Club accepteert sponsor onder protest

10 oktober 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Club accepteert sponsor onder protest
Non-league football in Engeland lijkt op ons amateurvoetbal, maar de piramide bestaat daar uit een groot aantal regionale klassen met een eigen bestuur. Zo organiseert de Isthmanian League het zevende en achtste niveau onder de Premier League met clubs als Margate, Enfield Town en de Metropolitan Police.

Tegenwoordig sponsort coatingbedrijf Bostik de competitie, terwijl bookmaker betting.net is vastgelegd voor diverse prijzen, waaronder de Performance of the Month en een fair play-award.
Dulwich Hamlet, de huidige nummer twee in de Isthmanian League, is het niet eens met de sponsoring van het gokbedrijf, maar onderwerpt zich aan het democratische besluit van het leaguebestuur. Bij het logo van betting.net op haar clubwebsite heeft de 'hipsterclub', aldus de Guardian, uit het zuiden van Londen een verklaring toegevoegd, dat zij de wedindustrie niet wil steunen. Alle inkomsten die de club uit dit sponsorschap mocht verdienen, maakt Dulwich Hamlet daarom over naar een stichting die hulp biedt bij een gokverslaving.


Voetbaltalkshow van twaalf uur in Qatar 

Qatar eindigde eind augustus als laatste in zijn Aziatische WK-kwalificatiepoule, terwijl het land op de FIFA-ranking sinds 2010 het niveau van Armenië, Curaçao of Benin niet meer is ontstegen. In dat jaar kreeg de oliestaat de organisatie van het WK toegewezen met als bijkomend gevolg dat haar nationale team daarvoor direct gekwalificeerd is. Dat is meteen haar eerste deelname aan het eindtoernooi. 
De New York Times bezocht Doha op zoek naar de sportieve ontwikkeling bij het gastland, dat al vele miljoenen investeerde in de Aspire Academy. Tegenwoordig krijgt de opleiding advies van WK-veteraan Bora Milutinovic. Volgens hem is hooguit een week voor het eindtoernooi vast te stellen of het team klaar is voor een WK, niet eerder. Intussen speelt Xavi Hernandez in de nadagen van zijn loopbaan voor een paar honderd toeschouwers in de Qatar Stars League. Door het beperkt aantal inheemse spelers hopen de supporters dat Qatar nog voldoende buitenlanders kan nationaliseren om op het WK mee te doen. 
Verslaggever James Montague bezocht daarnaast de set van een zeer populaire talkshow in het Midden-Oosten. Daar praten liefst tien deskundigen tot diep in de nacht over voetbal. "Dat kan, tijdens de Champions League of de Emir Cup, soms twaalf uur duren", aldus de producer. 


UEFA begint FFP-onderzoek naar Paris St-Germain

Volgens het Franse sportweekblad L’Equipe is de UEFA vorige week gestart met Financial Fair Play-onderzoek bij Paris St-Germain rond de megatransfer van Neymar en het ingewikkelde huurcontract met de talentvolle Kylian Mbappe. Reden voor Antoine Duval, blogger bij Asser International Sport Law, om de ontwikkeling van FFP in de afgelopen jaren in drie delen te analyseren en de toekomst van het systeem te voorspellen.
Duval constateert dat FFP diverse rechtszaken overleefde, maar dat de UEFA bij de rechter wel geleerd heeft waar de juridische zwaktes lagen. Via diverse aanpassingen zijn de regels minder kwetsbaar gemaakt maar daardoor ook minder scherp. Zo is de schikking aan het pakket toegevoegd om lang en dure rechtszaken met internationale topclubs te voorkomen. Zo koos PSG in 2014 voor een boete en een kleinere selectie, waarmee het de uitsluiting uit de Champions League wist te voorkomen. De UEFA verwacht een uitspraak over de huidige situatie bij de Franse topclub niet eerder dan aan het eind van dit seizoen. 

Bron: asser.nl

Premier League promoot de lagere competities

Dit seizoen heeft de Jupiler League voor het eerst competitieprogramma’s vastgesteld in de internationale weekenden. Dat heeft nog niet geleid tot significante stijgingen in de bezoekersaantallen. In Engeland grijpen de lagere, semi-professionele divisies de pauzes in het topvoetbal tegenwoordig aan om extra aandacht te vragen voor hun wedstrijden via de 'Non-league Day'. Afgelopen zaterdag 7 oktober kreeg zelfs een eigen website met zelfs de verkoop van T-shirts en een kaart van Engeland om velden in de buurt te vinden. Ook biedt de site een lijst met tips aan om meer publiek te trekken via kortingsacties, mediacampagnes of het uitnodigingen van beroemdheden uit de buurt.
Nieuw dit jaar was een solidariteitscampagne van de clubs uit de Premier League. Vrijwel allemaal twitterden ze hun volgers een lijst met amateurwedstrijden in de eigen stad. Een heel verschil met afgelopen weekend in ons land, waar diverse trainers uit de Jupiler League klaagden over de afwezigheid van spelers vanwege internationale verplichtingen. Blijkbaar wisten zij niet dat hun eigen werkgevers overeenkwamen om deze weekenden juist te gebruiken om, net als de non-leagueday, meer aandacht te trekken voor de Jupiler League. Het is nog even zoeken naar de juiste vorm.  


Wedstrijd van de Week: Nederland - Zweden (dinsdag 10 oktober 20.45)

Dat de Nobelprijs voor Geneeskunde dit jaar naar Danny Blind en Dick Advocaat ging voor het vinden van een medicijn tegen oranjekoorts, was een grap op internet dit weekend, maar het oranjegevoel is wel danig aangetast. De KNVB zou, in samenspraak met de selectie, wat goodwill kunnen heroveren door het voorbeeld van Noorwegen na te volgen.
De Noorse internationals hebben ingestemd met een verlaging van de uitkering uit de reclamepot ten bedrage van bijna 60.000 euro per persoon. Door die bezuiniging heeft de Noorse bond de middelen om het wedstrijdsalaris voor de damesploeg op hetzelfde niveau als voor de mannen. Die hadden daar weinig moeite mee. Zij verdienen een veelvoud bij de clubs, hun eigenlijke werkgever. Wat voor hen een extraatje is, kan voor een voetballende vrouw voldoende zijn om als een professional te leven. 
Joachim Walltin, voorzitter van de Noorse spelersvakbond, hoopt dat de FIFA en de UEFA meegaan in deze ontwikkeling. Hij vindt het verschil in prijzengeld op de mannen- en vrouwentoernooien veel te groot. Beide Noorse selecties blijven een kwart van die bonus ontvangen. Overigens hebben de Noorse mannen zich sinds 2000 niet meer voor een eindtoernooi geplaatst.

Bron: si.com
Foto: Flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  18 augustus 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  18 augustus 2018 // Bonden
  17 augustus 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  17 augustus 2018 // Bonden
  15 augustus 2018
  Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
  Pijl
  Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
  15 augustus 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?