De voetbalweek van S&S: Vrouwenvoetballers op de barricades

26 september 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Vrouwenvoetballers op de barricades
Conflict in vrouwenvoetbal VS over kunstgras
Met het toenemende succes gaan steeds meer vrouwenteams hun rechten opeisen. Deze maand ging een vriendschappelijk duel tussen de Oranje Leeuwinnen en hun tegenstanders uit de EK-finale niet door, omdat de Deense vrouwen eerst een verbeterde betalingsovereenkomst wilden.

Vervolgens legde de Argentijnse vrouwenploeg het werk neer, omdat ook zij niet tevreden zijn over de betaling door hun voetbalbond. En ook in de Verenigde Staten eist de nationale vrouwenselectie een betere behandeling, al is het twistpunt hier een onderwerp dat we ook in ons land goed kennen: kunstgras.
In hun nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst kregen de speelsters naast een beter salaris meer inspraak in de werkomstandigheden. Een voorkeur voor een natuurlijke ondergrond behoort tot de speerpunten van de Amerikaanse vrouwen, die constateerden dat de bond na het afsluiten van de overeenkomst voor de eerstvolgende drie thuisinterlands juist stadions met kunstgrasvelden heeft gekozen. Zo moet de ploeg in oktober in New Orleans spelen, ondanks haar herhaaldelijk verzoek om de Superdome te mijden. De speelsters waren aanvankelijk bereid om geen totaalverbod van kunstgras te eisen, omdat de Amerikaanse bond dan te weinig speelsteden overhield. Door de huidige keuze voelt de ploeg zich nog steeds niet serieus genomen. 


Gehoorapparaat als merchandise

Deze maand breidde AFC Bournemouth haar assortiment van fanartikelen uit met een opmerkelijk product. Op verzoek van een arts plaatste de Premier Leagueclub haar logo op een gehoorapparaat. De eerste gebruiker is de tienjarige Alfie Gibbs. Alfie hoort slecht, maar had jarenlang, waarschijnlijk uit onzekerheid en ongemak, moeite om het hulpmiddel in te doen. Volgens zijn moeder had dat gevolgen voor zijn zelfvertrouwen en in de communicatie met leeftijdsgenoten en familie. 
Sinds hij, als groot fan van de club, een gehoorapparaat met het logo van The Cherries heeft, draagt hij het toestel voortdurend en laat het zelfs vol trots aan familie en vrienden zien. Zijn moeder constateert nu al de vooruitgang in zijn sociale contacten en de uitbreiding van zijn woordenkennis. Volgens de behandelend arts is het dragen van een hoortoestel voor slechthorende kinderen enorm belangrijk, maar verzuimen zij dat regelmatig uit onzekerheid of schaamte. "Als het ze trots maakt en ze dragen het toestel met clublogo met plezier, dan is dat voor hun ontwikkeling onbetaalbaar."


'Houd de droom levend voor iedereen'

Op het 13e Buitengewone congres van de UEFA vorige week benadrukte voorzitter Aleksander Ceferin het belang van competitieve balans en 'de magie van het spel'. "Die moeten we beschermen, voordat het te laat is, maar daarvoor moeten we wel toestemming krijgen." Ceferin doelt daarmee op maatregelen van de EU en van de nationale wetgevers om vervolgens een lijst van voorzetjes te geven: een salarisplafond, een luxebelasting, maximaal aantal spelers in de selectie, de ontwikkeling van financial fair play, hervorming van het transfersysteem met een clearing house dat de geldstromen controleert, beperkingen op de percentages van de intermediairs, de introductie van een solidariteitsheffing op transferbedragen ten behoeve van amateur- en vrouwenvoetbal, huurbeperkingen, verbod om meerdere clubs in eigendom te hebben en een betere handhaving van de regels rond jeugdspelers uit de regio.
"Wij staan open voor iedere hervorming die voetbal kan verbeteren. We wachten enkel op het groene licht van zij, die de huidige situatie bekritiseren, maar ons niet de kans geven om het recht te zetten." Ceferin, en FIFA-baas Gianni Infantino in de speech na hem, refereerden aan Angela Merkel, die onlangs haar afschuw uitsprak over de transfersommengekte. Hun onderliggende boodschap is, dat de EU met het Bosman-arrest in 1995 de macht van de internationale voetbalbonden gebroken heeft. Om 'de droom levend te houden voor iedereen', zoals Ceferin zei, ligt de oplossing voor meer evenwicht in het Europese voetbal dan ook in Brussel.

Bron: uefa.com

ECA-directeur hielp hooligans aan tickets

Voor haar hervormende regelgeving zou de EU mogelijk moeten onderhandelen met Juventus-directeur Andrea Agnelli, de opvolger van Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van de invloedrijke European Club Association. Hij is nog maar net in functie of hij is al geschorst door de Italiaanse voetbalbond vanwege het oogluikend toestaan van kaartjes voor de 'ultra’s', de hardcore supporters. Deze zijn vervolgens doorverkocht op de zwarte markt, waarbij de verdenking richting de maffia gaat.
Volgens Agnelli werkte de club samen met de politie en is de handel opgezet om geweld en racisme op de tribunes te voorkomen. De officier van justitie vond de zaak echter ernstig genoeg om twee duels zonder publiek te eisen en een schorsing van tweeënhalf jaar voor Agnelli. De rechter hield het bij één jaar, waarin Agnelli de club niet officieel mag vertegenwoordigen. De ECA heeft nog niet gereageerd. Ondanks de straf voor haar directeur is Juventus blij dat de rechter de banden met de maffia niet bewezen achtte. 


Wedstrijd van de Week: Chelsea - Manchester City (zaterdag 30 september 18.30u)

Komend weekend ontmoeten twee clubs elkaar in Londen, die de afgelopen jaren de, door Ceferin gewenste, balans verstoorden en zelfs moedwillig de bestaande regels hebben overtreden. Manchester City betaalde zonder blikken of blozen de boete voor het overtreden van de Financial Fair Play-regels, terwijl Chelsea al enkele transferverboden is opgelegd voor het ongeoorloofd vastleggen van jeugdspelers.
De FIFA heeft nu opnieuw onderzoek ingesteld naar jeugdspelers onder de achttien jaar bij Chelsea en ook bij de tegenstander van zaterdag, Manchester City, zonder namen te noemen. City is dit jaar al door de Premier League gestraft, net als Liverpool, voor het onreglementair contracteren van talenten die vaak meer dan 100 kilometer van het stadion wonen. De clubs kregen boetes, die in het niet vallen bij de huidige geldstromen. Het zal voor de EU niet meevallen om regels te maken, waar alle clubs zich aan willen houden. Net als bij belastingwetgeving zal direct een groep deskundigen klaarstaan om de mazen te vinden.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  18 augustus 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  18 augustus 2018 // Bonden
  17 augustus 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  17 augustus 2018 // Bonden
  15 augustus 2018
  Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
  Pijl
  Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
  15 augustus 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?